Reizen door Oost-Afrika

In december 2016 / januari 2017 zijn we van plan om ongeveer drie weken rond te trekken door het oosten van Afrika. Startpunt zal Kumi, Oeganda worden. Gezien onze geringe tijd begrijpen we goed dat we ons beter kunnen beperken tot Oeganda en omringende landen. Er zijn wat ons betreft meerdere opties. We zouden bijvoorbeeld Kenia/Ethiopie mee kunnen pakken. Maar we kunnen ook zuidwaarts trekken richting Rwanda/Burundi/Tanzania. Wat ons betreft willen we een zo gevarieerd mogelijk Afrika zien (oerwoud, steppe, savanne, cultuur en natuur en natuurlijk veel dieren). Wat ons betreft slaan we de gorilla’s over, gezien de aanschafprijzen van de permits. Het zou dus ideaal zijn als we via een bepaalde route van Oeganda door enkele van de genoemde landen op een eindpunt terecht kunnen komen waarvandaan we geschikt/goedkoop terug kunnen vliegen naar Nederland, terwijl we ondertussen een gevarieerd aanbod van bezienswaardigheden langslopen.

Vooraleerst we ons reisschema gaan opstellen, willen we via dit forum graag de nodige tips bijeen vergaren. We zijn wel redelijk reislustig en zelfstandig ingesteld en willen wel een beetje op onze portemonnee letten.

Enerzijds zijn we van mening dat we de weinige tijd die we hebben maar beter goed kunnen besteden door met één van de overland tours mee te gaan (overnachting met tent). De overland tours zijn vaak goed geregeld en de highlights worden allemaal bezocht (zelfs als die ver uit elkaar liggen). De overland tours kosten vaak wel veel geld en we voelen ons dan wel een klein beetje de toerist die van highlight naar highlight vliegt.

Om de kosten enigszins te drukken zouden we kunnen kiezen voor het openbaar vervoer en het overnachten in hostels/pastorales. De vraag is echter hoe het openbaar vervoer is geregeld in en tussen de bovengenoemde landen? En het ov zal waarschijnlijk alleen toegankelijk zijn tussen de grotere steden. Er zal dus ander vervoer geregeld moeten worden naar de nationale parks en toeristische trekpleisters? Is het dan een idee om een één- of meerdaagse excursie te boeken vanuit diverse steden naar de national parks en trekpleisters? Via touroperators of locals?

Een derde optie is het huren van een auto. Dit is natuurlijk veel prijziger (ongeveer €200,- per dag via http://www.alpharentals.co.ug/), maar het betekent dat we ons reisschema volledig naar onze voorkeur in kunnen vullen en we niet zijn overgeleverd aan het ov in deze landen. Overnachten kan op de rooftop van de auto, zelfs in de NP’s. Hiermee haal je je echter behoorlijk wat meer voorbereiding op de hals. Ik weet op dit moment ook nog niet hoe gemakkelijk het reizen is van het ene naar het andere land en of je de auto op een andere plaats weer in kunt leveren? Daarnaast brengt het ook nog eens behoorlijk wat extra risico met zich mee. Het portie avontuur neemt wel toe en daar houden we dan ook wel weer van;).

We doorzien nog niet helemaal de overwegingen die een rol zouden moeten spelen bij onze keuze voor één van bovenstaande opties. Voordat we ons verder focussen op de precieze invulling van onze reis zijn we erg benieuwd naar reacties/ervaringen van reizigers die één van de bovenstaande opties hebben geprobeerd. Links naar reisblogs zijn natuurlijk van harte welkom. Alvast bedankt!

Mooie plannen!

Als je het mij vraagt, is een combinatie ook mogelijk. Het ene land is toegankelijker dan het andere als het op openbaar vervoer gaat. Rwanda is bijvoorbeeld heel goed alleen te doen. Uganda kun je ook een goedkopere auto met koepeltentje huren en Tanzania is afhankelijk van wat je wilt.

Wij begeleiden veel zelfstandig reizigers of mensen die op sommige plekken even op weg geholpen willen worden of een bijzondere ervaring in lokale communities willen. Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek.

Caroline van Fair2.travel (024-844 20 84) - www.fair2.travel

Maar 3 weken de tijd… dan zou ik echt niet meer dan 2 landen doen hoor… afstanden zijn veel groter dan in Nederland en overland doe je er ook nog eens veel langer over door slechtere wegen dan in Nederland.
Veel mensen kunnen hun 3 weken ook prima vullen met rondreizen in alleen Kenia. Momenteel ook een vader met zijn dochter op reis van Lamu Island vliegen naar malindi, dan matatu (ov ) naar kilifi, dan via dagje Mombasa (old town, fort jesus en spicemarket) met ov door naar ukunda/diani beach, dan met ov met mijn man door naar kaphingo/ mariakani logeren bij de duruma stam, dan zelfstandig met ov door naar voi (evt safari Tsavo), dan door naar Nederlandse in Ruiri/Meru/Mount Kenya regio (evt nog safari), dan Nairobi waarvandaan ze ook weer naar huis vliegen. Overal 2 nachtjes of langer blijven, zodat je ook genoeg rustpunten hebt na het reizen…
Is ook een mooi reisje… en binnen Kenia heb je ook verschillende klimaten, omgevingen en stammen, dus afwisseling zat…
Guesthouses kosten je soms maar 8 eutlro voor een doubleroom, soms €15, ligt eraan waar je bent. Kijk ook gerust eens op mijn facebooksite: experience the real kenya

Groetjes uit ukunda!

Sent from my GT-I9100 using Wereldwijzer mobile app

Inderdaad, 3 weken is heel kort om verschillende landen te verkennen in Oost-Afrika.
Goedkoop reizen in Kenia kan je met degelijke bussen zoals Modern coast, Mash,…Je kan online boeken of gewoon naar stopplaatsen gaan waar bussen langs rijden. Maar natuurlijk niet zo handig als je het land nauwelijks kent.
De meeste maatschappijen hebben een website . Hou er wel rekening mee dat de afstanden groot zijn en een reisje van bijvoorbeeld van Mombasa naar Nairobië
minstens 9 uur duurt. Voordeel is dat je ook een nachtbus kunt nemen. De kostprijs ligt rond de 12 euro en betaal je wat meer dan kan je een VIP bus nemen. Kostprijs rond de 18 euro . Prijzen verschillen wel tijdens hoog en laag seizoen.
Sommige maatschappijen rijden ook naar Tanzania.

1 like

Wat is interessanter om te doen in Afrika, de westkust of de oostkust?

Of weet iemand een leuke route om te doen waar in ieder geval de victoria watervallen in zit.
We zijn van plan er 4 weken te verblijven najaar 2017
Ontzettend bedankt voor jullie reacties!

En, zijn er ook bij victoria watervallen nog andere dingen die de moeite waard zijn? Bijvoorbeeld in de omringende landen. Moet natuurlijk wel binnen 1 dag te bereiken zijn.

Chobe NP en Bulawayo in Zimbabwe zijn prachtig.

vergeet Namibia niet. geweldig land

We hebben een vlucht van Johannesburg naar Kasane of Victoria. We twijfelen; we willen er 3 dagen zijn. Dagje falls, dagje Chobe river en onze laatste dag van deze vakantie een dag relaxt nagenieten.

Onze vraag is dan: standplaats Kasane of Victoria.

Voor ons als leken lijkt het zo geweldig om het water te horen kletteren vanaf je hotel.

Wie kan ons helpen met de juiste tip?

Victoria is leuk! Genoeg te doen daar en leuk winkeltjes kijken. Als je dat leuk vind tenminste.
Wat is jullie uiteindelijke plan geworden?

Van kaapstad - hermanus - stellenbosch - oudthoorn - addo - graaff - springfontein - lesotho - golden gate - bergville - st lucia - swaziland - kruger - hoedspruit - johannesburg - kasane? - amsterdam

Wauw, wat supergaaf. Wij zijn al twee keer in Zuid Afrika geweest, en een keer in Namibië, Botswana en Zimbabwe maar het staat nog steeds in de top van onze bucketlist, maar nu eens samen met de kids.

Heel veel plezier alvast.