Shoppen in Syrie

Syrie is een uitstekend land om lekker te gaan shoppen: er zijn mooie soukhs, er zijn interessante produkten, de prijzen zijn laag. We willen hier echt goede, algemene tips voor shoppen in Syrie verzamelen: bijvoorbeeld: olijfoliezeep in Aleppo, waterpijpen plus benodigdheden, pikante lingerie, kardamomkoffie, etc.!

Je kunt in Syrie kardamom van een goede kwaliteit kopen. Betaal niet meer dan 1000 Syrische pond per kilo. Als je het in een winkel koopt waar ze ook koffie verkopen, kun je het laten malen, en dat spaart heel wat werk (stampen!!) thuis.

In Syrie kun je te kust en te keur op het gebied van waterpijpen, waterpijptabak en benodigdheden voor waterpijpen.
Er zijn speciale winkels waar waterpijpen in alle maten en in allerlei kleuren en motiefjes te koop zijn. Hier worden ook zakken houtskool, houtskool-tangetjes, extra keramieken tabakhouders, aluminiumfolie-rondjes om de tabakshouder af te dichten, extra rubberen ringen en plastic opzetmondstukken verkocht. Alles is echt heel goedkoop.

Voor de waterpijptabak kun je o.a. bij speciale stalletjes in de souks terecht. Je kunt vaststaande mengels van bepaalde merken kopen, maar er zijn ook kooplui die hun eigengebrouwen mengsels verkopen. Die eigen mengsels zijn over het algemeen wat duurder.

Als je een waterpijp koopt, laat het dan glazen gedeelte goed verpakken. In de handbagage mag een pijp mee, alhoewel je er bij de security check wel vragen over kunt krijgen.

In Syrie wordt de koffie over het algemene door kleine, lokale branders gebrand. De manier waarop de koffie wordt gebrand verschilt weer van de onze.
De koffie is grofgezegd in twee categorieen onder te verdelen: de gewone bruine en de andere zwarte. En dan kun je nog koffie kopen waaraan wel en waaraan niet kardamom-poeder aan toe is gevoegd.

Merk wel op dat er op de koffie in Syrie een vettig olielaag drijft en dat is nou precies wat zo ongezond schijnt te zijn. Met een papieren filter haal je de ongezonde stoffen uit de koffie.

Op het gebied van de dameslingerie kun je in de souks van Syrie te kust en te keur. Het zijn over het algemeen mannen die als verkoper in deze winkeltjes werken, maar daar wen je snel aan, want de verkopers houden je zonder blikken of blozen de gekste dingen voor.
Er zijn echt opvallend veel lingeriewinkels in de souks en er is een opvallende varieteit aan dingen en er zijn opvallend veel zeer opvallende gevalletjes te krijg!

Ga voor de aardigheid eens een paar van deze winkels binnen en laat de verkopers je het een en ander zien. De prijzen zijn niet hoog en de spullen zijn in allerlei kleuren en graden van gewaagdheid te koop!

De beste zeep ter wereld komt uit Aleppo!
Je kunt aan de zuidkant van de souk van Aleppo nog een zeepfabriekje bezoeken en dat is zeer de moeite waard!

Zeep valt te verdelen in enkele categorieen:
-zeep waar je alleen je handen mee wast
-zeep waar je je handen en je hele lijf mee kunt wassen
-zeep die ook voor je gezicht en haar kunt gebruiken: dit is de beste!

De ultieme controle: laat een stuk zeep door midden snijden (de marktkooplui doen dit uit zichzelf al vaak). De beste zeep is groen van binnen en bruingeel van buiten.

Kijk ook eens uit naar zeep van het merk “Lorbeer”: dit staat onder Duitse kwaliteitscontrole. In de souk van Aleppo is er zelfs een speciaal “Lorbeer-zeep” winkeltje.

Goede zeep uit Aleppo is gemaakt met echt olijfolie, liefst een zo hoog mogelijk percentage.
Soms wordt er ook laurier aan toegevoegd, en dan krijg je een zeer traditionele Syrische zeep.

Aan de luxere soorten worden ook saffraan, rozenwater, amber en dergelijke toegevoegd. Deze zitten in doosjes met een hologram erop. Zo’n stuk zeep is een zeer gewaardeerd kado voor een Iraanse of Arabische kennis.

Er zijn ook zwarte stukken zeep: hier zit een zeer heilzaam goedje, het zgn. “black seed oil” doorheen. Ik zal op het Iran-forum onder “Shoppen in Iran” proberen te beschrijven wat voor spul dit precies is.

Veel musea verkopen DVD’s: algemene van Syrie of bijv. speciaal een over Palmyra. Het lijkt erg aantrekkelijk ze te kopen, maar meestal werken ze helaas niet. Ik heb ze allemaal gekocht en alleen eentje doet het en er staan niet zoveel foto’s op.

In Syrie kun je mooie Arabische muziek kopen van allerlei artiesten uit allerlei landen. Let wel op: veel van de schijfjes die je in de winkels te koop ziet zijn eigenlijk MP3’s en kun je dus alleen maar op een pc afspelen!

Zoals je misschien hebt gezien op de expositie “Het geheime leven van Syrische lingerie” in de Kunsthal in Rotterdam (2009-2010), verkopen ze in Syrie behoorlijk over de top lingerie. Voor dames, wel te verstaan. Als je tegen Syrische heren zegt dat ze zelf ook wel mogen opletten wat ze dragen als eerste laag, kijken ze vreemd op!
Voor een marktkoopman van een Syrische bazar is het de normaalste zaak van de wereld dat een vreemde vrouw eens wat pittige werkstukjes komt bekijken. Hij zal met allerlei kleuren en designs op de proppen komen. Ga gewoon rustig zitten op een krukje en bekijk alles wat ze je voorhouden. Ook volstrekt normaal is het om even aan het stofje te voelen. Bijna alles is trouwens van polyester. Je moet wel sterk in je schoenen staan om niet met een grote zak vol aankopen van dit soort winkeltjes terug te keren!