Overzichten kersenbloesems (sakura) en herfstkleuren (koyo)

Er zijn in Japan twee perioden waar de Japanners naar uitkijken: de kersenbloesemperiode (sakura) (maart - april), en de herfstkleuren (koyo)(november).

In deze tijden trekken veel Japanners ook naar de populaire plaatsen om naar de bloesems of de blaadjes te kijken. Op het hoogtepunt kunnen deze plekken bijzonder druk zijn. Op de televisie en internet wordt de voortgang van deze gebeurtenissen ook gevolgd.

Sakura
De kersenbloesems gaan in het zuiden als eerste open. Het ‘front’ trekt dan gedurende een aantal weken naar het noorden toe.
De bloesems zijn slechts een korte tijd in volle bloei. Alles is ook afhankelijk van de weersomstandigheden; hoe lang bloeien ze en wanneer gaan ze open?
De onderstaande site volgt het kersenbloesemfront. Als de kersenbloesemperiode er aan komt wordt de pagina geactualiseerd en kun je nauwlettend de voortgang volgen:
http://weathernews.jp/sakura/

Koyo
In de herfst verkleuren de blaadjes van o.a. de gingko’s en de esdoorns. Ook dit is voor Japan een populaire gebeurtenis en reden om er op uit te trekken. Het verkleuren van de blaadjes gebeurt in omgekeerde richting van de kersenbloesems; in het noorden verkleuren de bomen als eerste, in het zuiden als laatste.
De herfstkleuren zijn langer te zien dan de kwetsbare bloesems.
Op de onderstaande sites is de voortgang te volgen. De weathernews site is alleen actief in het koyo seizoen, van die andere weet ik dat nog niet.
http://weathernews.jp/koyo/
http://www.tenki.jp/lite/kouyou/map/?map_pref_id=29

1 like