Tips voor een bezoek aan nationaal park Manuel Antonio

Kaart van Manuel Antonio
manuel antonio.jpg manuelantoniobeach.jpg

Manuel Antonio ligt aan de Pacifisch kust en op 157 km van San José (circa 3,5 uur rijden met de auto). Vanwege de paradijselijk stranden, toegankelijkheid, faciliteiten, ligging, maar ook door promotie van o.a. reisaanbieders is Manuel Antonio het drukbezochtste park van Costa Rica. Een bezoek aan het park wordt door sommigen beschouwd als een must, maar voor anderen is het een plek die ze door de drukte liever niet bezoeken. Naar onze mening is dit afhankelijk van de wensen van de toerist, de periode van het jaar en de keuze van wat te doen binnen het park (bijvoorbeeld welke paden bewandel je en welk strand bezoek je). In de maanden mei, juni, oktober en november is het rustig in het park en worden sommige stranden en paden dan niet of nauwelijks bezocht. De rest van het jaar is het er met name tijdens de Kerstdagen, de eerste twee weken van juli en tijdens de Paasdagen (in Costa Rica) erg druk. De lokale bevolking bezoekt het park dan ook. Voor natuurliefhebbers en rustzoekers is een bezoek aan het park in deze drukke periode dan geen goede keuze. De toeristen verzamelen zich massaal op het eerste strand (genaamd Manuel Antonio) omdat die het dichtstbij de ingang is. De meerderheid van de toeristen bestaat uit Amerikanen die vaak meer geïnteresseerd zijn in een luie stranddag dan het maken van wandelingen of het spotten van dieren.

Voor gezinnen is het park een mooie bestemming. Dit omdat het makkelijk te bewandelen is, het bijna geen moeite kost om diersoorten te spotten en je er veilig in zee kunt zwemmen; in de baai zijn namelijk geen sterke/gevaarlijke stromingen. Manuel Antonio wordt vaak opgenomen in de route van vakantiegangers die uit het Noorden komen (bijvoorbeeld uit de richting van Monteverde, Jaco of Samara) en naar het Zuiden reizen.

Wat zie je buiten het park?

Buiten het park staat het vol met hotels, restaurants, winkels en kantoren van touroperators. Doordat veel hotels en restaurants zich willen onderscheiden is het een bonte verzameling van gebouwen. Je vindt er bijvoorbeeld een treinwagon en een vliegtuig. De weg van Quepos naar Manuel Antonio wordt ook weleens vergeleken met een pretpark. Quepos is het stadje waar je doorheen moet om het park te bereiken. Het is circa 7 km rijden naar de ingang. In Quepos vind je restaurants, hotels, autoverhuurbedrijven en banken met pinautomaten.

Wat is er binnen het park?

  • Manuel Antonio is een natuurreservaat dat bestaat uit primair en secundair regenwoud.
  • Het park heeft vier stranden en vier paden (trails) die te bewandelen zijn. De stranden zijn Manuel Antonio. Dit is het drukbezochtst en wordt beschouwd als het mooiste strand. Het is een 300 meter lang strand met wit zand aan een prachtige baai met turquoise zeewater. Naast Manuel Antonio ligt Espadilla Sur. Ook vind je er Playas Gelemas en Playa Mirador. De laatste twee standen worden bijna nooit bezocht omdat ze ver van de ingang liggen.
  • De vier paden zijn Punta Catedral (een trail met een klimmetje), Espadilla Sur (deze loopt parallel aan het strand), sendero Gemelas en sendero Mirador. De laatste twee paden zijn in ongeveer een uur te bewandelen. Je kunt de paden belopen met sandalen of stevige slippers. Paden worden regelmatig gesloten voor onderhoud.
  • De dieren die je er kunt spotten zijn o.a. luiaards, apen (de vier soorten van Costa Rica), wasberen, leguanen, agoutis en diverse vogelsoorten. De kapucijnapen en de wasberen zijn meestal bij de stranden te vinden; op plekken waar mensen zijn en dus voedsel aanwezig is. Je ziet ze dan ook plastic zakjes of zelfs rugzakken van argeloze toeristen stelen.
  • Een dagbezoek aan Manuel Antonio is vaak voldoende om dit natuurpark te beleven. Als je er vroeg bent dan kun je drukte voor zijn. Je kunt beginnen met het maken van wandelingen en hierna ontspannen op een van de mooie stranden.
  • Binnen het park zijn geen restaurants of andere voorzieningen waar eten of drinken wordt verkocht.
  • Het park is geopend van 07.00 uur tot 16.00 uur en gesloten op maandagen.
  • In het park mag je niet kamperen, geen hangmatten ophangen, de dieren niet voeren, niet barbecueën, geen alcohol nuttigen, niet vissen en geen shampoo of zeep in de douches gebruiken.
  • In het park zijn twee gebouwen met douches en wc’s. Bij de ingang is een rangerstation en één in het midden van het park.
  • Er mogen niet meer dan 1000 (!) mensen in het weekend en op feestdagen en 800 doordeweeks tegelijk het park in. In drukke periodes kan het dus zijn dat je bij de ingang van het park moet wachten tot er bijvoorbeeld een groep naar buiten komt.
  • De kosten van de entree zijn $10 p.p. voor buitenlanders. Het kaartje koop je bij een kantoor van Coopealianza circa 100 meter voor de ingang van het park. Je kunt er ook geld wisselen. Ook in Quepos is een kantoor van Coopealianza te vinden.
  • Een supermarkt genaamd Jozeth met een breed assortiment vind je ongeveer op het midden van het traject van Quepos naar Manuel Antonio. Je kunt hier etenswaren kopen om mee te nemen naar het park.
  • Er worden allerlei tours aangeboden in de omgeving van Manuel Antonio, denk aan canopyen, kayaking, rafting, jet-skiën, enz… De meeste van deze tours zijn erg commercieel. De tours met gids die door het park gaan worden vaak op een dwingende manier aangeboden. Dit gebeurt meestal bij binnenkomst van het park. Een dergelijke tour kost gemiddeld $20 p.p. en duurt circa 2 uur. De tour start bij de ingang en gaat tot het eerste strand (over het pad waar iedereen loopt om het strand te bereiken) en soms over het pad Punta Catedral. Je ziet er grote groepen (soms met meer dan 20 personen) met gidsen met verrekijkers op statief staan of lopen. Vaak zien deze mensen dan dieren die ze zelf ook zouden kunnen spotten. Wij zouden dan ook afraden om deel te nemen aan een tour met een groep. Als je met een gids wilt lopen vraag dan naar een privé tour. Voor gezinnen is dit een goede optie. De meeste toeristen bezoeken het park nadat ze al een aantal dagen in het land zijn en al een of meerdere natuurparken bezocht hebben. Ze hebben dan al dieren gezien en zijn bedrevener geworden in het spotten van dieren.

Let op! Zodra je het park met de auto benadert zullen er op ongeveer 1 km voor de ingang personen proberen je naar een parkeerplaats te loodsen. Dit gaat op een dwingende manier. Ze staan midden op de weg met een fluitje. Door het vest dat ze dragen lijkt het officieel of iets dat het bij het park hoort, maar dat is het niet. Ook proberen ze je een tour te verkopen door je o.a. te vertellen dat als je dieren wilt zien je een gids in de arm moet nemen. Je kunt deze mensen negeren en doorrijden. Bijna bij de ingang van het park is ook een parkeerplaats. Je kunt daar je auto neerzetten en vervolgens een ticket kopen bij het loket van Coopealianza. De man die je auto zal bewaken vraagt zo’n 3 dollar. Zorg dat je geen bagage of andere spullen in je auto achterlaat.

Veel plezier!

Mario en Manon

Tussen Quepos en Dominical

1 like

de entree voor het park zal binnenkort verhoogd worden met een extra $5. Die verhoging met $5 zal ook andere natuurparken treffen, op een paar uitzonderingen na.

Via Wereldwijzer app