MKV en doorreizen

Heeft iemand ervaring of tips, op welke wijze je via een ander Zuid-Amerikaans land kan doorreizen naar Suriname? Op welke wijze kan je dan een visum aanvragen en waar moet je dit doen.
Mijn doel was om 4 januari naar Suriname af te reizen, voor onbepaalde tijd… Helaas (ondanks tijdig aangevraagd) heb ik nog niets gehoord over mijn MKV. En zal ik dus geen verblijfsvergunning kunnen aanvragen in Suriname. Dit zal betekenen dat ik met een toeristenvisum naar Suriname vertrek, gezien ik daar (na verwachting) niet langer kan verblijven dan 3 maanden. Wil ik eventueel gaan doorreizen en daarna weer terug naar Suriname. Iemand hiermee ervaring? Weet iemand hoe je dan in ander land, opnieuw visum voor Suriname kan aanvragen?
Alvast bedankt.

Hey Juut,
Jij hebt goeie plannnen!! Leuk dat je naar Suriname komt!

Je kunt in sommige landen bij de surinaamse ambassade of consulaat een toeristenvisum aanvragen. Zelf waren we bezig met opnieuw kopen van het toeristen visum (in plaats van een MKV) en zouden daarvoor een paar dagen naar Frans Gyana gaan. Ik neem aan dat er op internet vast wel ergens een lijst met adressen van Surinaamse ambassades/consulaten in andere landen te vinden is. Als je over land reist, moet het bij de buurlanden(Frans Gyana, Gyana en Brazilie) vast wel lukken.

Heb je al nagedacht over je verblijfplaats in Suriname? Je zou een kamer kunnen huren in Huize Unu Pikin. Je woont er leuk(niet duur, adsl op alle kamers, gezellig samen met vrijwilligers, vakantiegangers en stagiairs) en je steunt meteen de projecten van Stichting Unu Pikin (oa renoveren schoolmeubilair in de sociale werkplaats: www.stichtingunupikin.nl).

Succes ermee!

http://www.campus.tv/?p=9165

Door een generaal pardon van de Surinaamse overheid komen Nederlanders, zowel stagiaires als vrijwilligers, massaal in de problemen bij het aanvragen van een inreisvisum voor het Zuid-Amerikaanse land.
De nieuwe wetgeving, waarbij circa 17.000 illegalen een tweejarige verblijfsvergunning krijgen, vergt zoveel inzet van de Surinaamse autoriteiten dat zij geen tijd meer hebben de Nederlandse visumaanvragen in behandeling te nemen en terug te sturen naar het consulaat te Amsterdam. Veel studenten zitten met hun handen in het haar, omdat zij door de bureaucratische vertraging slechts een toeristenvisum voor twee maanden kunnen krijgen, in plaats van een zogeheten Machtiging Kort Verblijf (MKV) voor langere tijd.
Bij Jan van Swaaij, directeur van stagebemiddelaar Suristage te Paramaribo, regent het bezorgde telefoontjes: ‘Net nog een verontruste vader. Zijn dochter heeft de vliegreis al geboekt, maar na vier maanden nog steeds geen visum, terwijl ze al bijna vertrekt. Zelfs een toeristenvisum voor drie maanden wordt niet meer gegeven als ze op het consulaat zien dat je een ticket voor zes maanden hebt.’ Dit in tegenstelling tot de oude wetgeving, waarbij reizigers op een toeristenvisum het land binnen konden komen, om ter plekke probleemloos een visum voor langere tijd aan te vragen.
Extra wrang, aldus Van Swaaij, omdat de Surinaamse economie zeer gebaat is de duizenden studenten die het land jaarlijks bezoeken: ‘Paramaribo heeft deze regels eind 2008 ingevoerd als vergelding voor de strengere wetgeving voor Surinamers die Nederland bezoeken. De minster vergeet echter voor het gemak dat toerisme hier een slordige 50 miljoen euro in het laatje brengt.’ Op internet wemelt het ondertussen van de bezorgde berichten. (Zie bijvoorbeeld hier, hier, hier en hier)
Het Surinaamse Consulaat te Amsterdam was helaas niet bereikbaar voor commentaar.

Beste Tom,
Inmiddels aangekomen in Suriname met een toeristenvisum. Bij navraag in Suriname bleek mijn MKV wel goedgekeurd te zijn. In Suriname werd ik vriendelijk en goed hierbij geholpen. In ieder geval kan ik nu een verblijfsvergunning aanvragen. Je hebt helemaal gelijk, dat het heel vervelend is zeker wanneer je vooraf alles tijdig geregeld hebt. Hopelijk zal met de tijd het weer gemakkelijker worden. Succes voor alle stagiaires.

Hallo,

Ook mijn mkv is waarschijnlijk niet op tijd gereed ondanks dat ik hem tijdig heb aangevraagd.
Nu ben ik daarom langs het consulaat geweest in amsterdam voor een visum maar dat kan ik ook niet meer krijgen omdat ik al een mkv heb aangevraagd. nu dacht ik uit jullie verhalen te lezen dat dat jullie wel is gelukt. klopt dit?

Groeten Anike

Beste Anike,
Ik durf niet te zeggen of dat nu nog kan. Bij mij lukte het inderdaad wel, maar dat is inmiddels alweer 9 maanden geleden. Wellicht even afwachten of je hem nog krijgt. Anders misschien brutaal zijn en je visum aanvragen, maar bij je aanvraag niet je MKV aanvraag benoemen. Ik ben niet meer op de hoogte van de huidige stand van zaken rondom de aanvragen MKV, dus wellicht kan iemand anders je beter informeren. Succes! Groetjes Judith

Beste studenten en vrijwilligers,

Een lastig probleem inderdaad en wij hebben al vele verontruste stagiairs en vrijwilligers aan de telefoon gehad die hun vliegticket en woning al in orde hadden gemaakt via ons (www.casacama.com). Wij adviseren iedereen die zijn ticket nog moet boeken en de mogelijkheid heeft om iets korter dan 3 maanden te verblijven, gewoon op een toeristenvisum te gaan en voor degenen die een MKV-aanvraag hebben lopen om ook op een normaal toeristenvisum af te reizen en de MKV-aanvraag verder in Suriname af te laten handelen. In Suriname kunnen ze je ook beter advies geven over de mogelijkheden dan dat je in Nederland via het consulaat te horen krijgt.

Een vervelende politieke regel die vooral jonge mensen raakt die mooie plannen hebben voor dit prachtige land Suriname. Hopelijk komt de politiek snel tot inzicht en schaft het deze barricade af.

Voor vragen over visum, MKV, tickets, stages, vrijwilligerswerk en een kamer of woning te huur in Paramaribo als huisvesting, kun je ons altijd bereiken op werkdagen. Onze contactgegevens staan op onze site www.casacama.com

Is het mogelijk tijdens aanvraag MKV bij de surinaamse consulaat in Amsterdam eerder naar suriname af te reizen met een toeristenvisum en in Suriname de aangevraagde MKV verder te laten afhandelen om het procedure te versnellen ?

KD

Je kan na aanvraag van een MKV pas weg bij goedkeuring van het consulaat,eerder niet!
althans dat is mij verteld, ik wacht nu zelf ook af!

Problemen met MKV (Midden Klein Verblijf) voor Suriname? Oktober-2010

Wij zijn twee stagiares die heelveel moeite hebben moeten doen om 6 maanden in Suriname te kunnen zijn zonder MKV. We hebben tickets moeten boeken en weer terug moeten boeken, veel geld moeten verspillen voor een ticket naar Trinidad om zo ons visum te kunnen verlengen. Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat het allemaal veel goedkoper, makkelijker en zonder stress kan. Zonder een ambassade met moeilijke mensen enzo en angstige gevoelens of je hun landje wel in mag. Hehe… not anymore.
De grens van Frans Guyana en Suriname is namelijk open. Dat betekent dat iedereen kan oversteken met de boot vanaf Frans Guyana naar Suriname. Veel fransen weten dat ook en gaan op vakantie naar Frans Guyana en gaan voor een paar dagen naar Paramaribo om daar in de casino’s te spelen. Hiervoor hebben ze geen visum nodig.
Dus om het op deze manier te doen moet je zorgen dat je naar Cayenne vliegt, de hoofdstad van deze provincie van Frankrijk. Hier kan iedere Europeaan heen zonder visum en meestal is AirFrance goedkoper dan SLM of KLM al moet je wel vanaf parijs vliegen.
Overnachten in Cayenne

Afhankelijk van de tijd wil je misschien een nachtje overnachten in Cayenne voordat je verder gaat richting Paramaribo. Het goedkoopste hotel wat wij hebben kunnen vinden is Ket-Tai:

Hotel Ket-Tai
Kruising Boulevard Jubelin/avenue de la Liberté
BP432 97329 Cayenne Centre
Tel: +594 594 209777
Kamers voor 2 personen zijn 50 euro per nacht. Bij Ket-tai werkt ook een Nederlands sprekende meneer, Roy Somokarijo die in zijn vrije tijd ook tours geeft door Frans Guyana. Mocht je informatie nodig hebben kun je hem bereiken:

Roy Somokarijo
Tel: +594 594 289616
Email: somokarijoroy@wanadoo.fr

En dan kan de reis beginnen :wink:

Cayenne – St. Laurent du Maroni
Er zijn bussen vanaf Cayenne naar St. Laurent du Maroni. Ze kosten 35 euro per persoon en vertrekken om 05.00, 08.00, 11.00, 14.00 en 17.00 vanaf de busplaats in Cayenne (op kruising Chaussée Laussat met rue E. Prévot) 10 minuutjes lopen vanaf Ket-Tai. De bus rijdt via Iracoubo waar hij een korte stop maakt en vervolgens vertrekt naar St. Laurent du Maroni. De grensplaats. De totale reis duur ongeveer 3 uur.

St. Laurent du Maroni – Albina
Je kunt de busschauffeur vragen of hij je afzet bij een aanmeerplek voor de bootjes (kost meestal 5 euro extra). Je kunt er ook heenlopen ( Google Maps). Het is totaal niet moeilijk om een bootje te vinden, je zult zien dat er genoeg aanbod is. Normale prijs om overtestreken is EUR 2.50 – 5.00 per persoon (10-20 Surinaamse Dollar) Zowel EURO als SRD wordt geaccepteerd. Je wordt afgezet bij de taxiplaats waar verschillende taxichauffeurs al staan te wachten om je naar Paramaribo te brengen.

Albina – Paramaribo
Een taxi van Albina naar Paramaribo is heel gemakkelijk te vinden. Kosten zijn meestal iets van EUR 7.50 – 12.50 (30 tot 50 SRD). De rit duurt 2 a 3 uurtjes. Afhankelijk van de prijs en afspraak met chauffeur zal hij je afzetten bij een hotel, hostel of bij de algemene uitstapplaats bij de centrale markt.

De terugweg
Als je weer terug wilt naar Nederland via Cayenne kun je precies het omgekeerde doen. Hier nog even wat handige adressen:
Vertrek Taxi Paramaribo – Albina:
Centrale Markt, op de kruising van Waterkant en Jodenbreestraat
Vertrek Bootjes richting St. Laurent de Maroni (Brengt de taxi je automatisch heen, maar voor de volledigheid)
http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=5.496622,-54.053872

Vertrek bus richting Cayenne
Google Maps 5.497888,-54.031371

Heelveel succes en geniet van je stage/reis in Suriname. Tis echt een geweldig land. Mocht je nog geen slaapplaats hebben gevonden kun je altijd kijken op www.via2000.net de lokale marktplaats van Suriname. Ook als je een auto wilt kopen om het binneland in te gaan.
Groetjes!
Anoniem

Sorry kleine reus, maar dit werkt niet voor stagiaires/vrijwilligers/werkernde, deze situatie is gewoon illegaal. De fransen niet vergelijken met Nederlanders.

Ik zou iedereen aanradem die 3 maanden en langer willen verblijven gewoon hun zaken tijdig aan te pakken en volgens de regels zaken in orde te maken. Vroeger kon je echt middenwegen bewandelen,momenteel is er geen enkele andere mogelijkheid.

Nogmaals die tip van kleine reus gaat niet werken!!!