Pinnen/betalen op Sri Lanka

Hallo,

Weet iemand of je ondertussen met Mastercard en/of een gewone Nederlandse (ABNAMRO) betaalpas kunt pinnen op Sri Lanka, of is het verstandig om een extra Visa Card aan te vragen? Ik lees verschillende berichten hierover namelijk. We willen waarschijnlijk ook naar het Noorden en Oosten.

Alvast bedankt voor de info,
Groetjes
Carolien.

H​oi maar weer Carolien,

Met Abn Amro pas kunnen we het aldaar al een jaar of 15, het aantal banken dat hem accepteerde was in het begin alleen wat klein. Mastercard pinnen geeft vaak hoge boetekosten, gewoon met je AA pas doen.
Meer info (met o.a. de lijst banken) hier

de site is nét in ‘soft opening’ maar op zichzelf kunnen mensen zich er al aanmelden en vragen stellen enzo. Doelgroep is ook de toeristen (zoals bij wereldwijzer) maar wat breder, met expats en goede doelen rond Sri Lanka erbij.

Sukses,

<Erik> & [Sandya]

1 like

Drie weken geleden hadden we met Cirrus en Mastercard bij een aantal banken problemen. We konden geen geld opnemen of maar een heel klein bedrag. De Visa kaart heeft ons met name in het binnenland toen wel geholpen.

Het probleem was dat er een hack was geweest door Chinese hackers bij de Bangladesh Central Bank. Dat geld (meer dan een miljard dollar!) ging via een onbekende NGO (Shalika Foundation) via New York naar Sri Lanka en de Filipijnen en daar witgewassen in casino’s. In antwoord daarop zijn dus buitenlandse rekeningen geblokkeerd in Sri Lanka.

Het grappig is dat een medewerken van een Sri Lankaanse bank dit heeft ontdekt. Hij vond het vreemd dat er zulke enorme bedragen overgemaakt werden naar de Shalinka “fandation” (i.p.v.foundation). Hij kon niet voorstellen dat mensen die met zulke bedragen werken zo’n fout maken in de naam.

Maar goed, om op de vraag terug te komen: Probeer het eerst met je bankpas, want dat is goedkoper. Mocht dat niet werken dan probeer je het met de creditkaart.

Bij de Commercial bank kun je overal pinnen, maar zij vragen wel extra veel geld, zo is de koers ± 10 punten lager en betaal je pin kosten van 300rs, bij de HSBC bank kun je overal normaal pinnen met een redelijke koers ± 3 punten minder en geen kosten, verder kun je voor zover ik weet nergens pinnen bij andere banken

Nee hoor, er zijn genoeg toeristen die succes melden bij de andere banken waar het zou moeten werken. Allemaal zonder extra kosten. Standard Chartered (grote steden net als HSBC), Sampath en HattonNB. Maar het is meer wisselvallig bij met name de laatste twee dan de andere genoemden, totdat de blokkade nu eindelijk eens afgerond is…

Dank,

<Erik> & [Sandya]

Laatste weken hebben wij gepin(t)d? met onze Maestro/Cirrus bankpas bij de Commercial Bank. Dat werkte. Daarnaast hebben we met Maestro/Cirrus ook geld opgenomen bij de Amana bank.

De Visa rates zijn in echt het beste als je meer dan € 300,-- opneemt. En daar hebben we echt elke keer meer geld opgenomen (dus de meeste ATM accepteerden dat). Er zijn uiteraard betere rates, maar waarom zou je jezelf moeilijk maken voor een paar euro. Uiteraard, bij minder geld is de verhouding slechter.

En wellicht dat er betere creditcard of bankpassen zijn. Dit is onze eigen ervaring :zon02:

Heb gisteren met de bankpas geprobeerd bij alle banken hier Negombo, enkel Commercial en HSBC gaven geld de rest werd nog steeds geblokkeerd bij welke bedragen je ook maar in toetste, normaal ga ik voor het hoogste bedrag,omdat ik dan maar een keer kosten in NL betaal
Kreeg bij de HSBC een koers van 167.15, terwijl wisselkoers.nl 168.65 aangaf en vandaag 166.93

Dat is dan duidelijk, de Commercial Bank is dus momenteel voor toeristen de beste keuze. HSBC heb ik in het binnenland alleen tot 10.000 roepie kunnen opnemen.

Hoi. Wij waren van 23 april tot 6 mei in Trincomalee (oostkust) we waren ook op pinproblemen voorbereid maar zowel op het vliegveld als in het stadje Trincomalee hebben we gewoon met onze maestropas kunnen pinnen. Wel hadden wel bij de rabobank vooraf aangegeven dat hij op srilanka ingesteld moest worden. Fijne vakantie

Weet je toevallig nog bij welke banken het​ lukte, Iris?

Dank,

<Erik> & [Sandya]

Mijn ervaring is dat het pinnen met je normale RABO of andere bankpas prima lukt. Bij de Sampath bank kan er tot 100.000 per keer opgenomen worden, afhankelijk van welke vestiging. De kosten zijn zeer beperkt.

Helaas hebben we niet gelet op waar we pinde. Op het vliegveld was het de meest rechtse automaat van de 4. We konden daar max. 30.000 opnemen. In Trincomalee hebben we bij meerdere banken gepind.

Wel je kunt het als het goed is allemaal terugzien op je rabobank afschriften (online), veelal komt daar de banknaam en -plaats op :wink:

Dank,

<Erik> & [Sandya]

Pinnen bleek een heel gedoe. Want veel banken accepteren de standaard pinpas niet. De commercial bank werd ook mij genoemd.
Op mijn bankafschrift staan geen banknamen vermeld.

Mijn tip is om in Sri Lanka ook gewoon wat euro’s mee te nemen. Die kan je op veel plaatsten wisselen.

Het “nadeel” van Sri Lanka is dat je moeilijk van je geld afkomt. Eten en drinken is relatief goedkoop.

De HNB bank ondertussen bijgekomen, hier kun je weer als vanouds pinnen, wel extra 200rs kosten bij iedere transactie en een gewone koers.
Commercial bank rekent ook kosten en de koers is veel te laag, dus dan hebben HNB bank, HSBC en ook de Commercial, de rest probeer ik een dezer dagen nog wel uit.
Groeten vanuit een redelijk goed Sri Lanka voor wat betreft het weer, enkel de laatste nacht is er weer veel regen gevallen maar voor het grootste gedeelte van de dag is het weer droog en warm

Hallo iedereen,
Kan je in Sri Lanka kosteloos pinnen dan? En gaat dit ook met een Belgische bankkaart? Ik denk dat dat hetzelfde is als een bankpas…

Grtjs Charlotte

Hoi hoi,
‘​Kosteloos’ is een groot woord; zoals je eerder in de draad las rekenen sommige banken sowieso kosten bovenop wat je in BE al doorbelast krijgt, Commercial Bank bijvoorbeeld Rs 300 en HNB Rs 200. Anderen geen extra zichtbare kosten, zoals HSBC, Standard Chartered en voorzover wij weten ook Sampath. In antwoord #2 vind je in de link o.a. een rekenmodel om te zien of pinnen danwel cash wisselen voor jou goedkoper zou zijn.

Sukses,

<Erik> & [Sandya]

Op je bankkaart of bankpas staan de diverse logo’s. Normaal in Europa zijn Cirrus en Maestro. Beide worden door bijna alle geldautomaten in Sri Lanka geaccepteerd. Van de creditcards wordt Visa het meeste geaccepteerd.

De kosten zijn afhankelijk van je bank, dat kan je eenvoudig vinden op de website van de bank. Zo rekent ING in Sri Lanka een startbedrag van € 2,25 en 1% koersopslag. Neem je dus voor € 100,-- Ruppees op betaal je uiteindelijk € 103,25. Wij nemen meestal een paar keer € 250,-- op en dan vallen de kosten wel mee, totaal bijvoorbeeld bij 4X € 250,-- heb je € 19,-- aan bankkosten.

Bij Cirrus en Maestro kunnen er (afhankelijk van de bank) extra kosten zijn. Meestal liggen die rond de € 2,-- per transactie. De geldautomaat meldt dit! Maar er zijn zat banken die geen extra kosten rekenen.

Bij Visa betaal je opnamekosten (4% als je geen tegoed hebt, 1% als je wel een tegoed hebt). Daarnaast rekenen ze (afhankelijk van je kaart) 1,5% tot 2% koersopslag. Dus dat is alleen interessant als je heel vaak kleine bedragen op wilt nemen, want Visa heeft geen startbedrag. Maar meestal ben je dus duurder uit.

Maar, neem wel altijd een Visa creditkaart mee. Al vallen alle geldautomaten uit, met je paspoort en je creditkaart kan je (wel met veel moeite) ook geld opnemen bij een loket van een bank.

Een andere optie voor hen die veel/vaak/lang naar Sri Lanka gaan is om een rekening bij een Sri Lankaanse bank te openen. Vanuit Nederland een fiks bedrag storten en in Sri Lanka gewoon pinnen.

Een rekening open in Sri Lanka kan alleen maar dacht ik, wanneer je een residentie visa (verblijfsvergunning) hebt