Mexico valt voor ggo-maïs

MEXICO STAD, 23 december 2007 (IPS) - Een Mexicaanse overheidsambtenaar heeft aangekondigd dat volgend jaar de eerste proeven met genetisch gewijzigde maïs zullen plaatsvinden in Mexico. Maar de tegenstand onder milieuactivisten en campesino’s (kleine boeren) blijft groot.

De tegenstanders waarschuwen dat de synthetische maïssoorten een cultureel, ecologisch en economisch gevaar kunnen vormen voor het land. De voorstanders, waaronder grote multinationals zoals Monsanto, beweren dat de proeven helemaal niet gevaarlijk zijn en zijn ervan overtuigd dat ze de voordelen van de technologie zullen bewijzen.

De toestemming is een verrassing, omdat ze de voorbije twee jaar tot drie keer toe geweigerd is. Silvia Ribeiro van de milieuorganisatie Action Group on Erosion, Technology and Concentration (ETC Group) is er echter van overtuigd dat de Mexicaanse overheid nog met grote maatschappelijke weerstand te maken zal krijgen, hoopt nog steeds dat ze er niet komt.

Volgens verschillende milieuorganisaties steekt de ambtenaar die de aankondiging deed, Víctor Villalobos zijn steun voor ggo’s niet onder stoelen of banken en heeft hij in het verleden al herhaaldelijk aangekondigd dat de toestemming er zou komen.

“De overheid heeft geen dialoog geopend rond de zaak”, zegt Ribeiro. “Maar het is mogelijk dat ggo’s uiteindelijk aan het land worden opgedrongen door de overheid, die zoals we weten voor het gebruik van ggo’s is. Maar dat zou een ramp zijn voor Mexico.”

De mogelijkheid dat ggo-maïs in Mexico gezaaid zal worden, zelfs op experimentele schaal, doet de tegenstanders steigeren. Maïs is het belangrijkste voedsel voor de 109 miljoen Mexicanen en heeft een immens cultureel belang, omdat de mens volgens de pre-colombiaanse traditie voortkomt uit maïs. Het gewas werd 9000 jaar geleden al gecultiveerd in Mexico.

Het land produceert jaarlijks negentien ton. Een groot deel daarvan wordt gecultiveerd door campesinos, kleine boeren die vaak onder de armoedegrens leven. Maar Mexico koopt ook steeds meer maïs uit de Verenigde Staten om het tekort in eigen land aan te vullen. Volgens milieugroeperingen komt op die manier ggo-maïs het land binnen en doet de overheid niets om dat te beletten.

In 2001 werd besmetting met ggo-maïs vastgesteld in verschillende Mexicaanse staten, hoewel ggo-maïs uitdrukkelijk bij wet verboden is. Volgens wetenschappers kregen de boeren de zaden van Amerikaanse import en zaaiden ze zonder te weten dat het om ggo-maïs ging.

Milieuorganisaties maken zich dan ook zorgen over de verdere verspreiding van ggo-maïs in de Mexicaanse landbouw. Ze beschuldigen er de grote multinationals van dat ze boeren verplichten om enkel de originele zaden van het bedrijf te gebruiken en geen deel van de oogst te bewaren om later uit te zaaien. Dat is nochtans de gangbare praktijk onder de campesinos, die zaden bewaren en uitwisselen met hun buren.

De Amerikaanse biotech-gigant Monsanto, wereldleider op het vlak van ggo-zaden, oefent al jaren druk uit op de Mexicaanse regering om synthetische maïs toe te laten, op zijn minst op experimentele schaal. Het bedrijf is ervan overtuigd dat de proeven zullen bewijzen dat ggo’s geen gevaar vormen voor het milieu.

Ribeiro heeft daar grote twijfels bij. Ze wijst erop dat de testgewassen in isolatie zullen groeien, en dat ze dus geen resultaten zullen opleveren voor de impact op het milieu. “Biotechbedrijven zoals Monsanto willen enkel hun eigen beweringen staven en ggo-maïs opdringen aan Mexico, koste wat het kost”, zegt ze.

Sociale organisaties en campesino’s zijn ervan overtuigd dat ggo-gewassen een gezondheidsrisico inhouden en een drukkingsmiddel vormen voor de internationale bedrijven. Maar voorstanders zeggen dat de opmars van ggo’s niet meer te stoppen is, en met name landbouworganisaties in het noorden van Mexico, die rijke boeren verenigen, voeren de druk op de regering op om ggo-maïs toe te laten.

Bron: ipsnews.be