Via Fidesco kun je vrijwilligerswerk doen. Wereldwijzer is nieuwsgierig en stelde 10 vragen aan Fidesco.
http://media.wereldwijzer.nl/zand/zandfidesco.png
1. Wie ben je en voor welke organisatie werk je?
Wij zijn Johannes en Miriam Witt en wij zijn sinds drie jaar naast onze gewone bezigheden (baan in de ruimtevaart, vijf kinderen, familie in Duitsland en Nederland, diverse activiteiten in de katholieke kerk) verantwoordelijk voor Fidesco Nederland.
2. Wat is Fidesco?
Fidesco is een katholieke NGO, die in 1981 in Frankrijk is opgericht door de Gemeenschap Emmanuel. Emmanuel is een van de nieuwe kerkelijke bewegingen en was van begin af gericht op het (be)leven van het geloof in het dagelijkse leven. Daar kwamen snel uitzendingen naar landen op het zuidelijk halfrond uit voort.
Fidesco werft, traint en stuurt vrijwilligers uit met professionele expertise. De vrijwilligers stellen hun expertise ter beschikking van de partner en beogen hun kennis en know-how over te dragen. Een missie duurt twee jaar. De lokale partner blijft verantwoordelijk voor het project. De meeste vrijwilligers werken in de volgende sectoren: medisch, onderwijs, maatschappelijk werk, landbouw en techniek, maar voor elk beroep hebben we een geschikte plek. Als ruil voor hun inzet betaalt Fidesco hun vliegreizen, verzekeringen en een kleine, maandelijkse vergoeding waar de vrijwilligers van rond kunnen komen. Fidesco heeft acht regio-kantoren waaronder één in Nederland.
http://media.wereldwijzer.nl/vast02/wwz.1536.jpg
http://media.wereldwijzer.nl/vast02/wwz.1537.jpg
3. Wat is je eigen reiservaring?
Toen wij voor deze taak gevraagd werden was onze eigen reiservaring tot Europa beperkt. Daarom zijn we met onze kinderen in een zomervakantie naar Zambia gereisd om Fidesco-vrijwilligers te bezoeken en natuurlijk ook om de bezienswaardigheden van het land te bekijken. Naast de Victoria watervallen deden we ook een kano safari op de Zambezi - spannend zo tussen de nijlpaarden, krokodillen en olifanten en dan nog ’s nachts kamperen.
De ervaringen van deze reis hebben ons niet alleen de natuur maar ook het leven en de problemen van Afrika dichter bij gebracht, we kunnen ons zo veel meer bij de beelden van het nieuws voorstellen.
4. Wanneer is de organisatie opgericht?
Fidesco is in 1981 in Frankrijk en in 1991 in Nederland opgericht nadat eerste vrijwilligers op verzoek van lokale bisschoppen naar India en Madagascar waren uitgezonden. Onze eerste Nederlandse vrijwilliger ging naar Rwanda en kwam vlak voor de burgeroorlog weer naar huis.
5. Waar staan jullie als organisatie over 5 jaar?
Onze belangrijkste taak is om steeds weer nieuwe vrijwilligers te vinden die twee jaar naar ontwikkelingslanden willen vertrekken. Hun financiering gaat via donateurs, dus we zijn bezig om de communicatie met de achterban te verbeteren via onze website, Facebook en vooral de driemaandelijkse nieuwsbrieven van de vrijwilligers.
Daarnaast doen we aan fundraising voor specifieke projecten. We willen dit steeds beter kunnen doen, sneller, doelgerichter communiceren, geïnteresseerden vinden en onze geloofsinspiratie uitdragen. Daar komt veel bij kijken en we zijn blij dat we sinds een jaar een parttime medewerkster hebben. We hebben geen specifieke groeidoelen voor over vijf jaar, we zijn afhankelijk van de goodwill van mensen, maar richten ons op stabiliteit en gestage groei.
6. Wat hebben lokale mensen aan jullie projecten?
Onze vrijwilligers geven hun professionele vaardigheden door in de projecten. Maar méér nog dan dat is het van belang, dat ze twee jaar van hun leven geven om met de mensen samen te leven, ook door deelname aan het lokale kerkelijke leven. Vaak horen ze bij vertrek: “bedankt, dat je je leven met ons gedeeld hebt”. De komst van de vrijwilligers is een teken van solidariteit, gedragen door een wereldkerk. Ze komen zonder noodzaak, ze hebben het thuis goed, maar toch geven ze iets van zichzelf.
7. Waarom zou iemand kiezen voor (betaald) vrijwilligerswerk met Fidesco?
Fidesco biedt de mogelijkheid om dicht bij en met de lokale bevolking te leven en zich voor hun in te zetten en te getuigen van Gods liefde. Naast verzekeringen, reiskosten, bijdrage in het levensonderhoud en huisvestiging ter plekke biedt Fidesco een gedegen vormingstraject aan om de vrijwilligers voor te bereiden op het omgaan met andere culturen en leefgewoonten.
8. Kun je wat vertellen over één van jullie projecten?
Fidesco leidt zes projecten wereldwijd. In DR Congo ondersteunt Fidesco een groep mensen die zich inzet om gevangenen een eerlijk proces te geven. Veel van de gevangenen kunnen de kosten niet betalen en blijven daarom soms jarenlang zonder proces in de gevangenis. Een van onze vrijwilligers in Nederland is zelf advocaat. Hij werkt samen met lokale advocaten en ziet er op toe, dat zij goed werk leveren. Voor 150 euro heeft een gevangene een eerlijk proces. Het is mooi als je zo’n iemand, die onterecht in de gevangenis zit, aan de vrijheid kan helpen.
9. Wat is de mooiste ervaring die jullie tegen zijn gekomen?
We waren net verantwoordelijk, toen een jong echtpaar ons belde: we hebben net een baby van een maand en het gaat goed - we willen graag op missie gaan. Binnen een paar maanden waren ze vertrokken naar Brazilië. Iets later hadden we een kerstactie voor een tractor voor een landbouwschool in Indonesië. We kregen een mail: jullie hebben zulke mooie projecten, we vullen aan wat nog ontbreekt en we kregen 10.000 Euro. Deze vrijgevigheid en edelmoedigheid van mensen raakt ons steeds weer.
10. Wat wil je zelf nog kwijt?
Dit werk heeft ons geleerd, dat het wel degelijk mogelijk is om mensen in andere landen te helpen. Het gaat misschien niet zo snel als we zouden willen, maar elk stapje is er een. We kunnen mensen hoop geven dat hun situatie niet uitzichtloos is, dat ze niet alleen gelaten zijn. Elke kleine lichtstraal maakt de wereld mooier.
Hopelijk heb je een beetje een beeld gekregen van de organisatie Fidesco. Voor meer informatie over ons en over de projecten kun je kijken op ons profiel of meld je aan voor een van onze informatiebijeenkomsten. Zie ook www.fidesco.nl of kijk op onze Facebook pagina.
http://media.wereldwijzer.nl/zand/zandfidesco.png
Links bij dit interview