Rio+20: Alle ogen gericht op Manmohan Singh en Wen Jiabao

De 3-daagse VN Top over duurzame ontwikkeling die momenteel wordt gehouden in Rio de Janeiro levert een hoofdrol op voor premier Manmohan Singh van India en premier Wen Jiabao van China, maar ook voor het gastland Brazilië.

Deze drie landen hebben de meeste invloed op het ontwerp van de verklaring die op vrijdag waarschijnlijk aangenomen gaat worden op de tot nu toe grootste bijeenkomst voor groei, armoede en klimaat.
Het ontwerp heet ‘The Future We Want’ en is opgesteld door de G-77+China (een samenwerkingsverband van 77 ontwikkelende landen en China opgericht in 1964 om de belangen van deze landen te behartigen bij de VN) en Europa is niet helemaal tevreden met de tekst. Maar ze kunnen er weinig meer aan veranderen.

De verklaring zal in de toekomst vooral de belangen beschermen van de ontwikkelende en de arme landen en die zijn er dus heel tevreden mee.

Het verschil is dat vooral de EU en de G-77 landen een heel andere definitie hanteren van groene economie en duurzame ontwikkeling. De EU probeert al jaren dezelfde voorwaarden voor alle landen in de wereld op te stellen, ongeacht hun tot nu toe bereikte ontwikkeling, en daar zijn de ontwikkelende en arme landen het niet mee eens. Zij willen hun economische groei behouden om ook een goed levensstandaard voor hun land te kunnen bereiken.

De EU heeft jarenlang de druk op deze ontwikkelende landen opgevoerd, maar deze landen hebben de druk weerstaan. Ook op de Top tonen ze eensgezindheid waardoor het voor de EU niet meer mogelijk is de tekst te kunnen aanpassen.

Deze tekst gaat dus de blauwdruk voor groei en armoede voor de toekomst van de hele wereld worden.

Bron: