Thai Airways herziet plannen voor aanschaf Airbus A380

09-06-2009

BANGKOK - Vliegtuigbouwer Airbus lijkt in Thai Airways een koper van de A380 te verliezen. Airbus wist in 2004 zes A380’s aan Thai Airways te verkopen, maar de Aziatische luchtvaartmaatschappij stuurt aan op een ontbinding van het contract. Volgens de Bangkok Post past het grote toestel niet langer in de plannen van Thai Airways en heeft de maatschappij bovendien momenteel te weinig mogelijkheden om de vliegtuigen te financieren.

[

http://m1.emea.2mdn.net/viewad/817-grey.gif

](http://ad.nl.doubleclick.net/click;h=v8/3847/0/0/*/r;44306;0-0;0;26184955;4307-300/250;0/0/0;;~sscs=%3F)
In een interview met het Thaise dagblad zegt bestuursvoorzitter Wallop Bhukkanasut van Thai Airways dat zijn maatschappij bijna 89 procent van de stoelen aan boord van de dubbeldekker moet zien te vullen om rendabel te kunnen vliegen. Thai Airways heeft ervoor gekozen de ‘superjumbo’ te laten voorzien van in totaal 501 stoelen.

“Vanuit een operationeel oogpunt bekeken is de A380 economisch niet interessant”, aldus de topman van de Thaise luchtvaartonderneming. Thai Airways zou volgens de laatste planning de A380 pas eind 2011 in gebruik nemen. Tegen die tijd trekt het grootste passagiersvliegtuig ter wereld geen klandizie meer aan louter omdat het een A380 is, verwacht de bestuursvoorzitter. Singapore Airlines, Emirates en Qantas, de drie maatschappijen die al met het dubbeldeks toestel vliegen, hebben dat voordeel nu nog wel.

Thai Airways neemt nog in juni een besluit over de bestelling aan het adres van Airbus. Als het bedrijf besluit tot annulering van de order, moet ook de Thaise minister van Financiën daarmee instemmen. Thai Airways kan ook kiezen voor andere Airbus-vliegtuigen in plaats van de A380.

Maandag (8 juni) werd bekend dat leasemaatschappij ILFC eveneens de annulering van een A380-order overweegt. ILFC heeft tien toestellen in bestelling staan.

*Bron: Luchtvaartnieuws / www.luchtvaartnieuws.nl *

15-07-2009

BANGKOK - Thai Airways International moet de bestaande bestelling voor zes Airbus 380 vliegtuigen in stand houden. Annulering van de order kost de maatschappij 457 miljoen euro aan boetes. THAI heeft volgens de Bangkok Post in juni aangeklopt in Toulouse om het contract voor de A380 te ontbinden of de optie om te zetten naar de kleinere, nog te bouwen, A350 vliegtuigen.

Daadwerkelijke annulering gaat de maatschappij, naast de annuleringsboetes, ook nog eens 196 miljoen euro aan aanbetalingen en 260 miljoen aan het verlies van contracten kosten waar men al aan vast zit. Volgens Airbus zet Thai ook nog eens haar reputatie en de reputatie van Thailand op het spel. Een onderhandelaar van Thai meldt dat de contracten zo zijn dichtgetimmerd dat er weinig ruimte voor onderhandeling is overgebleven.

De A380 blijkt voor de nodige maatschappijen een prestige object te zijn die absoluut niet past bij de huidige situatie waar de luchtvaarteconomie in verkeerd. Zo heeft KLM nadrukkelijk niet gekozen voor het mega toestel. De maatschappij investeert in Boeing 777’s, Embraer’s en 737’s voor de Europese routes en naar verwachting in 787’s als toekomstig toestel voor intercontinentale routes.

*Bron: Luchtvaartnieuws / www.luchtvaartnieuws.nl *

23-07-2009

BANGKOK - Thai Airways neemt zes bestelde Airbus A380’s twee jaar later in gebruik dan oorspronkelijk gepland. In plaats van eind 2010 worden de superjumbo’s pas vanaf december 2012 afgeleverd. Dat is Thai Airways overeengekomen met vliegtuigbouwer Airbus, zo meldde de maatschappij donderdag (23 juli) volgens Reuters.

Thai Airways wil de A380’s later in gebruik nemen vanwege de terugval van het passagiersvervoer door de economische crisis. Verwacht wordt dat het enkele jaren duurt voordat de luchtvaartsector zich heeft hersteld.

*Bron: Luchtvaartnieuws.nl / www.luchtvaartnieuws.nl *