Verzekeringen studie buitenland

Verzekeringen studie buitenland

Als jij voor je studie naar het buitenland gaat moet je zorgen dat je goed verzekerd bent. Het is belangrijk om goed te informeren naar je huidige dekking, voorwaarden en vergoedingen van je reis- en zorgverzekering.

In principe biedt de basisverzekering werelddekking. De Nederlandse zorgverzekeraar gaat voor gemaakte medische kosten uit van Nederlandse prijzen voor een soortgelijke medische behandeling. Het is dus belangrijk om na te gaan of deze dekking ook geldt voor het land waar jij naartoe gaat. Wanneer jij naar een land binnen Europa gaat en je hebt een Nederlandse basisverzekering dan kun je gebruik maken van de EU-Health Insurance Card (EHIC). Je hebt hier recht op als je een basisverzekering hebt in Nederland en wanneer je tijdelijk in een ander EU/EER land verblijft. Deze kaart geeft je het recht op de medische zorg aangeboden door het standaardpakket van de lokale publieke zorgverzekering. Voor meer informatie en voor de aanvraag van een EHIC kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Er bestaan ook uitzonderingen wanneer je basisverzekering in het buitenland niet geldig is. Wanneer je bijvoorbeeld een bijbaantje hebt dan kunnen er andere regelingen zijn. Je wordt dan gezien als economisch actief in het buitenland. Daarmee vervalt je basisverzekeringsplicht in Nederland.

De Nuffic biedt een handig stappenplan waardoor jij kunt zien of jij wel of geen basisverzekersplicht hebt.

Naast je zorgverzekering kun je ook nog aanvullende verzekeringen afsluiten voor jouw studieperiode in het buitenland. Hierbij kun je denken aan verzekering voor ongevallen, bagage en aansprakelijkheid. Er zijn verschillende aanbieders van verzekeringen voor studenten die naar het buitenland gaan. Voorbeelden hiervan zijn het ICS studentenpakket van Aon en een Studie reisverzekering van Tasman verzekeringen. Informeer goed naar wat jij nodig hebt voor het land waar jij heen gaat.

Voor meer informatie over verzekeringen kun je ook contact opnemen met jouw onderwijsinstelling of een bemiddelingsbureau voor studie in het buitenland. Verder kun je ook contact opnemen met andere studenten of je vraag stellen in het Studie en Stage Reiscafé

Heb jij nog andere tips voor studenten die een verzekering af willen sluiten voor een studieperiode in het buitenland? Plaats hieronder jouw tip!

Succes met jouw studie in het buitenland!

Wereldwijzer lid? Dan krijg je 10% korting op je reisverzekering bij Tasman Verzekeringen.

Bron:
http://www.nuffic.nl/pdf/wilweg/Ziektekostenverzekering-NL-studenten.pdf (geraadpleegd op 5 mei 2011)

http://www.nuffic.nl/nederlandse-studenten/voorbereiding/verzekeringen/verzekering (geraadpleegd op 5 mei 2011)

.