Reisverhaal: Luxor (egypte)

Een dagje Luxor (Egypte)

Inleiding

 Luxor (al-Uqsor) betekent paleizen in het Arabisch/ Luxor is gelegen aan de Nijl die de stad van de levenden scheidt van de dodenstad. Samen met het huidige Karnak heette deze grote stad vroeger Thebe. De bloei van Thebe begon rond 2000 voor onze jaartelling. 

 Na een lange busreis, we vertrokken om 5.15 uur, onder politie escorte langs de Red Sea Mountains en door de woestijn kwamen we eindelijk bij de Nijl aan. Wij begonnen met de bezichtiging van de westoever, het Dodenrijk. Van de vele tempels die hier eens stonden, is bijna niets meer overgebleven. 

 De Memnon kolossen markeren de ingang van zo'n vroegere tempel. De beelden van Amenhotep II waren oorspronkelijk 21 m hoog, nu nog maar 16 m omdat hun kronen verdwenen zijn. De Grieken gaven de naam van Memnon aan deze beelden naar een figuur uit een van hun mythen.


 **De tempel van Hatsjepsoet** 

 Hatsjepsoet was een van de weinige vrouwelijk farao's. Door met de zoon van haar man te trouwen zorgde zij ervoor dat hij, Toetmosis III, niet aan de macht kwam totdat Hatsjepsoet stierf. Na haar dood heeft Toetmosis III de meeste van haar beeltenissen uit tempels laten verwijderen. 

<IMG SRC=image/ww.reisverslag.luxor.pic1.jpg ALIGN=RIGHT WIDTH=215 HEIGHT=316> De tempel bestaat uit drie grote terrassen met een hoogteverschil van 10 meter. Aan de voorkant van ieder terras staat een galerij van tweemaal 16 pilaren. Wegens restauratie werkzaamheden konden wij alleen het tweede terras bekijken. Na de eerste trap te zijn opgeklommen begrepen we de bijnaam van deze plek helemaal, hot chicken soup. Aan de linkerkant van de trap zijn we naar de Hathor kapel geweest met mooie zuilen en reliëfs. Aan de rechterkant van de trap is de geboortehal, waar kleurige reliëfs en wandschilderingen de geboorte van Hatsjepsoet uit de zonnegod uitbeelden.

 Op de rechterfoto staat de farao die geschenken aanbiedt aan Horus de hemelgod. Op het plafond is een hemel bezaaid met sterren te zien. Men dacht dat iedereen die een goed mens was geweest een plekje kreeg als ster aan de hemel. Hatsjepsoet liet zich altijd afbeelden als een mannelijk persoon met een pruik en een Osiris baard. 


 ** Valley of the Kings** 

 In de vallei der Koningen zijn we in drie verschillende graven geweest. We mochten hier binnen niet fotograferen. Eerst zijn we in de tombe van Ramses III geweest. De wandschilderingen leken veel op wat we al bij Hatsjepsoet hadden gezien. In elk graf wordt op het plafond van de grafkamer zelf het dodenboek afgebeeld: de aardgod Geb houdt de hemelgodin Nut in de lucht. Omdat dit graf al heel lang open is, waren er ook sporen van Griekse en Romeinse grafitti te zien. De grootte van de graven is afhankelijk van de lengte van de regeerperiode van een farao. De tombe van Ramses de eerste was klein en weinig versierd, omdat hij overleed na twee jaar farao te zijn geweest. 


 **Karnak Tempel** 

 Na de middagpauze hebben we de oostoever, het oude Thebe, bezocht. We zijn begonnen in Karnak. Karnak is het grootste tempelcomplex ter wereld. Het voorste gedeelte is het nieuwste van ongeveer 700 voor onze jaartelling. 

 Voordat je in de tempel bent, heb je al een laan van stenen ramsfinxen gezien met Ramses II tussen hun voorpoten. Vroeger liep deze laan door tot aan de Nijl en tot de tempel van Luxor. De ram is het heilige dier van Amon. 
 Wat direct opvalt, zijn de obelisken van Hatsjepsoet en Toetmosis III. Al door de zuilengang kan je ze zien. De zuil van Hatsjepsoet is goed bewaard gebleven omdat Toetmosis er een muur omheen heeft gebouwd. De obelisk is een 30 meter hoge zuil uit roze graniet gehouwen in Aswan.

 De zuilenhal is met 103 bij 52 meter de grootste ter wereld. De zuilen in het midden zijn 21 meter hoog en hebben een omtrek van 10 meter. De stenen balken die er op zijn geplaatst zijn 9,2 meter lang en wegen 63.000 kg. Al met al een heel indrukwekkend bouwwerk van de 14e eeuw voor onze jaartelling. Overal waar je maar bedenken kan, zijn reliefs aangebracht, zelfs op de hoge balken. 
 Het dwalen door dit zuilenbos leverde een aantal mooie plaatjes op, ook zonder te reageren op het "pssjt, pssjt, overhere...nice picture" van de Egyptenaren die al dan niet in uniform rondliepen. Ook tussen de Osiris beelden in de tempel van Ramses III stonden deze inheemse mannen. Wanner je dan inderdaad een foto maakte, was je verplicht ook een "baksjies" te geven.  . 
 

 &lt;IMG SRC=image/ww.reisverslag.luxor.pic2.jpg ALIGN=RIGHT WIDTH=231 HEIGHT=375&gt;  **Luxor tempel** 

De laatste stop was Luxor tempel. Twee obelisken en zes beelden van Ramses II bewaken de ingang van deze tempel. Zij vormen de verbinding tussen de sfinxenlaan en de tempel.
Op het binnenhof van de tempel valt direct de ingang van een moskee op zo’n meter of 4 boven de grond. Zo hoog was het grondniveau toen de opgravingen begonnen. De moslims willen niet dat de tempel wordt afgebroken dus blijft het zo.
De beelden van Ramses II zijn een beetje vreemd: hun linker been staat een beetje verder naar voren dan de rechter. De pilaren in deze tempel staan zo dicht op elkaar dat er bijna geen daglicht tussendoor komt.
De zon was ook al laag toen we weer terug gingen in konvooi. Het was een lange dag geweest en we hadden heel veel gezien. Om 23.00 uur waren we weer in ons hotel.

Hier ben ik ook allemaal geweest. Een nijl cruise en daarna lekker aan een hotel aan een sweety strand