Stranden op Curacao

Stranden
Curacao heeft ongeveer 38 openbare en privé-stranden, variërend van intieme, rotsachtige baaien tot lange stranden met bruisende activiteit. Bijna alle zwemstranden liggen verspreid langs de beschermde zuidwestkust, daar waar het water meestal rustig en kristalhelder is. Het water aan de noordkust is met zijn krachtige branding en sterke onderstroom niet geschikt om in te zwemmen. Officieel is topless baden verboden op alle openbare en op enkele privé-stranden, maar op sommige plaatsen wordt het oogluikend toegestaan. In de wateren van Curacao is een overvloed aan zeefauna te vinden: veelkleurige papegaaivissen, zilverachtige barracuda’s, gevlekte Franse klipvissen, kleurige vlindervissen… Dit zijn slechts enkele soorten die u hier zult aantreffen, terwijl u vlak langs de kust koraal- en zeeanemoonkolonies vindt.
Als u nog nooit gesnorkeld of gedoken hebt, is dit wellicht het moment om het te leren. Zet in ieder geval eens een duikbril op en probeer een glimp op te vangen van de wonderwereld vlak onder het wateroppervlak. Wel is het raadzaam om met een partner of maatje te snorkelen (dit is een standaard procedure bij duikers).
De stranden van Curacao zijn veilig. Om niet alleen het kwetsbare rif maar ook uzelf te beschermen, raden wij u aan niets aan te raken: neem alleen foto’s en laat alleen luchtbellen achter. Maak zelf een keuze uit de stranden die u het liefst wilt bezoeken. Hieronder vindt u aantrekkelijke strandplaatsen.

Manzenilleboom
Ook wel ‘manchineel’ genoemd. Wordt vaak aangetroffen op de stranden van Curacao en zijn daar een welkome leverancier van schaduw. Het sap van deze bomen kan echter de huid irriteren. Mensen die er allergisch voor zijn, reageren heftig op de stof. Reageer je er niet te veel op, spoel de geïrriteerde plek dan met koud water af. Let op! Het kleine, ronde fruit (groen of geel) van deze bomen is erg giftig.
Stranden met alle faciliteiten
Deze privé-stranden zijn van alle faciliteiten voorzien, zoals snackbars, douches, toiletten en nog veel meer, waardoor uw verblijf op het strand nog comfortabeler wordt. Op deze stranden kunt u lekker lui ontspannen met alle comfort onder handbereik. Let op ! De toegangsprijzen zijn aan verandering onderhevig!

Stranden in Willemstad en omgeving
Avila Beach Hotel
Toegangsprijs: Volwassenen: NAfl. 6,85 (kinderen halve prijs)
Openingstijden: maandag t/m vrijdag, 7.00 - 18.00 uur (in het weekend gesloten voor gasten die niet in het hotel verblijven)
Deze kleine, rustige baai wordt beschermd door golfbrekers. In de schaduw op het terras met uitzicht op het strand kunnen volwassenen aan hun drankje nippen, terwijl kleine kinderen pootjebaden in het ondiepe water. De bar en het restaurant bevinden zich op het strand zelf. Topless baden is verboden. Het hotel ligt op ongeveer 15 minuten loopafstand van Punda.

Seaquarium
Toegangsprijs: NAfl. 5,- per persoon
Openingstijden: 8.30 - 18.00 uur (de bar blijft tot laat open)
Dit lange, drukke strand is bij iedereen populair en is uitermate geschikt om naar mensen te kijken. Topless baden is hier heel gebruikelijk. Golfbrekers houden de ruwe zee buiten. In het weekend en in de vakanties kunt u veel badgasten verwachten. Parasols en palmen zorgen voor wat schaduw. U kunt ook strandstoelen huren.Voorzieningen omvatten bars aan het strand, een souvenir- en watersportwinkel en verhuur van watersportmateriaal. Hier worden regelmatig grote watersportactiviteiten georganiseerd en het water is uitermate geschikt voor gevorderde windsurfers.
Stranden ten oosten van Willemstad
Jan Thiel
Toegangsprijs: NAfl. 6,- per auto (in het weekend NAfl. 10,-)
Openingstijden: 9.00 - 19.00 uur
Op deze pas gerenoveerde baai kunt u waar u uitstekend kunt duiken en snorkelen.
Er is ook een duikschool aanwezig ! Het strand bevindt zich in een nieuwe goede buurt ten oosten van de stad. Kinderen kunnen zich vermaken in het ondiepe, halfomheinde water dat op een zwembad lijkt. Er zijn drie bungalowparken op loopafstand en er is ook een horecagelegenheid op het strand. Stranden ten westen van Willemstad
Sunset Waters Beach Resort
Toegangsprijs: NAfl. 5,- per persoon
Openingstijden: Van zonsopgang tot zonsondergang
Op dit hotelstrand, heerst een rustige sfeer. Het strand ligt aan de voet van een steile heuvel, waarop het hotel en de parkeerplaats zich bevinden. Met de auto kunt u er direct naar toe rijden, maar alleen bezoekers van de duikwinkel mogen aan het strand parkeren. Het strand biedt weinig schaduw en is een beetje rotsachtig, maar beschikt wel over toiletten, douches en een kleine bar. Bovendien is er een kleine speelplaats voor kinderen en een restaurant in het hotel bovenop de klip. Het strand is zeer geschikt om te duiken en snorkelen.

Cas Abao
Toegangsprijs: NAfl. 5,- per auto (maandag t/m zaterdag); NAfl. 10,- per auto (zondag)
Openingstijden: 8.00 - 18.00 uur
Dit strand bevindt zich in een natuurlijke, landelijke omgeving en beschikt over alle gemakken en faciliteiten die bij een strand horen. U kunt er uitstekend duiken en snorkelen. Vanaf de hoofdafslag aan het einde van een kronkelige zandweg die door het prachtige platteland slingert, bent u binnen ongeveer tien minuten op het strand. Aan het eind van de dag kunt u op het platteland trouwens uitstekend vogels observeren. Op het strand vindt u schaduw onder enkele pergola’s en een aantal bomen (in het weekend zijn deze plaatsen snel bezet). Er zijn strandstoelen, snorkel- en duikuitrustingen te huur. Kinderen kunnen op het duikplatform spelen. Vaersenbaai
Toegangsprijs: gratis (voor duikers een kleine vergoeding)
Openingstijden: 10.00 - 18.00 uur
Ervaren zwemmers, snorkelaars en duikers zullen geen moeite hebben met het weinige zand, de rotsachtige toegang en het gebrek aan schaduw aan deze schilderachtige baai net ten westen van de stad. Voor kleine kinderen is het moeilijk het water in te gaan, maar zij kunnen zich vermaken op de kleine speelplaats, het pierebadje, de pier en, als ze goed kunnen zwemmen, het duikplatform. Soms kunt u vanaf de pier helderblauwe en groene papegaaivissen zien. De bar aan de kust heeft een groot, overdekt terras. Het strand is soms gesloten in verband met besloten feesten; nu en dan zijn er openbare evenementen met luide muziek op het terras.

Intieme baaien
Het betreft hier de romantische, rotsachtige baaien met kristalhelder, blauwgroen water, waar Curacao zo bekend om is. Deze baaien bevinden zich alle langs de beschutte zuidwestkust. De openbare stranden beschikken over een beperkt aantal voorzieningen, maar zijn gratis, altijd geopend en makkelijk te vinden; elk strand heeft haar eigen kenmerkende charme. U zult er in de late namiddag vaak vissers zien die hun buit binnenhalen.

Boca St. Michiel
Toegangsprijs: Nafl. 5,= per auto.
Kleine boten dobberen in de baai van dit oorspronkelijke vissersdorp net ten westen van de stad. De duikclub op de pier heeft openbare toiletten en een restaurant. Het kleine strand, ook bekend als Boka Sami, heeft geen schaduw en weinig zand, maar wel mooi water, een kleine vispier en een drijvend platform. Er zijn twee eenvoudige, goede visrestaurants in de buurt. U kunt ook het zoutmoeras verkennen of aan de westkant van het strand een pad heuvelopwaarts volgen.
Een kleine baai 30 minuten van de stad met een strand waar u goed kunt snorkelen langs de rotsachtige riffen of in de kleine vissersbaai. Momenteel vindt u er enkele pergola’s met schaduw en in het weekend staan er rijdende snackbars. Ten westen van het strand leidt een klein pad naar een ruig natuurgebied.

Jeremi
Om het meest te genieten van het bijzonder heldere water in deze nauwe, schilderachtige baai, kunt u haar het beste laat op de dag bezoeken, want dan heeft u geen last van het gebrek aan schaduw. Ook bij zonsondergang is de baai zeer fraai. Ongelijkmatige treden, die uit de rotsen gehakt zijn, leiden van de parkeerplaats naar het strand. Er zijn geen voorzieningen.

Kenepa
Aan deze twee prachtige baaien liggen de populairste stranden van het eiland. Het intieme Playa Kenepa ligt gedeeltelijk in de schaduw van de manzenillebomen. De snackbar (met een klein toilet) is in het weekend open en men draait er vaak luide muziek. De lokale bevolking kampeert hier graag tijdens schoolvakanties.
Het grotere Playa Abou (Groot Strand) beschikt over pergola’s die voor schaduw zorgen en een stukje van het water vandaan staan. Tevens is er een grote snackbar. Achter het strand bevindt zich een klein zoutmoeras. Vanaf de parkeerplaats heeft u een uitstekend uitzicht over het strand om foto’s te maken; een trap en een afrit leiden naar het strand.
Tussen beide stranden bevindt zich een uitkijkpunt op de klip (uitstekend voor het maken van foto’s). Vanaf hier loopt er een paadje door het kreupelhout naar Playa Kenepa. Het dichtbij gelegen Landhuis Kenepa is een bezoek waard.

Playa Fòrti
Het uitzicht op dit strand lijkt op een plaatje van een ansichtkaart, met vissersboten en een vergezicht naar de westpunt van het eiland. Als welkome afwisseling vindt u hier grof bruin zand en kleine, gladde kiezelstenen, maar er is bijna geen schaduw. Bij het parkeerterrein boven het strand staan enkele snackbars en een restaurant. Via een steile helling en een trap kunt u afdalen naar het water. Playa Kalki
Deze kleine baai staat bekend om zijn snorkel- en duikmogelijkheden. In een met touwen afgezet gedeelte ligt een drijvend platform. Vanaf het parkeerterrein is het strand bereikbaar via een steile, stenen trap. Halverwege de trap komt u langs een overdekt terras.

Playa Lagun
Een groepje vissersboten geeft deze smalle baai een schilderachtige sfeer. Dichtbij de kust is het water erg rustig en ondiep en biedt uitstekende mogelijkheden om te snorkelen. Zelfs kinderen die nauwelijks kunnen zwemmen, kunnen hier met een duikbril zonder gevaar de vissen bekijken, omdat ze altijd kunnen staan. De grote manzenillebomen en pergola’s zorgen voor veel schaduw. In het weekend is de kleine snackbar open.

Playa Piskadó
Dit vissersstrandje is geliefd om zijn snorkel- en duikmogelijkheden. Ook kunt u er pittoreske foto’s maken van de boten en netten. Manzenillebomen zorgen voor wat schaduw. In het weekend is de kleine snackbar open. De bodem bij het water is wat rotsachtig.

Santa Cruz
Dit strand ziet er heel anders uit dan de overige stranden: het heeft een uitzonderlijk breed zandstrand met hier en daar torenhoge palmbomen. De dichtbegroeide lagunes landinwaarts zijn uitermate geschikt om vogels te observeren. Een stukje van het water af vindt u enkele schaduwplekken; de kleine snackbar en de openbare toiletten zijn in het weekend geopend. Tijdens de vakantie wordt hier veel gekampeerd en soms zijn er luidruchtige feesten die doorgaan tot diep in de nacht.
Afgelegen stranden Dit zijn stranden voor de meest fervente romantici met zwerversbloed in hun aderen en rugzakken vol proviand. De meeste stranden zijn bereikbaar via hobbelige zandwegen die door het landelijke Curacao slingeren. Er zijn weinig borden om u de weg te wijzen en u heeft beslist een goed vervoermiddel nodig. Probeer er niet doorheen te komen na zware regenval. U zult geen voorzieningen en weinig schaduw vinden, maar u kunt wel rekenen op kristalhelder water en magnifieke landschappen, zowel aan de kust als onder water. Vrouwen die alleen reizen wordt afgeraden deze stranden te bezoeken.

Playa Kanoa
Dit is het meest toegankelijke van de ‘afgelegen’ stranden en vormt een uitzondering op bijna alle bovengenoemde regels. Omdat het relatief dichtbij de stad ligt, kan het er in het weekend flink druk zijn. Het visrestaurant aan de kust wordt dan bezocht door gezinnen en groepjes vrienden, en regelmatig zijn er feesten tot diep in de nacht. De uiterst kleine, beschutte baai is zo rustig en ondiep dat zelfs een jonge baby hier gemakkelijk kan baden. Achter de golfbrekers wordt er gesurft op de golven. Van de vissersboten kunt u prachtige foto’s maken. Playa Porto Mari
Toegangsprijs: NAfl. 3,50 per persoon (maandag t/m vrijdag); Nafl. 4,= per persoon (zondag en vakantiedagen) Duikers en snorkelaars vinden deze wateren bijna onovertroffen. Op het strand vindt u schaduw onder de vele parasols die aanwezig zijn. Ook beschikt het strand over een snackbar met een grote terras en faciliteiten zoals douche en toiletten. U komt er via een pittoreske, kronkelende zandweg.
Gratis toegang voor kinderen Rif
Dit koraalstrand in de volle zon is sinds lang favoriet bij zonaanbidders en ervaren duikers. Dichtbij ligt een beschutte en afgezonderde baai. Er zijn plannen om dit gebied te veranderen in een luxe woonwijk en is het in de toekomst misschien niet meer toegankelijk. De toegangsweg loopt via een steile heuvel naar een rotsachtige klip; een wankele, roestige, ijzeren trap leidt naar de verschillende stranden.

San Juan
Toegangsprijs: NAfl. 5,- per auto
Stenen, koraal en woeste golven geven dit drietal afgelegen stranden een bijzonder ruige sfeer; favoriet bij duikers. Betaal uw toegangsprijs bij Landhuis San Juan en volg de stenen merktekens die naar het strand van uw keuze leiden. Ga voor kalm water naar Playa Shon Mosa (‘jonge vrouw’); Playa Mansaliña biedt amper schaduw en de zeebodem bestaat uit koraal; Playa Largu heeft een lange, rotsachtige kustlijn en hoge golven. De wegen zijn hobbelig, maar voeren langs enkele charmante kreupelbossen en op de terugweg heeft u een leuk uitzicht op de ruige Curacaose natuur.

San Nicolas
Toegangsprijs: NAfl. 4,- per auto
Dit drietal stranden is moeilijk te vinden, maar de rit door het ruige landschap is een avontuur op zich. De toegangsprijs kunt u betalen bij de ijzeren hekken, maar verwacht na dit punt niet veel hulp om de stranden te vinden. Het idyllische Santu Pretu (Zwarte Strand) biedt een prachtig uitzicht op de zuidkust, en bestaat uit glad, bruin grind voor veel zwemplezier. Pos Spañó, gelegen in een romantisch boomrijk gebied, heeft een kustlijn met veel koraal en de zee is hier wat ruwer. Playa Hulu is een van de meest ongerepte stranden van het eiland, met een bijzonder moeilijke toegangsweg, een ruwe zee en veel koraal. Dit strand is alleen geschikt voor uitstekende zwemmers
Nabijgelegen stranden
Als u toevallig in de buurt bent en u wilt een snelle duik nemen, ga dan naar een van de kleine nabijgelegen stranden. Verwacht niet veel natuurschoon, schaduw of voorzieningen (misschien op een snackbar na), maar het water is even verfrissend als elders en het is erg leuk om mensen te kijken.

Caracasbaai
Deze baai vindt u in het Underwater Park ten oosten van de stad en dicht bij de kust kunt u goed snorkelen. Parkeer uw auto op de smalle strandstrook; er is een kleine snackbar. Soms is de golfslag wat onrustig.

Marie Pompoen
Dit kleine strand ligt langs de weg van Punda naar het Seaquarium, dichtbij het SuperClubs Breezes Curacao, en heeft ook een snackbar.

Parasasa
Dit strand dat door een zanderige landtong in tweeën gedeeld wordt, ligt dichtbij de stad en grenst aan het Curacao Mariott Beach Hotel. Aan de ene kant van het strand kan men planksurfen op de golven en aan de andere kant is het water kalm.

Kunt u geen keuze maken uit de vele stranden. Hieronder enkele suggesties: Snorkelen en Duiken
• Kas Abou
• Vaersenbaai
• Playa Kalki
• Port Marie
• Playa Lagun
• Jan Thiel

Kleine Kinderen
• Barbara Beach
• Playa Abou (Kenepa)
• Lagun
• Seaquarium

Flaneren & Luieren
• Seaquarium
• Cas Abao

Pittoreske Plaatjes & Fototips
• Uitzicht op Playa Fòrti en Playa Abou (Kenepa)
• Vissersboten bij Playa Fòrti, Playa Piskadó, Boka Sami
• Santu Pretu (San Nicolas)
• Surfers en boten bij Playa Kanoa

Klinkt allemaal mooi,

maar welk van bovenstaande plaatsen zou je aanraden voor huwelijksfoto’s? :slight_smile:

ik wil uiteraard geen toeristen op mijn foto’s, maar wel een prachtige omgeving
en door mijn outfit, mag het ook niet moeilijk bereikbaar zijn :slight_smile:

Kleine of grote knip

Voor een compleet overzicht met super mooie foto’s van alle stranden kan je ook www.curacao-on.com bezoeken. Ik kwam deze site deze week tegen tijdens mijn zoektocht naar informatie over Curacao.