Interview: 10 vragen aan Het Andere Reizen

Via Het Andere Reizen kun je vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Wereldwijzer is nieuwsgierig en stelde 10 vragen aan Het Andere Reizen.

1. Wie ben je en voor welke organisatie werk je?

Wij zijn Judith, Annemieke en Elles en vormen het vaste team van Het Andere Reizen. Dit is een kleinschalige reisorganisatie gespecialiseerd in vrijwilligerswerk, stages, Spaanse lessen en bijzondere reizen in Latijns Amerika, Afrika en Azië. Wij stimuleren nieuwe ontmoetingen, ervaringen en ontdekkingen voor al onze deelnemers. Ontdek, Ervaar, Beleef!

2. Wat is jullie eigen reiservaring?

Natuurlijk hebben wij alle drie een grote passie voor reizen en hebben dan ook in veel landen rondgereisd, gewerkt en vrijwilligerswerk gedaan. Judith heeft bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan in Guatemala en daarnaast bijna alle aangeboden landen bezocht. Annemieke heeft veel reiservaring in Latijns Amerika, waar ze ook Spaans heeft gevolgd en heeft gewerkt. Elles heeft voor een langere periode in Australië en Nieuw Zeeland gereisd en gewerkt en de afgelopen jaren veel reiservaring in andere landen opgedaan. Wij weten als geen ander hoe het is om voor een langere tijd van huis te zijn en je onder te dompelen in een andere cultuur!

Daarnaast zorgen we dat alle landen die wij aanbieden door minimaal één van ons is bezocht zodat wij goed op de hoogte zijn van de lokale projecten en uit eigen ervaring kunnen vertellen wat de deelnemers kunnen verwachten.

3. Wanneer is de organisatie opgericht?

Het Andere Reizen is opgericht in 2005 door Judith. Zij heeft een achtergrond in Culturele Antropologie, diverse banen in de reisbranche gehad en veel gereisd voordat ze Het Andere Reizen is begonnen. Drie jaar later is Elles in dienst gekomen en nog eens twee jaar later is Annemieke erbij gekomen. Inmiddels zijn we 9 jaar verder en hebben we al veel deelnemers naar verschillende bestemmingen gestuurd.

4. Waar staan jullie als organisatie over 5 jaar?

In de komende jaren willen wij ons voornamelijk richten op het verbeteren van de kwaliteit van ons aanbod en het versterken van onze banden met de lokale partnerorganisaties. Dit doen we door de projecten regelmatig te bezoeken en zoveel mogelijk informatie te verzamelen zodat de vrijwilliger precies weet wat hij/zij te wachten staat. Daarnaast willen we er ook voor zorgen dat de vrijwilligers voor vertrek zo goed mogelijk voorbereid zijn en zich bewust zijn van wat ze gaan doen en wat voor impact dit kan hebben op de lokale bevolking en op zichzelf.

Misschien dat er in de toekomst nog wel een aantal bestemmingen en projecten bijkomen, maar we willen we ons vooral blijven richten op de prachtige projecten die wij op dit moment aanbieden!

5. Wat hebben lokale mensen aan jullie projecten?

Het Andere Reizen promoot het duurzaam en verantwoord reizen, dat wil zeggen eerlijk toerisme waarbij er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale expertise. Wij werken met lokale partnerorganisaties omdat zij het land en de lokale cultuur het beste kennen. Een deel van de programmakosten is ook voor de werkzaamheden van de lokale partnerorganisatie (vervoer, begeleiding etc.). De projecten die wij aanbieden zijn bijna allemaal opgezet door de lokale bevolking, wij helpen deze projecten door hier vrijwilligers te plaatsen. Daarnaast selecteren wij jaarlijks een aantal projecten waar wij een financiële donatie aan doen.

6. Waarom zou iemand kiezen voor jullie organisatie?

Wij werken samen met kleinschalige projecten en hanteren eerlijke prijzen, zowel voor de lokale partners als de deelnemers. Wij willen de programma’s betaalbaar houden zodat zoveel mogelijk vrijwilligers de kans krijgen om deze unieke ervaring op te doen. Omdat wij een klein bedrijf zijn kunnen we de kosten ook redelijk laag houden. Een klein bedrijf heeft ook als voordeel dat je veel persoonlijk contact hebt; zowel voor, tijdens als na de reis heb je een vast contactpersoon. Daarnaast zijn onze programma’s erg flexibel en worden ze geheel op maat afgestemd op jouw wensen. Omdat we de projecten en bestemmingen goed kennen, kunnen we je helpen om een project en bestemming te zoeken dat het beste bij jou past!

7. Kun je wat vertellen over één van jullie projecten?

Een bijzonder project dat Judith en Annemieke zijn tegen gekomen tijdens hun bezoek aan onze nieuwste bestemming (Colombia) is “Mi casa en Ipauratu”. Dit project is opgericht door de Nederlandse Inten en haar Colombiaanse man Jeovanny met als doel het verbeteren van de leefomstandigheden van de lokale bewoners. Het zijn bijzondere mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de lokale bevolking. Als vrijwilliger kun je op de school aan de slag, werken met special need kinderen, je kunt met lokale bewoners om tafel gaan zitten om hun roots in kaart te brengen, de indianentaal op papier te zetten etc.

8. Wat is de mooiste ervaring die jullie tegen zijn gekomen?

Onze vrijwilligers hebben over de jaren heen zoveel mooie ervaringen gedeeld met de lokale bevolking dat we hier niet één kunnen noemen. Van bijzondere vriendschappen met de lokale bevolking tot het meemaken van culturele festivals en opgenomen worden in een lokale familie. Dit zijn allemaal mooie ervaringen! Voor ons is het mooi om te zien dat vrijwilligers zich volledig inzetten voor de projecten en dat ze zich aanpassen aan de lokale cultuur.

De volgende quote is een mooie weergave van een vrijwilliger die met de juiste motivatie en verwachting op reis ging en terugkwam met een prachtige ervaring: “Ik ging hier met de insteek naar toe om mijn blik te verbreden en om te kijken hoe mensen leven die het een stuk minder hebben als wij. Toch heb ik meer kunnen bijdragen dan wat ik van te voren gedacht had. Kortom ik kijk terug op een leerzame maar geweldige tijd, een ervaring die ik voor altijd mee kan nemen en voor geen goud had willen missen!”

9. Wat is het meest vreemde dat jullie tegen zijn gekomen?

Tijdens onze reizen maken wij natuurlijk ontzettend veel mee. Tijdens een van onze bezoeken aan een lokale kliniek in Ecuador kwamen we bijvoorbeeld een bijzondere vorm van traditionele geneeskunde tegen; het wrijven van een ei over het lichaam om te bepalen waar de ziekte zit. Als medische vrijwilliger kun je dus veel verrassingen en lokale culturele gebruiken tegenkomen in de klinieken of ziekenhuizen waar je aan de slag kunt gaan.

Ook de heksenmarkt in Bolivia, lokale stammen in Afrika, de rattentempel in India en koeien op straat in Nepal zijn een paar voorbeelden van voor ons vreemde, maar interessante culture ervaringen die je kunt meemaken tijdens je reis!

**10. Wat wil je zelf nog kwijt? **

Al onze programma’s en projecten staan uitgebreid op onze website beschreven. Wil je een keer kennis maken met ons? Wij organiseren regelmatig informatiedagen waarbij we persoonlijke gesprekken plannen. Houd onze website in de gaten voor de volgende informatiedag! Ook ben je natuurlijk welkom om een keer langs te komen op ons gezellig kantoor in Winschoten!

Links bij dit interview

Hallo Allemaal,
Ik ben van Stichting Muses en wij organiseren een Schrijfdag. Dit houd in dat alle vrijwilligers die in het buitenland vrijwilligerswerk hebben gedaan uitgenodigd zijn om hun verhaal op papier te zetten. Ons motto is dan ook: De impact van vrijwilligers wereldwijd te vergroten.

Heb jij vrijwilligerswerk gedaan en lijkt het jou leuk dit te delen. Meld je aan voor 2 juli voor de schrijfdag van 4 Juli van Stichting Muses via onze facebookPagina: Muses Schrijfdag of stuur een mail naar destiny@muses.nl

Wij zijn benieuwd naar jou verhaal!

Groetjes,

Destiny van Stichting Muses