MEXICO-STAD - In Mexico is duidelijk geworden dat het Mexicaanse Hooggerechtshof de Abortuswet van Mexico-Stad, waardoor abortus tot twaalf weken sinds 2007 in de Mexicaanse hoofdstad legaal is, niet ongrondwettelijk zal verklaren.
Hoewel er nog geen officiële uitspraak is gedaan, werd woensdag bekend dat acht van de elf rechters tegen het ongrondwettelijk verklaren van de Abortuswet waren. Dat nieuws is een zware nederlaag voor de conservatieve Mexicaanse regering en de Rooms-Katholieke Kerk in het land. Volgens de Mexicaanse minister van Justitie heeft een stad helemaal niet het recht gezondheidswetten op te stellen. Het ministerie had de zaak dan ook voor het Hooggerechtshof gebracht.
Tegenstelling
Dit hof stelt de minister nu in het ongelijk. Dat heeft tot gevolg dat in Mexico een merkwaardige tegenstelling blijft voortbestaan. In de Mexicaanse hoofdstad, die bijna twintig miljoen inwoners telt, mogen alle vrouwen in de eerste twaalf weken ongestraft een abortus laten uitvoeren, terwijl in andere delen van het overwegend rooms-katholieke land abortus alleen toegestaan is als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of als de gezondheid van moeder of kind ernstig gevaar loopt.
Opperrechter Genaro Góngora verklaarde dat ,er geen dwingende, universele wettelijke elementen zijn die justitie ertoe verplichten het recht op leven te verdedigen van een vrucht voor de twaalfde week van de zwangerschap’'. Rechter Salvador Aguirre, die zich tegen de wet uitsprak, zei herhaaldelijk dat het er niet om gaat vrouwen te bestraffen, maar om de ongeboren kinderen veilig te stellen. Die zijn, in zijn visie, nu onbeschermd.
In Mexico-Stad maakt de linkse Democratische Partij van de Revolutie (PRD) de dienst uit, terwijl in de Mexicaanse regering de conservatieve Partij van de Nationale Actie (PAN) van premier Felipe Calderón de touwtjes in handen heeft.
De eerste grote abortusrel in Mexico heeft in het land tot veel verdeeldheid geleid. Tijdens een protest eerder deze week liet de antiabortusgroep Provida door middel van echoscopie de hartslag horen van twee foetussen in de buik van twee zwangere vrouwen. Met boxen werd het geluid door de straten van de stad verspreid.
,Wij hebben niet het recht het leven van een mens te beëindigen’', zei Martha Gasca, een van de betogers, zelf twintig weken zwanger.
Veel artsen in de klinieken in Mexico-Stad weigeren abortussen uit te voeren, dikwijls op grond van hun geloofsovertuiging. Volgens de nieuwe wet hebben ze hiertoe het recht.
Sinds de wet van kracht werd, hebben meer dan twaalfduizend vrouwen een abortus ondergaan bij de veertien ziekenhuizen waar de ingreep wel wordt aangeboden.
Twintig procent van de vrouwen was afkomstig van buiten de stad, aldus Raffaela Schiavon, van de internationale abortusrechtengroep IPAS, die het stadsbestuur adviseert. Hooggerechtshof niet bereid legalisering vroege abortus in Mexico-Stad ongrondwettig te verklaren.
Bron; nd.nl