TIP: Natuurpark The Grampians (Australia)

**Natuurpark The Grampians (Australia-Victoria)
**
Takken gevaarlijker dan giftige slangen

Prachtige natuur is een van de redenen waarom Australië zo populair is. Natuurpark The Grampians staat pas enkele jaren op de kaart van toeristen. Het dorp Halls Gapvormt het hart van de Grampians en daarmee een mooie uitvalsbasis.

http://www.metronieuws.nl/img/84961232aa.png

Zeg een woord tegen hem en hij begint met praten om nooit meer op te houden, if you know what I mean. Noel Nicholls is vol van ‘zijn’ Grampians National Park, een natuurgebied ten noorden van Melbourne dat pas de laatste tien jaar ontdekt is door toeristen.

Rotsbeschildering
De Grampians werden al bewoond door de aboriginals, getuige de tekeningen die op diverse plekken op rotsen gevonden zijn. Hun historie gaat 14.000 jaar terug. Bij Gunangidura shelter zijn onder een overhellende rots vage rode tekeningen te zien gemaakt met een mengsel van rode oker, water en eigeel of dierlijk vet.
De huidige bezoekers van The Grampians komen meestal voor de natuur en de rust, hoewel sporten als klimmen en abseilen steeds meer sportieve jongeren (en ouderen) trekken.

Kangoeroe Schwarzenegger
De natuur is ongerept. Er zijn meer dan 900 plantensoorten waarvan er twintig alleen in The Grampians vorkomen, en tientallen dieren waaronder veel wallabies en kangoeroes. “Ze zijn meestal ongevaarlijk,” merkt Noel op, “maar je moet ze niet te dicht naderen. Kangoeroes hebben spieren als Arnold Schwarzenegger, if you know what I mean. Houd drie tot vijf meter afstand en ze zullen je niet aanvallen.”
Noel stuurt de jeep behendig over smalle, hobbelige paden naar hoger gelegen gebieden. In sneltreinvaart laat hij ons enkele hoogtepunten van het park zien zoals enkele lookoutpunten die prachtige vergezichten over The Grampians bieden en The Balconies, vervaarlijk overhangende rotsen. Noel drukt ons een loepje in handen om de flora nader te bestuderen. De bloemen in het natuurgebied zijn vaak klein, pas met een vergrootglas zie je hoe bijzonder de vormen zijn. Noel is intussen met een brander en een waterketel in de weer. Een kopje thee of oploskoffie met een koekje is vast onderdeel van de rondleidingen die hij verzorgt. Later zullen we ook een lunch krijgen op een prachtige locatie aan een meertje, de Moora Wetlands.

Spinnen en slangen.
Mochten we zelf ooit terugkomen om te wandelen, te mountainbiken, rotsen te bedwingen, een 4WD-tocht te maken en/of te kamperen, dan heeft Noel nog een tip. Veel mensen die hier komen zijn bang voor giftige spinnen en slangen. Maar de meeste ongelukken gebeuren door vallende takken. Dus nooit parkeren en kamperen onder bomen, if you know what I mean.

Kamperen
• In Grampians National Park zijn 14 kampeerplekken met voorzieningen en meer dan 50 bushcamp spots waar je je tentje midden in de natuur kunt neerzetten. Voorzieningen zijn hier nauwelijks, wel absolute stilte.

(Met dank aan Kim van Dam)

Meer info:
Australia Victoria Verzamelgids (onmisbaar voor bezoek aan de kleinste deelstaat van het Australische vasteland)
Grampians National Park
thegrampians.com.au
http://www.grampianstours.com/
Melbourne Verzamelgids
Halls Gap
Australie.Verzamelgids