Interview: de wereld rondreizen is een droom voor Jeroen en Mara

**Interview: de wereld rondreizen is een droom voor Jeroen en Mara **

Mara en Jeroen, Maraenjeroen, vertrekken op 1 oktober voor een jaar naar Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Veel mensen dromen van een wereldreis, maar kunnen vaak door omstandigheden niet gaan. Dit gold ook voor Jeroen en Mara, maar nu kunnen ze hun droom waarmaken. Wat verwachten ze van hun reis en hoe hebben ze zich voorbereid? Wereldwijzer vroeg het hen.

**1. Naar welk land of welke landen zijn jullie van plan om te gaan rondreizen? **

Wij gaan eerst naar Azië: India, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja en dan waarschijnlijk via Maleisië naar Singapore. Vanuit daar vliegen we door naar Australië, dan Nieuw-Zeeland en dan naar Zuid-Amerika: Chili, Argentinië, Bolivia, Peru, Ecuador en Brazilië.

**2. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om deze reis te gaan maken? **

De wereld zien is altijd al een droom van ons geweest. Omdat het qua werk en andere omstandigheden nu kan, hebben we besloten de stap te wagen.

3. Wanneer vertrekken jullie en hoe lang gaat de reis duren?

We vertrekken op 1 oktober 2010 en blijven ongeveer een jaar weg.

**4. Welke formaliteiten hebben jullie en/of moeten jullie nog regelen voordat je kan vertrekken? **

We moeten nu nog het visum voor India aanvragen, en een goede reisverzekering afsluiten. Inentingen, tickets, e.d. is geregeld, en we hebben ons huis verhuurd aan een expat.

5. Waarom hebben jullie specifiek voor deze landen gekozen?

We hebben voor deze landen gekozen omdat het de eerste landen waren die in ons opkwamen toen we gingen brainstormen over de route. Hoe langer ja naar een wereldkaart kijkt, hoe meer landen je eigenlijk wilt bezoeken. Maar omdat we niet teveel willen doen en wat meer tijd willen doorbrengen in de verschillende landen, hebben we het uiteindelijk bij onze eerste keuzes gehouden. Met de vrijheid natuurlijk om eventueel nog andere uitstapjes te maken als we daar zin in hebben.

6. Wat verwachten jullie allemaal te zien in deze landen?

Jeetje, moeilijke vraag. We gaan zowel voor cultuur (Taj Mahal in India staat hoog op ons lijstje!) als natuur. Jeroen surft en dat wil hij zeker gaan doen in o.a. Australië. In Vietnam verheugen we ons op Ha Long Bay, in Cambodja willen we natuurlijk de Killing Fields zien en in Argentinië gaan we tangolessen nemen.

7. Zijn er dingen in deze landen die jullie sowieso gaan proberen te vermijden?

Wat we sowieso willen vermijden… voornamelijk om reismoe te worden. Dus de tijd nemen voor het reizen, af en toe wat langer op een plek blijven om bij te komen. Het zou jammer zijn dat je op een gegeven moment niet meer onder de indruk bent van wat je ziet omdat je al zoveel hebt gedaan.

**8. Wat is de grootste aantrekkingskracht van deze landen voor jullie? **

De grootste aantrekkingskracht is denk ik het grote verschil met Nederland. We gaan dingen zien en doen die we nog nooit gezien of gedaan hebben. Nieuwe culturen leren kennen, hopelijk veel met locals praten, “wereldwijs” worden.

9. Hebben jullie jezelf voorbereid op cultuurverschillen en eventuele communicatieproblemen?

Ja, voor zover dat kan. Cultuurverschillen zullen er zijn en daar moet je mee om leren gaan. Het belangrijkste is, denk ik, openheid en je realiseren dat niet overal alles zo gaat als wij gewend zijn in NL. Taalproblemen zullen we ook krijgen, hoewel we Engels spreken, Duits, Frans, Italiaans en wat Spaans. We hebben onlangs een heel leuk boekje gekregen, Point it, waarin je dingen kunt aanwijzen als je er met woorden niet uitkomt.

10. Wat is de beste tip die jullie tot nu toe van andere reizigers hebben gekregen?

De beste tips kregen we via dit forum over India. Dat je de treinen beter vooraf kunt reserveren bijvoorbeeld. Maar een vriendin tipte ons ook over een pachatrek in Bolivia, die zeer de moeite waard moet zijn en wij zeker ook willen gaan doen.

Links bij dit interview: