Interview: 10 vragen aan Travel4Change

Via Travel4Change kun je vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Wereldwijzer is nieuwsgierig en stelde 10 vragen aan Travel4Change.

http://media.wereldwijzer.nl/zand/zandtravel4change.png

1. Wie ben je en voor welke organisatie werk je?

Ik ben Henk Boelman en ben eigenaar en oprichter van de organisatie Travel4Change

2. Wat is je eigen reiservaring?

15 jaar geleden ben ik begonnen met reizen. Een van mijn eerste lange reizen was 10 jaar geleden 6 maanden door centraal amerika en cuba. Later ben ik nog 6 maanden in India, Cambodja, Vietnam, geweest. In 2010 ben ik voor het eerst in Afrika geweest en heb daar in mijn eentje een motortocht gemaakt van Ouagadougou Burkina Faso naar Cotonou in Benin. In 2010 ben ik naar Oeganda verhuist en heb daar 2 jaar gewoond.

http://media.wereldwijzer.nl/vast02/wwz.1470.jpg

http://media.wereldwijzer.nl/vast02/wwz.1471.jpg

3. Wanneer is de organisatie opgericht?

De organisatie is opgericht in 2010 toen ik Oeganda woonde.

4. Waar staan jullie als organisatie over 5 jaar?

Over 5 jaar hopen we nog steeds een goede, persoonlijk, betrouwbare partner te zijn voor onze projecten in Oeganda & Burkina Faso en voor vrijwilligers en stagaires.

5. Wat hebben lokale mensen aan jullie projecten?

Onze projecten zijn opgezet door lokale mensen, door een constante stroom van vrijwilligers aan de projecten te leveren krijgen deze projecten stabiliteit en profiteren van de enorm gevarieerde kennisoverdracht van de vrijwilligers. Als vrijwilligersbesluiten geld of spullen mee te nemen zie je dat een project hierdoor sneller groeit.

6. Waarom zou iemand kiezen voor jullie organisatie?

Persoonlijk: We zijn een kleine persoonlijke organisatie, ons kantoor is aan huis. Bijna elke vrijwilligers komt bij ons over de vloer en maakt persoonlijke kennis met ons.
Veel kennis: In beide landen die we aanbieden zijn we zelf minsten 6 maanden geweest, in Oeganda zelfs 2 jaar en komen er elk jaar 2 keer terug. We weten dus hoe het daar werkt, we lezen je geen brochure voor.
Eigen mensen: In de landen zelf werken we niet met partner organisaties, we hebben daar eigen mensen zitten die ook mede eigenaar zijn van Travel4Change. In Oeganda hebben we ook een kleine touroperator en een guesthouse in Kampala.
Projecten: Onze projecten zoeken we zorgvuldig uit en gaan daar een lange termijn relatie mee aan.

7. Kun je wat vertellen over één van jullie projecten?

In Burkina Faso is onze landcoördinator een wondzorg project gestart. Met ingezameld via de 1% club en sponcers, bezoeken we elke week meerdere plekken in de dorpen om wonden te verzorgen. Een unieke en zeer bijzondere ervaring voor een vrijwilligers omdat je op plekken komt, waar nooit iemand anders komt en je gelijk heel intiem en direct bezig bent met mensen te helpen. Als je naar dit project wil krijg je eerst in Nederland een EHBO cursus van ons en in Burkina helpt Marie je met de hndelingen.

8. Wat is de mooiste ervaring die jullie tegen zijn gekomen?

Tot nu toe staat stipt op 1 Nathalie. Ze is leraar op een VMBO school en heeft alle leerlingen wekenlang weten te motiveren om geld in te zamelen voor een kleine school in een dorpje in Burkina Faso. Dit heeft door allemaal acties ruim 3000 euro opgeleverd. Zelf heeft ze ook in dat dorp in een klein hutje geslapen.

9. Wat is het meest opvallende dat jullie tegen zijn gekomen?

Het blijft mij verbazen dat vrijwilligers soms vergeten dat ze zijn gekomen om vrijwilligerswerk te doen en dat dat niet altijd leuk is, soms zwaar en erg emotioneel kan zijn. Het is naar mijn idee geen vakantie naar een luxe resort met personeel wat je in de watten legt, maar naar een plek waar je je handen uit de mouwen moet steken en eigen initiatief moet tonen om zo’n project verder te helpen.

**10. Wat wil je zelf nog kwijt? **

Niks.

http://media.wereldwijzer.nl/zand/zandtravel4change.png

Links bij dit interview