Informatie over wonen en werken in Canada (lees dit eerst!)

Canada is nog altijd één van de populairste landen voor emigratie onder de Nederlanders. Geef ze eens ongelijk: een zeer veelzijdig land met zeeën van ruimte, een overvloed aan natuur, lagere woonlasten en ook een welvarend land. Dit forum is bedoeld om een antwoord te geven op diverse vragen die naar boven kunnen komen bij mensen bij wie de overstap ook prikkelt. Inmiddels zijn er meerdere forummers onder ons die de overstap reeds hebben gemaakt en nog vaak hun gezicht hier laten zien. Zo hebben we een groepje ervaringsdeskundigen die een passend antwoord hebben op de diverse vragen.

Onderwerpen die hier vaak aan bod komen zijn: visa, woningen, kosten voor levensonderhoud, de aanschaf van auto’s, het halen van het Canadese rijbewijs, verzekeringen, het vinden van (vakantie)werk, studeren, huwelijk, etc.

Hieronder volgt enkele basisinformatie over de verschillende visa.

Voor meer informatie over het land zelf, zie het topic Algemene informatie over Canada.

**
Overzicht van ‘visa’**
Eigenlijk is de term ‘visum’ verkeerd gekozen. Een visum is eigenlijk alleen maar een toestemming om naar een land af te reizen. Als inwoner van de Benelux heeft jouw land een verdrag met Canada en kun je gebruik maken van het ‘Visa Waiver Programma’, wat betekent dat je geen afreisvisum nodig hebt.

Vervolgens zijn er ‘permits’. Een permit (vergunning) beschrijft precies wat je wel en niet mag als bezoeker. De standaard stempel in het paspoort is een toeristenpermit voor 6 maanden, tenzij er een bepaalde datum bij staat waarvoor je het land moet hebben verlaten (de datum van binnenkomst staat er hoe dan ook op). Voor aanvullende rechten, wordt er een vergunning in je paspoort geniet waarin staat dat je langer mag verblijven, studeren en/of werken en wat de bijbehorende voorwaarden zijn.

Canada heeft verschillende verblijfs- en werkvergunningen voor buitenlanders die langer dan 6 maanden willen verblijven en/of willen werken. Zonder werkvergunning is het niet toegestaan enige vorm van werk te verrichten (inclusief stages en vrijwilligerswerk van langere tijd)!

http://www.wereldwijzer.nl/120782-albums2148-picture14332.jpg

Tijdelijke werkvergunning
Als je wilt verblijven en werken op een tijdelijke werkvergunning, moet je deze vanuit Nederland aanvragen. Hiervoor heb je al een ‘approved job offer’ nodig van een Canadese werkgever. Eenmaal goedgekeurd, is de permit geldig zolang je onder contract staat bij je werkgever. Als je een nieuwe baan wilt nemen, moet je de procedure opnieuw starten met de nieuwe werkgever. Vanwege de economische crisis en stijgende werkloosheid gelden extra regels, waaronder dat de werkvergunning maximaal een jaar geldig is (wat verlengd zou kunnen worden). Voor de laatste update, zie de website van Citizenship & Immigration Canada.
Jongeren tot 30 jaar kunnen gebruik maken van speciale Youth Mobility Programs.

Youth Mobility Program
(Zie ook het speciale Working Holiday & Young Professionals forum!)
Ben je tussen de 18 en 30 jaar? Je wilt maximaal 12 maanden naar Canada om te werken? Dan is er een reeks speciale work permits voor jou!

De twee meest bekende YMP-permits zijn het Working Holiday Program (WHP) en de Young Workers Exchange Program (YWEP). Je kan maximaal 2 maal een YMP-permit aanvragen en je kan iedere variant maar één maal aanvragen (voor de tweede maal moet je dus een andere variant nemen).

Voor details, zie de website van de ambassade in Berlijn.
(Mogelijk eerst ‘Engels’ selecteren, daarna nogmaals deze link aanklikken voor de juiste pagina.)
Belgen kunnen voor details terecht op de website van de ambassade van Brussel.

Working Holiday Program
Dit is verre weg de meest populaire werkvergunning, vanwege de flexibiliteit. Hiermee kun je gedurende de geldigheid (12 maanden) rondreizen en werken waar je wilt, vanwege de open werkvergunning. De WHP is zeer makkelijk aan te vragen en is meestal in 2 tot 6 weken goedgekeurd. Door de populariteit raakt de ambassade ieder jaar zeer snel door het jaarlijkse quotum heen, dus zorg dat je er snel bij bent. Inschrijvingen openen meestal in november en in maart/april zetten ze meestal op de site dat ze op zijn.

Tip: zelfs als die melding er staat, toch even contact opnemen. Soms hebben ze toch nog een aantal laatste exemplaren liggen (zelfs in september is dit nog mogelijk, maar op=op).

N.B. Medische keuring wordt niet genoemd als vereiste. Wil je echter in de gezondheidszorg, voedselverwerkingsindustrie, landbouw of het onderwijs werken, dan is zo’n keuring alsnog verplicht!

Young Workers Exchange Program
Dit visum is niet te vergelijken met de WHP. Het is een volwaardige tijdelijke werkvergunning, waarvoor je een ‘job offer’ moet hebben. Het is echter makkelijker te verkrijgen dan de reguliere tijdelijke werkvergunning. De permit is speciaal bedoeld om internationale werkervaringen (tot 12 maanden) op te doen die aansluiten op je studie.

http://www.wereldwijzer.nl/120782-albums2148-picture14333.jpg

Overige jeugdpermits
Er zijn diverse programma’s om te werken/studeren/stagelopen in Canada. Voor details, zie de website van de ambassade in Berlijn.
(Mogelijk eerst ‘Engels’ selecteren, daarna nogmaals deze link aanklikken voor de juiste pagina.)
Zie ook de pagina van Citizenship & Immigration Canada voor studenten.
Belgen kunnen voor overige mogelijkheden kijken op de website van de ambassade in Parijs.

Let op! Zelfs als je een studiepermit toegekend hebt gekregen, mag je nog steeds niet werken! Hiervoor moet je alsnog een tijdelijke werkvergunning aanvragen (er zijn speciale work permits voor studenten beschikbaar).

Immigreren
Als je een meerjarenplan hebt om in Canada te verblijven en werken, dan is immigratie in de vorm van permanent residency (permanente verblijfsvergunning) een goede optie. Immigranten hebben vaak verschillende redenen om in Canada een bestaan op te bouwen, vandaar dat er dan ook verschillende wegen zijn die je kunt kiezen om aan dit visum te komen. Te weten:

[ul]
[li]Skilled workers (emigreren voor werk);[/li][li]Canadian Experience Class (emigreren voor werk met reeds werkervaring en/of afgeronde Canadese opleiding);[/li][li]Business Immigration Program for Investors/entrepreneurs/self-employed people (een eigen bedrijf starten);[/li][li]Provincial nominees (versnel je procedure);[/li][li]Family sponsorship (familiehereniging).[/li][/ul]
Skilled workers
Je wordt op een dag wakker en je weet het zeker: je gaat naar Canada emigreren! Als je een baan met bijbehorend contract zoekt, dan is deze procedure voor jou. Helaas variëren aanvraagtijden van 1,5 tot 2,5 jaar en ze hebben bij voorkeur dat je de aanvraag doorloopt terwijl je nog in Nederland woont.

Daarnaast is er geen garantie dat je wordt toegelaten. Er wordt gewerkt met een puntensysteem. Onder andere opleidingsniveau, huidige baan, beoogde baan, werkervaring, beheersing van de Engelse/Franse taal en motivatie worden bekeken en er worden punten aan toegekend. De ondergrens is 67 punten. Op internet zijn webpagina’s te vinden waarin je dit per direct kan berekenen.
Meer info: voor Engelstalige provincies / voor provincie Québec.
Lees ook over Provincial nominees of je in aanmerking komt voor een versnelde procedure.

Canadian Experience Class
Heb je al gewerkt en/of gestudeerd in Canada? Dan is het iets makkelijker voor je om een verblijfsvergunning te verkrijgen.
Voor meer info, zie de site van Citizenship & Immigration Canada.

Business Immigration Program
Speciaal bedoeld voor aankomende ondernemers. Canada begroet graag mensen die bedrijven willen starten, investeren in de economie en werkplekken creëren.
Voor meer info, zie de site van Citizenship & Immigration Canada.

Provincial nominees
In sommige gevallen hebben provincies een nijpend te kort aan bepaalde beroepsgroepen. Zo staan de Canadezen te springen om nieuwe vrachtwagenchauffeurs en nog vele andere beroepsgroepen. Als je aan speciale provinciale voorwaarden kan voldoen, hoef je niet meer aan het puntensysteem te voldoen en wordt de procedure iets versneld.
Voor meer info, zie de site van Citizenship & Immigration Canada.

Family sponsorship
Om familie (kinderen, adoptiekinderen, broers, zussen, ouders en grootouders) of een partner naar Canada te halen, kan men van dit speciale programma gebruik maken. Zeker voor getrouwde (spouses) of samenwonende (common-law) stellen zijn de eisen minder zwaar.

De procedure kan vanuit Canada worden doorlopen, waarbij er de mogelijkheid is halverwege de procedure een open werkvergunning te krijgen. Het nadeel is dat momenteel de aanvraag voor sponsorship al 9 maanden duurt en daarna de aanvraag voor de permanent residency zelf ook nogmaals 9 maanden of langer duurt (afhankelijk van of het een routine-aanvraag is of dat er extra informatie of een interview nodig is). Een ander nadeel is dat je niet in beroep kan gaan op een afwijzende beslissing.

Een sneller alternatief is de procedure te doorlopen, terwijl je nog in de Benelux woont. De sponsorship wordt dan doorgaans in 1 of 2 maanden goedgekeurd, waarna de aanvraag voor permanent residency naar de lokale ambassade (Berlijn voor Nederland, Brussel voor België) wordt doorgestuurd. De wachttijd van dit tweede deel is momenteel 14 maanden voor Nederland (via de ambassade in Berlijn) en 9 maanden voor Belgë (via de ambassade in Parijs). Een ander voordeel is dat het mogelijk is beroep aan te tekenen tegen een afwijzing, als je denkt dat het ambassadepersoneel fout heeft gehandeld. Een nadeel is dat, als je een interview krijgt, zowel de aanvrager(s) als de sponsor naar de lokale ambassade moeten afreizen. Een ander nadeel is dat je geen tussentijdse open werkvergunning krijgt en dat je het proces vanuit Europa af moet wachten.
Voor meer info, zie de site van Citizenship & Immigration Canada.

Permanent Residency behouden
Wat veel mensen niet weten, is dat er na het verkrijgen van de permanente verblijfsvergunning voorwaarden zijn om deze te kunnen blijven behouden. Zo moet je om de paar jaar actief je verblijfsvergunning vernieuwen (de verloopdatum staat op je PR-card). Je moet in ieder geval van de vijf jaar ten minste 2 jaar (bij elkaar opgeteld) fysiek in Canada hebben doorgebracht. Als je je Permanent Residency hebt gehaald als ‘spouse’ via sponsorship, dan kun je iedere dag in het buitenland samen met je Canadese echtgeno(o)t(e) meetellen als een dag fysiek aanwezig in Canada!
Voor meer info, zie de site van Citizenship & Immigration Canada.

http://www.wereldwijzer.nl/120782-albums2148-picture14330.jpg

Canadian Citizenship
Als je hebt besloten om voorgoed in Canada te blijven, kun je de Canadese nationaliteit (citizenship) aanvragen. Hiermee krijg je een Canadees paspoort en de mogelijkheid om te stemmen. Voordat men een andere nationaliteit aanneemt, moet men wel realiseren dat hierbij de Nederlandse nationaliteit zal vervallen. Onze overheid accepteert geen dubbele nationaliteiten van haar burgers, ook niet van geëmigreerde staatsburgers die oorspronkelijk in Nederland zijn geboren. De enige uitzondering hierop is het getrouwde stel in de Family Sponsorship Class (als je getrouwd bent met een Canadese, kun je een dubbele nationaliteit bezitten).

Om in aanmerking te komen voor Citizenship dien je in ieder geval Permanent Resident te zijn en van de laatste 4 jaar minimaal 3 volle jaren (1095 dagen) fysiek in Canada te hebben doorgebracht. De dagen voor de Permanent Residency tellen half mee. Iedere dag buiten Canada (ongeacht de reden: vakantie, zakenreis, begrafenisbezoek, etc.) wordt van de 4 jaar afgetrokken. Daarnaast dien je een kennistest over Canada af te leggen en een speciale viering bij te wonen waarin je een eed aflegt.
Voor meer info, zie de site van Citizenship & Immigration Canada.

Cv opstellen
Belangrijk is om bij de werkgever met een goede cv (‘resume’) aan te komen. Kom echter niet met je Nederlandse/Belgische cv aanzetten, die alleen maar een vertaalbeurt heeft gekregen, want dan wordt je raar aangekeken. Canadese cv’s zijn veel beperkter, met name in informatie over jezelf. Vooral geen foto, niets over je geloofsovertuigingen, hobbies, waar je bent opgegroeid of zelfs maar iets over je rijbewijs. Dit kan alleen maar leiden tot discriminatie en als de werkgever er echt in geïnteresseerd is, vraagt hij wel door tijdens het sollicitatiegesprek. Ook is het belangrijk een begeleidende brief (‘cover letter’) mee te sturen bovenop je cv.

Voor meer informatie over cv’s en cover letters, zie deze links:

Overzicht van nuttige pagina’s

Emigreren
Emigreren/Canada
CanadaWiki
Citizenship and Immigration Canada
Canadese ambassade voor Nederland (in Berlijn)
Canadese ambassade voor België (en Luxemburg, in Brussel)
Immipedia.ca

Vakantiewerk in Canada
Travel Active
CCUSA

Banen in Canada
Job Bank (overheid)
Jobs in Canada
Monster

http://www.wereldwijzer.nl/120782-albums2148-picture14331.jpg

*wordt nog aangevuld op termijn.

3 likes