Nieuw-Zeeland en Australië 30 centimeter dichter bij elkaar

Nieuw-Zeeland en Australië 30 centimeter dichter bij elkaar

Van onze buitenlandredactie
Gepubliceerd op 22 juli 2009 10:30, bijgewerkt op 22 juli 2009 12:20

AMSTERDAM -
Nieuw-Zeeland is vorige week 30 centimeter dichter bij Australië komen te liggen. Dat komt door een zware aardbeving, meldde een Nieuw-Zeelandse geoloog woensdag.

[

http://www.volkskrant.nl/multimedia/archive/00162/aus_162597n.jpg

](http://www.volkskrant.nl/multimedia/archive/00162/aus_162597m.jpg)

Australië en Nieuw-Zeeland liggen sinds vorige week 30 centimeter dichter bij elkaar. (Google Maps)

Vorige week vond in het zuiden van Nieuw-Zeeland een aardbeving plaats met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste aardbeving in 78 jaar in Nieuw-Zeeland en er ontstond een kleine tsunami, maar de aardbeving richtte heel weinig schade aan omdat vooral een dunbevolkt gebied werd getroffen.
Volgens metingen van GNS Science, een geologisch instituut in Nieuw-Zeeland, is het zuidelijke deel van Nieuw-Zeeland door de aardbeving 30 centimeter dichter bij Australië komen te liggen.
‘Je kunt ook zeggen dat Nieuw-Zeeland een klein beetje groter is geworden’, aldus onderzoeker Ken Gledhill van GNS Science. De westkust van het eiland schoof 30 centimeter op; de oostkust slechts 1 centimeter. Volgens geologen zal het eiland uiteindelijk weer op zijn oorspronkelijk
plaats terugkeren, maar dat kan honderd jaar duren.
In Nieuw-Zeeland is het nieuwtje met enthousiasme onthaald. ‘Ik ben opgetogen’, zei Tim Shadbolt, burgemeester van de zuidelijk gelegen stad Invercargill, op Radio New Zealand. ‘We zijn in Nieuw-Zeeland de dichtstgelegen stad bij Australië, en we komen alleen maar dichterbij. Fantastisch nieuws, vind ik.’
Veel zullen de mensen niet merken van de verplaatsing - en de vluchten worden ook niet goedkoper: de oversteek tussen Australië en Nieuw-Zeeland is nog steeds 2250 kilometer lang.

Bron de Volkskrant