Waarmee verzorgende IG niveau 3 vergeleken in Canada?

Hallo mede Canada lovers.
Mijn naam is Frank Klinge, mijn vrouw en 2 kinderen willen graag naar Canada emigreren. Wij zijn inmiddels zeer goed op de hoogte over hoe te moeten emigreren maar we hebben een vraag, wie kan ons helpen…?:zon02:
Mijn vrouw doet de opleiding verzorgende IG niveau 3 (ze is bijna klaar met haar eerste jaar en moet er dan nog 2). Wij hebben inmiddels begrepen dat er in Canada een tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen is.
Kan iemand ons uitleggen waarmee in Canada een verzorgende IG niveau 3 wordt vergeleken. Staat dit bv gelijk aan een Practical Nurse?
Wij hebben ondervonden dat het niet gemakkelijk is om uit te zoeken.
Wie kan en wil ons helpen?
Alvast bedankt! (Oh ja, onze favoriete provincie is BC).
:dag:FRANK

Onze Ann is een (registered) verpleegkundige in één van de suburbs van Vancouver, dikke kans dat zij hier alles van weet. Ze komt hier echter niet dagelijks, dus wellicht even geduld. :wink:

Laatst had ze al wat andere info gegeven over hoe verpleegkunde in Canada: http://www.wereldwijzer.nl/showthread.php?p=557615

1 like

Hoi Jurjenb,

Bedankt voor je snelle reactie. We hebben geduld, de opleiding duurt nog 2 jaar. Het is wel erg belangrijk om alles zo goed als mogelijk uit te zoeken.

Nogmaals veel dank :wereld:

Hartelijke groeten,

Frank

Beste Frank,

Ik was verpleegkundige in Belgie en ben naar Canada verhuisd. Ik heb hier eerst als LPN gewerkt (Licensed Practical Nurse) en daarna heb ik mijn RN (Registered Nurse) titel behaald. Ik ben niet zeker wat verzorgende IG niveau 3 inhoudt, maar mag je vrouw verpleegtechnieken uitvoeren? Weet je dat? Ik denk dan dat je gelijk hebt en dat haar opleiding hier overeen komt met Licensed Practical Nurse (LPN). En inderdaad er zijn veel goede jobs te vinden in deze sector

Eerst en vooral wil ik je laten als je vrouw hier graag als LPN aan de slag wil dat ze zich zal moeten laten registeren als LPN in Canada bij het “College of Licensed Practical Nurses” van de provincie waar je je graag wil vestigen voordat ze mag werken. In jullie geval zo te lezen zal dat British Columbia worden. Een diploma van een ander land is hier niet geldig want ze willen weten via officiele papieren van de school waar je je opleiding hebt gedaan hoeveel uren van elk vak dat je gehad hebt, hoeveel uren theorie, hoeveel uren praktijk en dergelijke.

Om hier aan te beginnen kan je online een aanvraag invullen bij CLPNBC (College of Licensed Practical Nurses of British Columbia) en dat kan vanuit Nederland. Eens ze de aanvraag ontvangen zullen ze een papier opsturen naar jou over hoe je kan bewijzen dat je opleiding evenwaardig is als die van Canada. Aan hand van die informatie vergelijken ze jou opleiding dan met die van Canada om te zien of de opleiding evenwaardig is of niet. Daarna beslist CLPNBC of je extra cursussen moet volgen of niet.

Als je opleiding als evenwaardig beschouwd wordt dan moet je een Engels examen afleggen om aan te geven dat je voldoende Engels kent. Als je daar voldoende punten op haalt dan moet je nog een LPN examen afleggen (en erop slagen natuurlijk). Na het slagen op dit LPN examen krijg je een “license” als bewijs dat je verzorging/verpleging mag uitvoeren in Canada, dit license moet elk jaar vernieuwd worden.

Je kan veel van die procedure voor het registreren als LPN vanuit Nederland/Belgie doen. Het enige waarvoor je naar Canada moet komen is het verpleegkundig examen. Zo’n procedure kan gerust een heel jaar in beslag nemen of zelfs langer, het is maar dat je het weet. Voor informatie over internationale verzorgenden/verpleegkundigen die in Canada hun Licensed Practical Nurses status willen in BC kan je kijken op hun officiele website als je wil: http://www.clpnbc.org/index.php?dbq=9#4897

De website voor LPN’s in BC is: http://www.clpnbc.org/

Hopelijk heb je daar wat aan. Alvast veel succes ermee!
Groetjes uit Canada,
Ann :slight_smile:

1 like

Hallo Ann,

Wow, bedankt! Wat een snelle reacties, geweldig>>>

Mijn vrouw mag inderdaad verpleegkundige handelingen doen (als de opleiding voltooid is) zoals, injecteren, kathederiseren, wondverzorging.
Ik heb overigens net nog de site van Alberta gelezen. Hier hoef je als LPN niet het examen te doen?! Is het mogelijk dat provincies hier verschillend mee omgaan?
Kan het misschien zo zijn dat de eisen veranderd zijn? Ik zie bv duidelijke verschillen in de eisen die gesteld worden tussen een RN en een LPN.
LPN eisen zijn minder zwaar (geworden).
We gaan hiermee door, Ann nogmaals onze dank!

Groetjes,

Frank :zon02:

Hallo Frank,

Dat is graag gedaan, Franks. Sinds ik zelf als LPN gewerkt hebt hier in Canada kan ik toch wat van mijn ervaringen delen. Als LPN mag je heel wat verpleegtechnieken uitvoeren en dat klinkt ongeveer zoiets als wat je vrouw aan het studeren is.

Voor Alberta geldt hetzelfde als BC, eerst zal het Collega of LPN’s in Albera een PLAR (Prior Learning Assessment and Recognition)doen, dit is om te zien wat voor opleiding je vrouw heeft gehad (net zoals in BC) en als ze daar voor is goedgekeurd dan moet ze het LPN examen doen. Dit LPN examen wordt in het hele land en in elke provincie gegeven voor nieuwe registranten…dit houdt zowel de pas afgestudeerde Canadese verpleegkundigen in alsook de buitenlandse verpleegkundigen.

Een LPN opleiding in Canada is maar ongeveer 1 jaar, maar ik geloof dat ze het nu verlengd hebben tot 2 jaar. Ik heb eerst gewerkt als LPN in een bejaardentehuis en daarna op dezelfde plaats als RN. In zulke plaats merk je eigenlijk geen verschil tussen de LPN en RN. Als er een noodgeval is dan moet je als LPN de RN erbij halen voor advies, maar verder heb je je eigen verantwoordelijkheden voor je patienten. Ik vond dat je in Canada als LPN heel wat verantwoordelijkheden hebt.

Groetjes,
Ann :slight_smile:

1 like

Hoi Ann,

Ja, ik heb nog even op de site van Alberta gekeken, inderdaad na wat zoeken hetzelfde verhaal. Thanks.
Nog een vraagje; kan Susanne al actie ondernemen voordat ze haar opleiding heeft voltooid? Ze werkt 3 dagen per week in het verzorgingshuis en gaat 1 dag per week naar school, ze doet dus al veel praktijkervaring op, en dit beroep valt onder de NOC lijst, ik mag dus aannemen dat je dan wat “versnelde” medewerking krijgt? Van ons emigratiebureau overigens de mededeling gehad dat er in dit geval voor een LMO gekozen gaat worden. Wij hopen van hen dus ook snel iets te horen. Wij willen graag wat vaart achter alles zetten, Susanne is 41 en ik ben 46 (ik ben een opsporingsambtenaar).
Wij waren overigens al in Canada in 2008 op een PNP, door de financiele crisis en een sjoemelende werkgever, moesten we weer terug naar Nederland. Geen Perm visum, dus weer bij nul beginnen (is a little bit frustrating).
Ann, ik hoop weer van je te horen, enne bedankt…:wereld:
Frank

Hallo Frank,

Hoe snel op voorhand dat je al aan de procedure kan beginnen weet ik niet, maar als ik jou was zou ik daar zo’n half jaar tot 4 maanden voor dat ze afstudeerd mee beginnen. Het duurt toch altijd even voordat ze haar aanvraag bij CLPNBC ontvangen en in gang zetten. En voordat ze verdere instructies terug sturen naar haar zijn jullie ook alweer een beetje verder. Van het moment dat je aanvraag ingang gezet is heeft je vrouw 2 jaar de tijd om alles af te werken en haar license te behalen. Eens als je vrouw haar LPN license heeft heb je ook meer kans dat ze hier een job kan vinden en dat de werkgever haar een joboffer kan geven zodat ze kan emigreren, maar dat is niet altijd het geval natuurlijk.

Ik denk met een LPN license in haar handen en met jullie ervaringen in Canada dat het zeker wat sneller zal verlopen voor jullie emigratie. Natuurlijk durf ik dat niet met zekerheid te zeggen, want met emigratie weet je maar nooit. Logisch gezien zou ik denken van wel omdat jullie hier toch al gewerkt en gewoond hebben.

Zo, nog veel succes ermee en als er vragen zijn mag je me altijd contacteren!

Groetjes,
Ann :slight_smile:

Hoi Ann,

Wederom mijn hartelijke dank. Ik vind het bijzonder dat er toch altijd weer lieve mensen zijn die willen helpencheer
Wij gaan hier verder mee, gelukkig hebben we een betrouwbare emigratiespecialist die alle kneepjes van het vak weet. Als ik weer wat vragen heb of nieuws laat ik je dit horen!

Veel geluk in het mooie Vancouver.

Groeten,

Frank

1 like

Hallo Frank,

Jou vraag is ook mij vraag, ik ben zelf ook een verzorgende IG.
Ik zou hier graag aan het werk willen, ik wacht alleen nog op permanente verblijfsdocumenten, ik zit hiervoor in proces via het binnenland.

Ik heb al aardig rondgekeken en advies gevraagt aan Ann. Het lijkt me best pittig om me baan hier terug te krijgen, maar ik heb ook re-entry cursussen op internet gezien, het schijnt een thuiscursus te zijn die binnen 2 jaar moet afronden, dus je kan op je eigen tempo werken, lijkt mij wel erg fijn. Deze cursus is update van je opleiding, het is bedoeld voor mensen die al een tijdje niet op de werkvloer hebben gestaan, of voor verzorgende/verpleegkundige die nooit geregistreerd hebben gestaan als verzorgende/verpleegkundige in Canada.
Deze cursus wordt in Siast gegeven, in saskatchewan. Ik weet niet waar in Canada nog meer, maar aangezien Canada gediplomeerd personeel nodig heeft in de gezondheidszorg, neem ik aan dat je zulke re-enrty cursussen wel overal kan krijgen.

Ik ben nog niet naar de school toegeweest om meer info in te winnen, omdat ik nog niet bevoegd ben om te leren of werken.

Als ik de werkzaamheden zie die een verzorgende IG mag uitvoeren, ligt erg dichtbij de LPN.

Als je wilt houd ik je op de hoogte, ik weet ook niet hoe dit proces gaat verlopen omdat ik GEEN verpleegkundige ben, maar wel de IG deelkwalificatie hebt gehaald, dus de verpleegtechnische handelingen.

Wat ik wel in NL heb gedaan, is mij diploma’s laten vertalen door een beedigde vertaler. Kosten waren rond de 60 euro per diploma.

Groetjes,

Marjon

1 like

Hoi Marjon,

Bedoel je dat je werk zoekt in Canada als verzorgende IG? (je hebt het over je baan terug krijgen).

Uiteraard stellen wij het heel erg op prijs je bevindingen te delen!

Weet jij misschien hoe het precies zit met het examen voor Licensed Practical Nurses in Canada? Wij hebben namelijk vernomen dat elke opleiding onafhankelijk van elkaar worden bekeken.(hoef je dan geen examen te doen?)

De IELTS test, moet je deze op academic niveau doen? (is ook een eis om als LPN te praktiseren).

Mijn vrouw Susanne doet overigens de opleiding voor Verzorgende IG niveau 3 (ze werkt 3 dagen in het verzorgingshuis en gaat 1 dag per week naar school).
Zij zal eventuele volgende berichten beantwoorden.

In ieder geval hartelijk dank voor je reactie, hopelijk tot een volgende keer.

Groetjes,

Frank

>>>

Beste Frank en Suzanne,

Voor zover ik weet moet je hierin Canada ten aller tijden een examen doen, dat geld ook voor de studenten die in canada de opleiding gevolgt hebben. Het is een examen om je te laten registreren als lpn of rn in de provincie waar je woont.

Bij ons in sask. moet ik wel een examen afleggen, om te kijken op welk niveau ik gediplomeerd ben in NL. Of dit samen hangt met de lpn opleidingen in Canada, wat mij wel verbaasd is dat de lpn opleiding hier maar 2 jaar is en bij ons de vzig 3 jaar, dus ik vermoed wel dat we op dezelfde niveau’s liggen, zolang je je deelkwalificatie IG behaald. Plus dat ik een registratiebewijs moeten van hoeveel uren die ik per deelkwalificatie heb gevolgt, zowel praktijk als theorie.

Hierbij een link naar de site waar ik de info vandaan heb om een re-entry cursus te volgen, het lijkt mij wel positief, dit komt van een college uit Saskatchewan:

http://www.siast.sk.ca/programs_courses_descriptions/NR.shtml,

Het is best lastig om het fijne ervan te weten omdat wij geen verpleegkundige zijn en BIG geregistreerd. Dat maakt het wel wat lastig. Ik ken ook verder niemand die deze weg is doorgegaan. En hoe ze ons niveau als vzig zien.

Nee, ik ben niet opzoek naar werk omdat mij man mij sponsored voor een verblijfsvergunning dit inside canada, ik heb op het momenten nog geen werkvisum, dus ik kan nog geen kant op. Met mij baan terug krijgen bedoel ik, dat ik door het hele traject heen om moet hier bevoegd te zijn om wij werk als verzorgende IG uit te voeren.

Groetjes,

Marjon

Hallo Marjon en Frank,

Ik heb zelf zo’n re-entry cursus gedaan die ik voor het grootste deel thuis kon doen, maar dan wel voor RN (Registered Nurse). Toen ik mijn aanvraag instuurde voor LPN heb ik geen re-entry gedaan. Ik moest een Engels examen afleggen en daarna het LPN examen. Dat LPN examen moeten alle LPN’s afleggen, zowel de pas afgestudeerden als de buitenlandse verplegenden/verzorgenden zoals Marjon al aangaf.

Marjon, ik denk zeker wel dat jullie opleiding van NL evenwaardig is als die van Canada want inderdaad in Canada is LPN maar 2 jaar. Zover ik weet is dat pas veranderd, want vorig jaar hadden wij nog heel wat studenten op mijn werk hier in BC die deze cursus binnen de 10 maanden af hadden. Mijn opleiding van Belgie als verpleegkundige was 3 jaar op het niveau van een College en in Canada is de opleiding voor RN 4 jaar universiteit en ik heb mijn RN hier kunnen halen. Je zal eerst die kwalificatie test (of hoe ze het ook noemen) moeten doen en daarna zullen ze je laten weten of je opleiding evenwaardig is, zoja dan kan je gewoon je Engels examen afleggen en daarna het LPN examen. Zo’n refresher course moet niet eens, tenzij ze dat van je eisen.

Zo’n re-entry cursus is wel handig om zo meer te leren over de gezondheidszorg in Canada, want de gang van zaken en de termen zijn toch soms heel wat anders als in NL of Belgie. De re-entry cursus die ik volgde bestond uit “general theorie” die ik op 7 maanden af moest hebben, “pharmacology” wat ik op 5 maanden moest afhebben. Omdat ik maar part time werkte op dat moment heb ik beiden tegelijkertijd gedaan (maar dat moet natuurlijk niet). Je krijgt een soort gestructureerd leerplan en voor elke module geven ze aan wat je moet kennen. Na elke module kan je dan een examen afleggen online en als je slaagt ga je verder naar de volgende module.

Na het slagen op deze 2 cursussen moest ik mijn “labs” doen. Dat is de praktijk cursus (verpleeg technieken en dergelijke) die je in school moet gaan doen, ik moest 2 keer per week voor 4 uren naar het laboratorium en dat voor 6 weken in totaal. Na afloop van deze labs moet je een praktijk examen afleggen in de klas en na het slagen hiervan moet je nog een stage doen van 4-5 weken. Daarna krijg je een soort diploma en die wat de cursus geven sturen ook een afschrift naar de verpleeg associatie en deze zal je dan contacteren wanneer je je examen mag gaan afleggen. Ik denk dat een LPN refresher course vergelijkbaar is met een RN refresher course met aangepast materiaal.

Groetjes,
Ann :slight_smile:

Hoi frank ik ben ook bijna afgestudeerd voor verzorgende i.g.
En ik wil graag ooksamen met mij man en 2 kidS emigreren naar canada.
Wanneer willen jullie verhuizen dan?>>>

Hoi Lindsay en Arjan,

Onze planning is als Susanne klaar is met haar opleiding, dus ergens in 2012. En jullie? Heb jij al uit kunnen zoeken of de opleiding verzorgende IG niveau 3 gelijk staat met die van een Licensed Practical Nurse?
Wij hebben na zeer veel speurwerk en goedbedoelde tips en adviezen nog steeds niet de defenitieve bevestiging dit zo is.
In ieder geval proberen we ons te focussen op het nu (hoe moeilijk dit soms ook is).

Groetjes,

Frank :wereld:

Hallo Frank,

Ook ik ben met de opleiding VIG bezig werken en leren, deze hoop ik over 1,5 jaar af te ronden.
Maar omdat ik nog helemaal niet weet waar ik precies naar toe wil in Canada of hoe emigreren gaat ga ik 11 of 12 februari naar de emigratiebeurs.
Ben benieuwd of ze op deze beurs mijn vragen over onder andere de opleidingen en banen daar kunnen beantwoorden…
En om te kijken of het misschien makkelijker is als ik niveau 4 erachter aan doe…

Ben benieuwd hoe het bij jullie afloopt!

Groetjes Pauline

Hoi fnklinge, ik zie dat je maanden geleden informatie hebt gezocht over het opleiding van jou vrouw.
Ik ben Verzorgnde IG en ik ga over een maand emigreren naar Canada, Alberta. Ik heb mijn diploma in Nederland door vertaalbureau beëindigd Certified Nuse Assistant. Maar ik ben niet zeker of dit de juiste vertaling is. Want verzorgende IG duurt 3 jaar in Nederland en de Certified nurse assistant duur 6-10 maanden in Canada. Dit is vreemd.
Mijn vraag aan jou is, is het voor jullie gelukt om de verzorgende IG diploma van jouw vrouw te kunnen regelen in Canada? En wat is de verzorgende IG diploma in Canada geworden? CNA of LPN?
Graag wil ik informatie krijgen hierover.

Met vriendelijke groet,

Segeneyti