Rusland - astrachan - op Karper vissen

Fred Vorstenbosch
KARPER en meer VISSEN in de WOLGA DELTA
*ASTRAKAN - RUSLAND
*Mijn visverhaal: zoals hieronder beschreven, ben ik op uitnodiging van de Russische reisorganisatie Zesar naar Astrakan - Rusland gegaan om hen te assisteren met het opzetten van de buitenlandse tak van hun reisorganisatie die meer dan 12 jaren bestaat.
Op een dag viel het mij op, al slenterend op de markt, dat via vele viskramen er veel - en grote vissen ter verkoop werden aangeboden. Karpers, zeelt, snoek, snoekbaars, witvis, haring, steur, noem het maar op! Het waren niet alleen kleine visjes, maar ik zag bijvoorbeeld karpers die een gewicht hadden van tussen de 10 kilo en 25 kilo per stuk.
Hier moet ik meer van weten. Ik trof het, want nog dezelfde avond in mijn hotel, waren 4 Russen druk aan het borrelen met de wodka die men op straat voor circa 100 Roebel ( 3 Euro) gekocht had. Alhoewel ik hun taal niet verstond, kon ik begrijpen dat ze het over karper vissen hadden. Na nog enkele wodka glaasjes achterover te hebben geslagen was de fles leeg en ging een van hen buiten het restaurant een nieuwe fles halen. Ik was eigenlijk bezig ze stiekem gade te slaan, echter dat scheen bij hen op te vallen (en waarom niet). Men kwam mij naar mij toe, met een leeg wodka glaasje in hun hand, en nodigde me uit om bij hen aan tafel te komen eten en drinken. Dat was niet aan dovemansoren gezegd. Ik wou wel eens weten hoe zo’n avond met Russen zou verlopen.
De Russen vertelden mij (met handen en voeten en sommige woorden in het Engels en.of Duits) dat men speciaal uit Sint Petersburg naar het zuiden van Rusland was gevlogen om ontspannen te gaan vissen. Ze vertelden mij waar ze gevist hadden en wat ze gevangen hadden. Ze lieten mij hun foto’s zien van hun vangsten, en die logen er niet om.
Natuurlijk wilden ze van mij ook weten wat ik in Astrakan aan het doen was en of ik ook wel eens wilde zien waar men goed en succesvol kon gaan vissen.
We wisselden veel informatie uit over de beste visstekken in de wereld. De Russen vertelde mij dat ze onder meer in Bulgarije, Canada, Florida, Frankrijk op karper en andere vissen hadden gevist, maar dan voor hun astrakan de beste plaats was met een praktisch trefzekere kans om groot en veel te vangen.
Nog diezelfde avond belde ik mijn Russische reisorganisatie en ze reserveerden mij een dag vissen in de Wolga Delta.
Rond 08.00 uur in de ochtend stond de auto van de reisorganisatie (met vertaalster) voor mij klaar. We lieten de stad Astrakan achter ons en reden vervolgens door grote grazige weide velden richting aanlegsteiger alwaar een snelle boot, geschikt voor transport van vissers, voor ons gereed lag. De afstand van de stad naar deze aanlegsteiger is ongeveer 70 kilometer.
Nadat we aan boord waren gegaan, zoefde de snelle boot gedurende een afstand van circa 20 kilometer door de Wolga Delta. Langs rietkragen waar de zilver - en koereigers, de zwanen plotseling het luchtruim kozen. Hier zijn, in dit zeer uitgebreide waterwegensysteem, maar weinig mensen te vinden. Hier is de ideale plaats voor vissers, natuur liefhebbers, vogelkenners. Hier domineert de stilte en de rust. Nadat we de 20 kilometer overbrugt hadden, zagen we de hotelboot al liggen. De boot lag aan, en op de steiger stonden 2 dames, die ons op een Russische manier verwelkomden. Dat is met zwarte kaviaar, brood, wodka en zout. Op de oever, direct bij de hotelboot, stond een vleugellamme pelikaan (huis pelikaan) te bedelen om wat van de rijke oogst van de vissers te krijgen.
Plotseling zag de pelikaan een grote karper aan de oppervlakte van het water verschijnen. De pelikaan dook er vlug naar en probeerde, de veel te zware karper voor hem, in zijn grote snavel te krijgen. De karper gaf een klap met zijn zware staart, de peilkaan schrok, de buit voor de pelikaan was al weer verdwenen.
Aan boord van de hotelboot was het net lunch tijd. De tafels waren netjes gedekt en de lunch was geweldig. Vissoep, bier, wijn, wodka, gebakken baars en karper, koffie, cake en…wanneer Russische vissers elkaar treffen (en een of meer wodka’s op hebben) dan wordt het zingen.
Na de lunch ging ik naar de vissersboten. Mijn gids vertelde mij dat, volgens de veiligheidsregels, alles aan boord van de boten waren. Zoals een verband trommel, ruimte waar de gevangen vis nat gehouden kan worden, blusmiddelen, etc. De visserboten zagen er schoon en goed onderhouden uit. Terwijl ik de huis pelikaan nog een visje toewierp, kwam een visboot aan de steiger aanleggen. De natte ruimte aan boord was vol met allerlei soorten van vis. Op mijn vraag hoelang men met hoeveel personen hieraan gevist had, kwam het antwoord: met 2 personen nog geen 2 uurtjes. De vissers vertelden mij dat de professionele visgids aan boord hen naar de beste stekjes hadden gebracht, vandaar dat de vangst zo goed was. Even later kwam er een andere visser die mij zijn buit wilde laten zien. Een hele grote karper die zeker 15 kilo was vertelde de visser. De karper werd voorzichtig uit het water gehaald, gewogen (het klopte die 16 kilo), gefotografeerd en weer teruggezet. De karper kreeg dus weer zijn vrijheid terug. De Russen vertelden mij dat het doel was van zijn vissen niet om de vissen te eten, het doel was het vissen.
We stapten in een visserboot, voorzien van en buitenboordmotor en verlieten rustig - en zachtjes varend de aanlegsteiger richting de visstekken.
U bent natuurlijk benieuwd wat ik gevangen heb?
Na mijn verblijf in de Wolga Delta, voeren we weer terug naar de hotelboot voor een glaasje en een verder gesprek en (sterke?) verhalen van de vissers.
Of ik wat in het gastenboek wilden rondneuzen en of ik ook wat in het gastenboek wilde schrijven. Dat deed ik met alle plezier. In het gastenboek trof ik buiten de Russische vissers ook vele Franse -, Duitse -, Scandinavische namen van vissers aan. Zelfs sommige van Nederlandse zeer tevreden vissers.
De snelle boot lag weer voor ons aan de steiger, de scheepsbel werd geluid ter afscheid en wij vertrokken richting Astrakan stad. Vissen in de Wolga Delta, een geweldige ervaring.
Het is wel even reizen naar Astrakan, maar dan heb je wel wat.
Overigens, je bent sneller in astrakan dan op sommige andere visplekken in de wereld en in Astrakan is vis buit praktisch gegarandeerd.
FRED Vorstenbosch

Op deze site treft u tevens een reisverslag aan over Astrakan algemeen.
Om naar de Wolga Delta te komen, vloog ik met de Russische vliegtuigmaatschappij in circa 3,5 uur van Amsterdam rechtstreeks naar Moskou.
Vervolgens vloog ik van Moskou in circa 2,5 uur naar Astrakan.
Voor hen die een compleet vis arrangement geboekt hebben bij bovengenoemde reisorganisatie, is ter plaatse alles geregeld. Vanaf het vliegveld Astrakan naar de hotelboot en terug naar het vliegveld, inclusief de vergunningen.
Indien men op de Wolga Delta privé wenst te vissen is dat mogelijk, maar ook onpraktisch, omdat u over zowel vervoer over de weg en het water zal moeten beschikken. Vanaf de kades van de stad wordt er ook gevist.
De Wolga Delta is gelegen in het zuiden van Rusland en kent honderden rivieren, riviertjes, kanaaltjes en kanalen, die uiteindelijk uitlopen in de Kaspische Zee. In de Kaspische Zee zijn vele vissoorten waaronder een voortreffelijk smakende zoute haring. In de Kaspische Zee komen zeehonden voor en in de Wolga Delta treft men pelikanen aan.
**Visperioden;
****De lekkere lente.
**In de **lente, **zingende vogels, warme lucht, groene bomen. De natuur is wakker geworden en de vis is bereid om zich aan de vishaken te laten vangen. De lente is een zeer goede tijd voor vissers. De actieve vissers genieten in de Avant Delta van hun vangsten op: baars, roodkarpers, snoek, etc… En voor diegene die in de stilte en rust vertoeven willen, kunnen bijvoorbeeld karper en witvis vangen.
**De zuidelijke zomer.
Vissen, scuba duiken en rust!
**Dat zijn de drie hoofd componenten van de Astrakan zomer. Men kan in alle rust in de vissersboot zitten, met de hengel in de hand, of de geweldige schoonheid van de onderwaterwereld met behulp van zwemvliezen en masker genieten door middel van scuba duiken.
De onderwater visjacht wordt in de Avan Delta op een diepte van 3 meter gedaan. De hoofdzaak is de uitrusting: masker, zwempijp, zwemgeweer of harpoen en de loodgordel niet te vergeten. Wat men vangt is afhankelijk door wat u onderwater tegen komt en uw liefde voor de natuur.Melancholieke witvis en mooie kapers met goud kleurige schubben wachten op u.
Goede onderwater jacht!
De natuur heeft ons veel interessants geschonken. Zoals bijvoorbeeld de water lotusbloemen. U kunt genieten van de betoverende schoonheid van deze reusachtige velden met bloemen. Of, indien u dat wenst, genieten van de Kaspische Zee robben.
**De herfst is rijk aan buit!
**De visvangst is in volle gang.U heeft de kans om de reuze prooivis (welse) tot 50 - 60 kilo, roofblei gewicht tot aan 9 kilo, snoekbaars tot 7 kilo, baars tot circa 2 kilo, brasem tot circa 5 kilo, rietvoorn tot circa 2 kilo, te vangen.
In de herfst kunt u snoeken en karpers tot circa 25 kilo vangen.
**Winter wonderland!
**Het is onmogelijk het ijs toestand in de **winter **te Astrakan te voorspellen. Maar het moeten de aanhangers van wintervissen niet afschrikken. In dit jaargetijde kunt u in de Wolga Delta zowel op ijsvlakten, alsook vanaf de boten op de volgende vissoorten vissen: wels, karpers, snoekbaars, baars, brasem, zahrte en Wobla vangen.
Zolang de Delta bevroren is, wordt u naar de gewenste visstek met een luchtkussenboot gebracht. Bij een tekort aan ijs, wordt u met een gewone snelboot naar uw stek gebracht. Gedurende de winter van 2003 werd op de klassieke blinker vismethode karpers en andere soorten vis gevangen met een gewicht van 15 kilo en 19 kilo per stuk.
**De vis / hotelboot.
**Het comfortabele, twee etages hoge waterhotel ligt in de Wolga Delta op een schilderachtige plaats aan het Schemacha kanaal.
Het ligt circa 70 kilometer van de stad Astrakan.
Er zijn 4 categorieën van kamers in het hotel:
**Categorie - Luxes **- 2 twee persoon kamers op de 2 e etage (gescheiden ingangen, slaapkamer, woonruimte, douche, toilet, koelkast, satelliet TV.
**De eerste categorie **- 4 twee persoon kamers (gescheiden ingangen), douche, toilet, TV, koelkast.
**De tweede categorie **- 2 twee persoon kamers (een gemeenschappelijke douche, toilet, koelkast en in elke kamer een TV.
**De derde categorie **- 3 twee persoon kamers (gemeenzame douche / toilet in de gang)
**Het hotel **heeft 220 volt stroom, stromend water en verwarming.
In de prijs is inbegrepen: transfer vanaf het vliegveld Astrakan naar de boot en weer terug, vol pension, services van reisleiding met een motorboot voor 2 personen / vissers, vertaler.
**Extra’s te boeken.
**- bezoek aan visvang plaatsen, naar wens begeleiding door beroepsvissers bij de visvangst met grote netten.

 • excursie naar de nabij gelegen Kaspische Zee.
 • excursies in het land (een aanrader).
 • roken en het bereiden van de gevangen vis
 • het invriezen van uw vangst
 • mobiele telefoonverbinding
 • parkeren
 • sauna
 • bar, biljart, kareoke, restaurant.
 • verhuur van hengels en uitrusting voor onderwater jacht.
  **Belangrijke kleinigheden:
  **- Het is 2 uur later dan in Nederland
 • Neem anti insecten middelen mee. Na zonsondergang kunnen er muggen opduiken, die als voer voor de vissen bestemd zijn, maar een prachtige vakantie kunnen bederven.
 • In het koude jaargetijde warme - en waterdichte kleding niet vergeten mee te nemen.
 • In de zomer zijn zonnebrandmiddelen nodig en een pet aan te raden.
 • Neem voldoende foto - en videoapparatuur mee.
 • Houdt er rekening mee dat u ver van de bewoonde wereld vist.
  **Talen kennis:
  **In Astrakan wordt Russisch gesproken en geschreven. (Cyrillisch).
  Indien u een mailtje stuurt naar de als hieronder gemelde - **belangrijke adressen **- dan adviseer ik u deze of in het Engels of in het Duits te doen. Lokale vertalers zoals Julia, Alina, Sergy en anderen kunnen u helpen met vertalen vanuit het Engels en / of Duits in het Russisch.
  **Verantwoordelijkheid:
  **Fred Vorstenbosch is als vrijwilliger voor de PUM (zie www.pum.nl ) naar Astrakan geweest van 30/4 - 12/06.06 om de toeristen industrie te adviseren. De uitvoering van de reizen valt onder de verantwoordelijkheid van de desbetreffende aanbieder.
  Prijzen: deze zijn afhankelijk van bij welke toeroperator u boekt en in welke seizoen. Vraag hun er naar en bezoek hun websites.
  Een vliegticket naar Astrakan is via internet gemakkelijk te vinden en te boeken.
  Het leven in Astrakan is voor ons erg goedkoop.
  **Wat moet u nog meer weten.
  **De Russen zijn erg vriendelijke mensen. Ze nodigen u graag uit voor een hapje, een drankje en een gesprek. Men heeft voor een bezoek aan Rusland een geldig paspoort en een visum nodig.
  **Belangrijke adressen:
  **Toeroperator Zesar:
  www.zesar.ru , @ mail adres; [EMAIL=“zesar@astranel.ru”]zesar@astranet.ru
  Toeroperator OLGA:
  www.lodgeolga.ru , @ mail adres; [EMAIL=“lodgeolga@astranet.ru”]lodgeolga@astranet.ru
  Astrakan Verkeersbureau:
  @ mail: [EMAIL=“gayka0310@yandex.ru”]gayka0310@yandex.ru