Rode Khmerleider te ziek voor hoorzitting

De vroegere minister van Buitenlandse Zaken onder het terreurregime van de Rode Khmer in Cambodja heeft wegens zijn slechte gezondheidstoestand verstek moeten geven voor een hoorzitting. Ieng Sary (83) is wegens misdaden tegen de menselijkheid aangeklaagd en had bezwaar aangetekend tegen het aanslepende voorarrest. Een hoorzitting over zijn verzoek om uit zijn hechtenis ontslagen te worden, werd vandaag naar 1 april verschoven. De voormalige leraar lijdt aan een hartkwaal en was maandag uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht.

http://www.demorgen.be/static/FOTO/pe/4/9/7/art_large_826447.jpg

Ieng Sary zit sinds de herfst van 2007 in voorhechtenis. Hij wordt voor de genocide van de Rode Khmer medeverantwoordelijk geacht. Tussen 1975 en 1979 kwamen in Cambodja ongeveer twee miljoen mensen om het leven, een kwart van de bevolking. Velen onder hen werden doodgefolterd en vermoord, anderen overleefden de hongersnood en dwangarbeid niet.

Ieng Sary is één van de vijf overlevenden uit het toenmalige bestuur, die aangeklaagd zijn. Onder hen is ook een vrouw, de minister van Sociale Zaken Ienj Tirith (76). Ze had de rechter bij haar bezwaar tegen inhechtenisneming begin deze week uitgescholden en vervloekt. (belga/lpb)

Bron; demorgen.be