Stijgende belangstelling verre bestemmingen

Sawadee Reizen, een organisatie die zich in actieve en avontuurlijke groepsreizen specialiseert, merkte tijdens de afgelopen vakantiebeurs dat er een stijgende belangstelling voor duurzame verre reizen is.

Sawadee Reizen streeft ernaar om in elke reis één of meer projecten op te nemen die erop gericht zijn de lokale bevolking en/of de natuur te laten profiteren van toerisme. Sawadee Reizen is ervan overtuigd is dat toerisme een belangrijke rol kan spelen bij armoedebestrijding en natuurbescherming.

Door samen te werken met organisaties als het Wereld Natuur Fonds, Green Development, IUCN en SNV is Sawadee Reizen erin geslaagd om diverse interessante projecten op te nemen in de reizen. Op www.sawadee.nl onder het menu duurzaam toerisme/projecten staan de verschillende projecten beschreven.

Een voorbeeld van een duurzaam toerisme initiatief is het koffieproject in Tanzania. In het groene vruchtbare gebied aan de voet van de Kilimanjaro is met steun van Sawadee Reizen en de Green Development Foundation een campsite aangelegd. De lokale koffieboeren zagen door de dramatische daling van de wereld koffieprijs hun inkomsten dalen en gingen op zoek naar andere bronnen van inkomsten. Een aantal van hen is opgeleid tot gids. Ze leiden nu met groot enthousiasme bezoekers rond langs de groene koffievelden en geven uitleg over het fair trade principe. De vrouwen uit het dorp bereiden een traditionele maaltijd. Alle inkomsten komen rechtstreeks terecht bij de koffieboeren. Het afgelopen jaar hebben 800 Sawadee reizigers dit project bezocht.

Een ander voorbeeld is een bijzondere reis naar Sumatra, Java en Bali. Naast de bekende hoogtepunten bezoeken de Sawadee reizigers een aantal minder bekende nationale parken waar de lokale bevolking, in nauwe samenwerking met een lokale NGO, speciale toerismeprojecten heeft opgezet. Zo logeren we in een speciaal gastenverblijf tussen de orangoetans in Noord-Sumatra en verblijven we in een klein dorpje tussen de theeplantages op West-Java. Daarnaast slapen we een nacht bij de bevolking in een typisch Centraal-Javaans dorpje. Op deze manier bieden we onze klanten niet alleen de mogelijkheid om Indonesië op een heel andere manier te ervaren, maar worden er ook nuttige projecten ondersteund.

Als eerste Nederlandse reisorganisatie compenseert Sawadee Reizen een belangrijk deel van de CO2 uitstoot van de vluchten van het kantoorpersoneel en reisbegeleiders via GreenSeat, en vraagt haar reizigers hetzelfde te doen. Op het boekingsformulier kunnen klanten aangeven of ze op vrijwillige basis voor een bedrag van € 15,- per persoon de CO2 uitstoot van hun vlucht willen compenseren. Op dit moment kiest 15% van de Sawadee reizigers ervoor om op vrijwillige basis de vlucht te compenseren.

Bron: Tourpress

Eigenlijk lopen de Ned. reisorganisatie’s elkaar achterna. De bekende routes ze doen het allemaal. Medan, Toba meer, Bukittinggi, Padan, Java(Yogyakarta) via Bromo naar Bali…als je deze reis begeleid zoals ik…verveelt het en wordt een veelvuldig bezoek aan Toba meer, Prambanan, Borobudur, en andere op deze route liggende locatie’s saai. Mooi initiatief van Sawadee om speciale toerisme projecten te bezoeken!