Kwaad, zijn ze....

"BRUSSEL - Drie Europese brancheorganisaties voor luchtvaartmaatschappijen hebben in een gezamenlijke verklaring woedend gereageerd op de jongste uitlatingen van de Europese Commissie over het nieuwe emissiehandelssysteem (EU ETS). Volgens de AEA, ERA en IACA zijn de uitspraken van de Deense klimaatcommissaris Connie Hedegaard ronduit misleidend.

Hedegaard maakte maandag het kader bekend waarbinnen ruim negenhonderd luchtvaartbedrijven die van en naar Europa vliegen de komende tien jaar moeten opereren. In 2012, het eerste jaar van de emissiehandel, wordt 85 procent van de uitstootrechten gratis verstrekt. Tussen 2013 en 2020 is dat bepaald op 82 procent. Het resterende deel dat de luchtvaartmaatschappijen nodig hebben voor hun vliegoperatie moet via een veiling of onderlinge aan- verkoop worden bemachtigd.

Volgens de klimaatcommissaris zijn de gratis verstrekte rechten een bron van inkomsten voor de maatschappijen, waarmee vlootmodernisering en de overstap naar biobrandstof mogelijk is. “De verwijzing naar uitstootrechten als inkomstenbron is compleet absurd”, foetert secretaris-generaal Ulrich Schulte-Strathaus van de Association of European Airlines (AEA). Volgens Schulte-Strathaus moeten luchtvaartmaatschappijen door verplichte deelname aan EU ETS juist in de buidel tasten, in plaats van dat er aan wordt verdiend.

“De Europese Commissie is uitgegaan van een CO2-uitstoot door de luchtvaart van voor de periode 2004-2006. Zelfs een maatschappij die zijn uitstoot tot dat niveau beperkt heeft weten te houden, moet volgens deze regels achttien procent bijkopen. In de praktijk is de industrie gegroeid, waardoor het tekort alleen maar groter is”, aldus de drie organisaties in hun reactie.

Volgens ERA-topman Mike Ambrose moet een gemiddelde airline zelfs 27 procent van de benodigde licenties bijkopen. “In tegenstelling tot wat de Europese Commissie beweert, zal dat het investeren in nieuwe technologieën en biobrandstoffen juist bemoeilijken.”

De AEA, ERA en IACA verwijten de commissie een “blatant onbegrip van de economische realiteit”.:mad:

Van onze redactie

Europese Commissie: tickets door emissiehandel nauwelijks duurder"

Brob : Luchtvaartnieuws.nlwww.luchtvaartnieuws.nl