Opletten met sommige reisorganisatoren naar Zuid-Afrika

Misschien wel handig voor sommigen die van plan zijn een reis te boeken naar Zuid-Afrika:

Nederland:

Als je een reis wil boeken, controleer dan vooraf of jereisorganisator een verzekering tegen financieel onvermogen heeft. Wellicht zal dit bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zijn, de grootste Nederlandse verzekeraar. Als je het SGR-logo niet op een site ziet, controleer dan het lidmaatschap via onderstaande link. Een verzekering tegen financieel onvermogen is verplicht, maar toch zijn er enkele Nederlandse reisorganisaties op Zuid-Afrika actief die wél geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel, maar die niét verzekerd zijn. Je bent financieel én professioneel veilig als je naast het SGR-logo ook dat van de beroepsvereniging ANVR ziet. Naast SGR.nl zijn er nog enkele andere verzekeraars die tegen financieel onvermogen: Gerling AG (in Nederland via HDI Verzekeringen) en Zürich Financial Services bv. Niets of niemand verbiedt jou om aan een reisorganisator te vragen bij wie hij verzekerd is!

Af te raden:

Een aantal firma’s of privé-personen stellen zichzelf op hun website voor als reisorganisator, maar ze zijn niet verzekerd tegen financieel onvermogen en daarom illegaal (en meteen onbetrouwbaar). Er bestaan er meer dan 20 in nederland.

    **België:**

In België is een verzekering tegen financieel onvermogen ook verplicht, en bovendien heeft België een vergunningplicht voor reisbureaus. Niemand mag in België een reis organiseren en/of verkopen en/of te koop aanbieden zonder een vergunning die uitgereikt werd door Toerisme Vlaanderen (voor Vlaanderen en voor Vlaamse reisorganisaties in Brussel), door de Cocof (voor Franstalige reisorganisaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) of door het CGT (voor Wallonië).

Elke reisorganisatie is verplicht om zijn vergunningnummer (een getal met vier cijfers) op de website te vermelden: meestal zal je “vergunning”, “verg.” of “Lic” zien staan. Als je geen vergunningnummer ziet moet je argwanend zijn: het kan een vergetelheid zijn, maar het kan ook een illegale reisorganisator zijn. Wie lid is van een erkende beroepsvereniging heeft sowieso een vergunning, en wie verzekerd is tegen financieel onvermogen eveneens.

Af te raden:

Onderstaande firma’s stellen zichzelf op hun site voor als Belgische reisorganisator, maar ze hebben geen reisbureauvergunning en geen verzekering tegen financieel onvermogen: ze zijn dus onbetrouwbaar en illegaal.

De firma’s zijn bij mij weggevallen. Graag nogmaals vermelden.