Vrijwilligerswerk in Thailand: visa en werkvergunningen

Vrijwilligerswerk in Thailand: visa en werkvergunningen

Er is soms nog wat onduidelijkheid over hoe het nu precies zit wanneer je vrijwilligerswerk in Thailand wilt verrichten. Heb je nu een werkvergunning nodig of niet? Om te voorkomen dat jullie mogelijk in de problemen kunnen komen hiermee, zetten wij in dit topic even alle informatie op een rijtje.

Wel of geen werkvergunning aanvragen?
Officieel is het zo dat je voor elke vorm van werk in Thailand een werkvergunning nodig hebt, of het nu gaat om betaald werk of om vrijwilligerswerk. Omdat het aanvragen van een werkvergunning soms nogal wat voeten in de aarde kan hebben kiezen vrijwilligers er vaak voor om deze dan ook niet aan te vragen. Afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk is de kans dat je in de problemen komt over het algemeen heel klein, maar er is altijd een risico dat je gepakt wordt en de authoriteiten het een en ander uit moet leggen.

Wel of geen visum aanvragen?
In de basis heb je als Nederlander voor een toeristisch bezoek van maximaal 30 dagen naar Thailand geen visum nodig. Mocht je naar Thailand gaan met het doel om vrijwilligerswerk te doen en je wilt officieel een werkvergunning aanvragen, moet je echter wel een visum aanvragen. Ook als je langer dan 30 dagen in Thailand wilt blijven, zal je een visum aan moeten vragen. Waar de pakkans bij het doen van vrijwilligerswerk zonder werkvergunning als klein wordt ervaren, zonder geldige verblijfspapieren in Thailand verblijven heeft een 100% pakkans. Je zult sowieso langs de douane moeten wanneer je vertrekt, en je krijgt dan een boete opgelegd van 500 Baht (12 Euro) per dag, tot een maximum van 20.000 Baht (480 euro) en in sommige gevallen ook een gevangenisstraf. Wat je ook doet met de werkvergunning, zorg in elk geval dat je visum in orde is als je langer dan 30 dagen blijft!Aanvraagprocedure visum voor vrijwilligerswerk in Thailand
Om vrijwilligerswerk te mogen verrichten in Thailand, is een Non – Immigrant Visum Categorie O vereist, met als reisdoel (vrijwilligers)werk. Dit kan worden aangevraagd bij het Thaise consulaat in Amsterdam. De kosten hiervoor zijn €55,- voor een visum van 90 dagen, of €130,- voor een multiple entry-visum van een jaar.

De vereisten hiervoor zijn een volledig ingevuld aanvraagformulier, kopie van de vluchtgegevens, een kopie van het paspoort en een brief van de vrijwilligersorganisatie waarin worden vermeld: naam vrijwilliger, paspoortnummer, geboortedatum en begin- en einddatum (vrijwilligers)werk-periode.

Aanvraagprocedure werkvergunning voor vrijwilligerswerk in Thailand
Een werkvergunning kan in principe alleen in Thailand worden aangevraagd. Er zijn op internet ook bureaus te vinden waar dit mogelijk is, maar daar betaal je vaak het dubbele geld voor; tenzij je echt geen tijd hebt om 7 dagen te wachten in Thailand, is dat dus niet aan te raden.

Wanneer je in Thailand aankomt, meld je je bij de Thai Labor Department in Bangkok met je paspoort, je visum, de brief van de vrijwilligersorganisatie en 3 pasfoto’s. De kosten voor een werkvergunning liggen tussen de 70 en 120 euro (3.000-5.000 Thaise baht), afhankelijk van de duur van de vergunning. Na gemiddeld 7 werkdagen ligt je werkvergunning klaar om op te halen. Je kan een werkvergunning ook aanvragen in Phuket, maar daar moet je rekenen op twee tot drie maanden verwerkingstijd.Conclusie
De keuze om al dan niet een werkvergunning aan te vragen voor vrijwilligerswerk is uiteindelijk geheel aan jou. Als vrijwilligerswerkorganisaties je vertellen dat je geen werkvergunning nodig hebt, maak hen dan bekend met deze informatie en zorg dat je zelf beslist wat je wilt doen. In de ervaringen van veel vrijwilligers is er een klein risico dat je gepakt word en in de problemen komt en we willen ook niemand ontmoedigen om vrijwilligerswerk te gaan doen in Thailand. Toch vinden we het belangrijk dat je een goed geïnformeerde en bewuste keuze maakt of je voor vrijwilligerswerk in Thailand wel of niet een werkvergunning aanvraagt, vandaar dit informatie-topic.

Veel succes en veel plezier in Thailand!

2 likes

Deze informatie is geverifieerd met de autoriteiten in Nederland en Thailand. Om te voorkomen dat onze reizigers ongewild in de problemen komen, en om onnodige discussies te voorkomen, verzoeken wij alle vrijwilligersorganisaties die vrijwilligerswerk in Thailand op Wereldwijzer aan willen bieden, om te linken naar dit topic, danwel naar een eigen informatiepagina met de correcte informatie aangaande dit onderwerp.

De redactie en het moderator team behouden zich het recht voor om berichten die hier niet aan voldoen, te wijzigen en deze informatie in het bericht op te nemen.

Dit bericht heeft een puur informatief doeleinde. Zorg ervoor dat je voor je op reis gaat op de hoogte bent van de laatste stand van zaken. Wereldwijzer is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele fouten of weglatingen in de inhoud van dit bericht en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

1 like