Negatieve ervaring met Koning Aap in Bolivia

Ik zou afraden om met Koning Aap naar Bolivia te reizen.

Globaal gezien zou ik zeggen dat er van jou als reiziger veel flexibiliteit wordt verwacht en dat de reisbegeleiding weinig voor je zal doen.

Er is echter meer. Het bedrag dat je betaalt voor de reis lijkt te zijn vervlogen eens je daar toekomt. We hebben gelogeerd in een plek waar er voor de ongeveer vijf grote slaapzalen met +/- 40 aanwezigen slechts één badkamer/toilet-ruimte was. De hele plaats stond onder water, sommige deurtjes van de wc-hokjes waren stuk geslagen en het wc-papier dreef er langs over het water.

Op een ander moment deden we een driedaagse tour met jeeps. Dit staat ook zo beschreven in de brochure. Een naïeve klant gaat er van uit dat de hele groep zal verdeeld worden over een aantal jeeps. Wij werden verdeeld over twee jeeps en twee mini-busjes. Vervelend detail : de wegen daar zijn absoluut niet geschikt voor de banden van de mini-busjes. Koning Aap zal dit best weten maar voor hun is het een lagere kost om twee jeeps te vervangen door twee busjes. Vervelend gevolg : tot DRIEMAAL TOE hebben die mini-busjes een lekke band gehad die moest vervangen worden. Zelfs de mensen die in de jeeps zaten moesten telkens wachten tot de busjes weer waren ingelopen. Een groeps-tocht is natuurlijk zo traag als het traagste onderdeel … Conclusie : een hoop wachten en een hoop dode tijd.
Overigens, zijn die drie lekke banden niet de enige panne die we hadden. Er is nog één andere jeep helemaal in panne gevallen alsook een hele bus. Gevolg : uren wachten en afgelasten bezoeken. Dit is het bedrag dat je voor deze reis betaalt niet waardig.

Overigens was de begeleiding iemand die absoluut niet creatief en flexibel kon zoeken naar oplossingen voor de reizigers. Zo was er één moment waar wij ’s avonds ergens toekwamen om te eten. Bleek dat de plaats binnen te klein was voor de hele groep om binnen te kunnen zitten. De uitbaters stelden voor dat we buiten zouden eten. Wij waren in Bolivia in de maand juli, wat betekent dat het daar dan volle winter was. Geen enkel normaal denkend iemand zou hier in de winter ’s avonds buiten eten, er was daar trouwens een hele sterke wind, want we zaten hoog in de bergen. “Doe een dekentje over je heen” was de leuke inbreng van onze reisbegeleiding. Iedereen had het zo koud dat we in allerijl het voornaamste van ons bord hebben opgegeten alvorens binnen te lopen naar de kamer.

Algemeen gezien is het eten trouwens een groot probleem. Verwacht je gerust aan vele middagmalen die zullen overgeslagen worden, door gebrek aan tijd of organisatie-problemen. Verwacht je aan verschillende avondmalen die pas zullen beginnen om 21 of 22 uur. Verwacht je ook aan maaltijden die compleet worden overgeslagen en waarbij wordt aangeraden om dan maar koekjes en snoep te kopen in een winkeltje. 20% Van je maaltijden tijdens deze reis zullen bestaan uit chocolade, koekjes, zoutjes en het fruit dat je in winkeltjes vindt. Dat gecombineerd met het feit dat je toch wel een fysieke reis zal doen, alsook de barre weersomstandigheden van de winter, had in onze groep duidelijke gevolgen : minstens vijf mensen waren zo ziek dat ze antibiotica nodig hadden, één persoon heeft een hele week in het ziekenhuis gelegen en een andere persoon was zo ziek dat hij maanden lang moest revalideren. De reis is in feite een afval-race : lange dagen, fysieke inspanningen en het ontbreken van maaltijden eisen uiteindelijk hun tol.

De reisbegeleiding legde uit dat het hun bedoeling was om “héél Bolivia” te tonen in de drie weken van de reis. Dus je loopt, rent en spurt van hot naar her, zit uren in allerhande transportmiddelen en als je ergens bent krijg je slechts een korte tijd om te kijken, foto’s trekken, vlug nog een plas-pauze en weer naar de volgende plek. Je zal ONGELOOFELIJKE MOOIE dingen zien. Het landschap is buitenaards mooi, boordevol kleuren en nuances. Ook de aanwezigheid op de Salar is een unieke belevenis. Maar het gaat allemaal vlug. Er is geen tijd om ergens te “zijn”. Je kan hoogstens vlug kijken en vlug foto’s nemen. Op sommige plaatsen is er slechts 15 minuten kijk-tijd. En dat gaat zo drie weken door…

Na deze reis was je wel aan vakantie toe neem ik aan?

Wij hebben die reis ook gemaakt, maar een paar maanden later. Het was een stuk minder erg dan van het grote verhaal hierboven. Maar er mankeerde toch nog veel aan. Als ik dan naar de trend kink, dan vermoed ik, dat KA zich aan het verbeteren is.