Istanbul en zijn historie

*Constantinople.jpg

*Istanbul, de enige stad ter wereld die gelegen is op twee continenten: Europa en Azië. Alhoewel niet de hoofdstad is het de grootste, drukste en op economische en sociaal-cultureel gebied de belangrijkste stad van Turkije. Qua inwoneraantal is het, na Lagos, de zesde grote stad ter wereld. Istanbul is opgedeeld in 39 gouvernementen en 40 gemeenten.

Uit archeologische vondsten van de laatste jaren is gebleken dat Istanbul tot de oudste nederzettingen ter wereld behoort. In de Yarımburgazgrot zijn stenen werktuigen gevonden van met een geschatte leeftijd van 400.000 jaar
Aan de Aziatische kant in Fikirtepe heeft men bewijzen gevonden dat er rond 5500 v Chr. Als sprake was van landbouw en veeteelt. De eerste stad aan de Aziatische kant was een handelspost Kalkedon, op de plaats van het huidige Kadıköy. Aan Europese zijde dateren de oudste vondsten uit het gebied rond Yenikapı, daar waar nu de ingang van de Marmaray is. Vroeger was daar een grote haven. Door een plotselinge verzanding is de haven volkomen dichtgeslibt en is de voormalige handelshaven lange tijd niet veel meer als een laad-en loskade, later veerhaven, geweest.

De naam Istanbul
De stad heeft vele namen gehad vordat het uiteindelijk Istanbul werd. Byzantion, Nova Roma, Augusta Antonia, Konstantinopolis en Islambol, om er maar enkele te noemen. Daarnaast haden zowel de Mongolen, als de Polen en de tsechen er namen voor als: Çakduryan, Kanatorya en Aylana. Het hedendaagse Istanbul, neemt men aan is afkomstig van het Griekse “eis tin polin”, wat zoveel betekent al ’ binnenin de stad’. Uitsluitsel in deze is er niet. In de tweede eeuw noemden de Armeniërs de stad namelijk Istinbol en in de tijd van de Hititen zou de stad “ Astan Bolik” geheten hebben. Wat zoveel betekent als de “stad van de Goden” of “gemeente der Goden”.

De eerste officiële naam die ons bekend is via geschriften is de naam Byzantion, uit de zesde eeuw v. Chr. Toen de Osmanen in 1453 de stad veroverden werd de naam niet gewijzigd. Het bleef Konstaniniye tot in 1923 de Republiek Turkije werd uitgeroepen.
De naam Islambol (veel islam) werd alleen in bepaalde kringen gebruikt en was niet officieel.

Historie van Istanbul
Naar aanleiding van uitkomsten uit de opgravingen die bij Yenikapı zijn gedaan is vastgesteld dat er al minimaal 8500 jaar vaste bewoning is op het stukje land waar nu de Sultan Ahmet moskee staat. Dat er 3000 jaar sprake is van stedelijke vorming en de stad 1600 jaar een belangrijke brug vormt tussen Europa en Azië.

De historie van de stad en het omringende gebied is onder te verdelen in vijf tijdsvakken
Prehistorie
Stichting van Byzantion
Periode van Konstantinopolis
Periode van Konstantiniye
Istanbul

Prehistorie
Deze gaat 400.000 jaar terug. Niet alleen in de Yarımburgazgrot zijn daar bewijzen van gevonden, ook bij het meer van Küçükçekmece bleken in die tijd al nederzettingen te zijn.

Byzantion
Volgens in 2008 gedane vondsten zowel aan Aziatiache als Europese zijde is gebleken dat er al in 6500 v.Chr. Sprake was van meerdere kleine steden in het gebied. De Traciërs bouwden in de 13e tot 11e eeuw v.Chr. Diverse steden en was er op de plaats waar nu het Topkapı Paleis staat een Akropolis.
**
Konstantinopolis**
Van 324-1453 stond de stad onder Romeinse heerschappij en was Istanbul de hoofdstad van Oost-Roma. In deze periode werd de Aya Sofia gebouwd en werd het Hippodrom aangelegd. Er werd begonnen met een serieuze constructie van stadswallen, aquaducten die water uit Tracië naar de stad transporteerden werden aangelegd. Istanbul was, met meer dan 100.000 inwoners, een van de belangrijkste handels- en diplomatensteden.

Na het instorten van het West-Romeinse rijk trokken veel gegoede burgers naar Oost-Roma en won de stad nog meer in aanzien. In 543 bracht de pest dood aan de helft van de bevolking.

Ondanks dat de stad weer langzaam tot leven kwam viel ze de paar honderd jaar die daarop volgden ten prooi aan invallen van Bulgaren, Arabieren, Sasaniërs en Russen. De grootste klap kreeg ze echter toen de katholieken en de ortodoxen zich onderling binnenin de stad begonnen te roeren. In 1261 nam Michel VIII Paleologus, de stad in en herstelde de stad.

Konstantiniye
Van 1453 tot 1923 voerden de Osmaanse dynastie het bewind over de stad en ging de Istanbul zijn grootste bloeiperiode in. Plaatsen als de het Topkapi Paleis, Grand Bazaar, Sultan Ahmet Camii verrezen, er werden scholen en waterplaatsen gebouwd.

Istanbul
Volgens officiële telling telde Istanbul in 2013 iets meer dan 14 miljoen inwoners. Daarvan is er 15% afkomstig uit Istanbul zelf. De tweede groep zijn immigranten uit het Zwarte Zeegebied en op de derde plaats in inwoneraantal komen Koerden.

Vandaag de dag heeft Istanbul 2691 moskeeën, 123 kerken en 26 synagogen waar wekelijks diensten worden gehouden.