Mensen gezocht voor New York krantenartikel!

Hallo!!
**

  • Ben jij een Nederlander die serieuze plannen heeft om in New York te gaan wonen?
  • Ben jij een Nederlander die reeds in New York gewoond heeft en weer terug is in Nederland?
  • Of ken jij een een rasechte New Yorker (Amerikaanse nationaliteit, afkomstig uit New York) die momenteel in Nederland woont?**

**Laat het me weten!! **

Ik ben momenteel druk bezig met het schrijven van een achtergrondartikel over New Yorkers van hart –dat kunnen dus ook rasechte Nederlanders zijn- die (momenteel / nog/ weer) wonen in Nederland.

Wil je een beter beeld krijgen over de insteek van dit artikel, lees dan onderstaande opzet wat (nu nog) vooral grappend van toon is, met een dikke vette knipoog. Het -New Yorker van hart in NL-artikel zal echter serieuzer van aard zijn. Uitgangspunt is om de persoonlijke verhalen van de drie verschillende types –zoals boven beschreven- vanuit een positief oogpunt te belichten. Doel van het artikel is een verslaggeving van het bestaan van deze drie type mensen in Nederland in het kader van de viering van de 400 jarige relatie tussen New York en Nederland.

Wie weet kan jij of een vriend/vriendin van jou een leuke rol in dit verhaal spelen (als je anoniem wil blijven is dat ook mogelijk)! Dus laat snel van je horen! De deadline van het artikel nadert al met rasse schreden!

Mail snel naar: Aeliane@gmail.com

Alvast bedankt en nog een leuke dag gewenst verder!

Groet, Aeliane


New Yorker van hart en toch in Nederland

400 jaar geleden voeren de Nederlanders de haven van New York binnen. Zij zetten voet aan land en besloten het nooit meer te verlaten. Zo hebben onze broeders en zusters dit woeste Indianeneiland vol ronddolende bevers gaandeweg zien transformeren tot een metropool. New York is vandaag de dag een betonnen stad vol ronddolende taxi’s. Al het woeste van ooit, is verdwenen. Op een paar woeste ex- Lehman Brotherbankiers na.

Voor hen geen aandacht meer. De Nederlandse bevolking lijkt moe te zijn van de ellendige verhalen rondom de veroorzakers en de slachtoffers van de economische crisis. Dit jaar zijn de ogen van Nederland enkel nog gericht op de mooie dingen des levens: het vieren van feest. New York is 400 jaar geleden gesticht door Nederland. Dat moet gevierd worden. De Nederlanders die na 4 eeuwen tijd nog steeds in New York wonen, worden hierbij extra in het zonnetje gezet. Althans, als het ligt aan de makers van het televisieprogramma -Nederland in New York-.(1) (-> zie onderaan).

Hulde aan de Amsterdamse punker die in de jaren tachtig illegaal New York binnenkwam en zich, over de rug van haar Franse Bulldog Chibi, wist op te werken tot eigenaresse van een hip restaurant nabij Central Park.(2). Ode aan het beeldschone Haagse model uit Chelsea dat, na 25 jaar intelligent in de camera te hebben gekeken, graag laat zien dat ze nog steeds weet hoe ze fietsen moet. (3). En een eerbetoon aan de Amerikaan die voor zijn plezier een dode opgezette bever ronddraagt. Zijn Nederlandse overgrootouders hadden bij binnenkomst in New York vast gewild dat hun achterkleinzoon ooit op deze manier zijn tijd zou doden.(4).

De Nederlandse New Yorkers krijgen aldus de volle aandacht. Hoe zit het echter met de New Yorkse Nederlanders? Een zoektocht naar de gebroken harten, de dromers en de uitslovers die het als vestigingsplaats met Nederland moeten doen.

Onderwerp Achtergrondartikel
Verscheidene in Nederland wonende -New Yorkse Nederlanders- worden in het voetlicht geplaatst in het kader van het 400-jarig bestaan van de relatie tussen New York en Nederland.

Specificering -New Yorkse Nederlanders- binnen dit artikel

  • Nederlanders die in New York gewoond hebben en weer terug zijn in Nederland - de gebroken harten
  • Nederlanders die zich New Yorker voelen en er graag naartoe willen verhuizen – de dromers
  • New Yorkers die momenteel woonachtig in Nederland zijn i.v.m. werk (of liefde?) – de uitslovers

Onderzoek

  •          Wie zijn zij? 
    
  •          Wat doen ze? 
    
  •          Wat heeft ze tot dit punt gebracht? 
    
  •          Hoe staan ze tegenover het 400-jarig bestaan van de relatie tussen New York en Nederland?
    
  •          Hoe zien zij de toekomst van New York en Nederland?
    
  •          Hoe zien zij de toekomst van henzelf?
    

-1- Bron: -Nederlanders in New York-, Nederland 2. Periode: gedurende de NY400 Week ‘Holland aan de Hudson’ uitgezonden van dinsdag 8 september t/m zondag 13 september 2009. Zie www.uitzendinggemist.nl.
-2- Zie www.chibisbar.com. Een kleurrijke eigenaresse, die zich in de jaren ’80 al snel wist te begeven tussen de rich& famous van New York, runt nu dit leuke restaurant in één van de hipste buurten van New York.
-3- Frederique van der Wal is een Hollandse schoonheid die jarenlang wereldwijd als model aan de top heeft gestaan van de modewereld. Niet alleen was ze fotogeniek, ze bleek ook een krachtige persoonlijkheid te hebben met een sterke neus voor zakendoen. Op www.frederiqueschoice.nl is haar laatste initiatief te aanschouwen.
-4- Gelukkig is er één genootschap (zie www.hollandsociety.com) die de Hollandse roots in New York op handen draagt. Dit wordt op symbolische wijze getoond door tijdens vieringen een opgezette bever rond te dragen door het pand. Alle leden van dit genootschap zijn veelal Amerikaans van nationaliteit met Nederlandse voorouders. Het waren de bevers die deze Nederlandse voorouders ooit naar New York toe toelokten. Manhattan was ooit, toen het door Nederland ontdekt werd, een eiland van de Indianen die daar samen leefden met een onkenbaar hoog aantal bevers; de Nederlandse beverhandel was geboren.