Moers (Oranje-route Duitsland)

**Moers **(ligt in de deelstaat Nordrhein-Westfalen en is de 1e plaats van de Oranje-route).

Moers is een gezellige stad met in het centrum mooie winkelstaten en gezellige terrassen.

Aanvankelijk was Moers een kleine handelshaven maar sinds de opkomst van de kolenmijnen werd Moers een grote industriestad.

Schacht 4 van de kolenmijn Rheinpreussen in de Franz-Haniel-Strasze In Moers

De kolenmijn werd aangelegd tussen 1900 en 1904 en in 1962 gesloten. Voor de arbeiders werd een mijn en arbeiderswijk (wijk Meerbeck) aangelegd met grote voortuinen.

Moers is de grootste stad in het district Wesel en ligt aan de rivier de Rijn. Op deze plaats hebben al sinds de oertijd mensen gewoond. Rond 500 jaar voor Christus moet hier een nederzetting zijn geweest. In de Romeinse tijd lag hier de door Drusus gestichte plaats Asciburgium. Het stadsdeel Asberg is een afleiding van de naam Asciburgium. Koning Albrecht de Eerste verleende in 1300 aan Moers stadsrechten. Van 1601 tot 1702 hoorde Moers bij de Verenigde Nederlanden en kwam daarna in handen van de Pruisen en de Fransen.
In 1702 verdreef, in opdracht van de Pruisische koning Frederik de Eerste, graaf Leopold van Anhalt Dessau alle Nederlanders uit Moers.

De graven van Moers heersten van de twaalfde eeuw tot begin zeventiende eeuw. Het slot Moers was de residentie van de graven van Moers en later van prins Maurits van Oranje-Nassau. In 1597 verdreef prins Maurits de Spaanse bezetters uit Moers en werd voor zijn heldenmoed in 1601 beloond, waardoor hij de stad Moers erfde en de stad in handen kwam van de Oranjes.

Slot Moers was oorspronkelijk een ringburcht uit de twaalfde eeuw. In het slot is nu het Grafschafter museum gevestigd.

Het Slot van Moers met daarvoor het standbeeld van prinses Luise Henriette van Oranje en keurvorstin van Brandenburg.

Het slotpark is rond 1836 opnieuw aangelegd naar het voorbeeld van Engelse landschapstuinen.

Parkeren: In de stad zijn voldoende betaalde parkeerplaatsen.

Omgeving: Bij de mijn Pattberg is de kunstmatige heuvel met groen beplant. De ‘top’ (75 m) kan worden beklommen over aangelegde fiets en wandelpaden. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over het mooie landschap en de omliggende steden.

Zie ook **de Oranje-route **op het sub-forum ‘Toeristische Tips’

Camping: Mij is geen camping met goede faciliteiten bekend. Weet u een camping met goede faciliteiten plaats dan een bericht in het reageerblok onder dit artikel.

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum