Hulp bij eerste keer rondreizen

Hallo,

Ik en mijn partner willen voor de eerste keer een rondreis maken door Frankrijk met de auto, echter hebben wij hier totaal geen ervaring mee. We willen hier +/- 14 dagen voor uit trekken.

Voor ons zijn er twee mogelijkheden.

  • Een autovakantie via een reisorganisatie boeken, of
  • Zelfstandig een route plannen en campings boeken.

Wij willen wel zelfstandig onze reis ervaren, dus niet met een groep zoals door sommige reisorganisaties wordt aangeboden.

Er zijn drie streken die wij zeker willen bezoeken, dat zijn Normandie, Dordogne en Ardéche. Hier willen wij ook overnachten op een camping.

Ook willen eindigen in een badplaats in Zuid-Frankrijk waar we vervolgens +/- 1 week willen verblijven in een hotel.

Zoals ik al eerder vermelde is dit onze eerste keer dat wij zoiets proberen te plannen dus wellicht komt het een beetje klungelig over.

Dit is ongeveer onze planning:

Dag 1: 's ochtends vroeg vertrekken richting Normandië en wellicht onderweg een aantal mooie plaatsen bezichtigen welke op de route liggen. Overnachten in een plaats in Normandie waar we de volgende dag veel kunnen bezichtigen.
Dag 2: Bezoeken van plaatsen welke betrokken waren bij de slag van Normandie. En ’s avonds overnachten op een camping op een plaats in Normandie
Dag 3: ’s ochtends vertrekken uit Normandie en richting Dordonge rijden. Activiteiten en bezienswaardigheden bezoeken in Dordogne als er nog tijd over is en savonds op een camping overnachten
Dag4: Dordogne ontdekken en overnachten op een camping
Dag 5: s ochtends rijden naar Ardeche en Ardeche ontdekken als er nog tijd is en overnachten op een camping
Dag 6: Ardeche ontdekken en overnachten op een camping
Dag 7: Vertrekken richting onze eindbestemming, een badplaats in Zuid Frankrijk.
Dag 8 – 14: Verblijven in een badplaats ( Omgeving Marseille, Cannes, Nice)
Dag 15: ‘Sochtends vroeg vertrekken richting Nederland.

Tijdens onze reis willen we de tolwegen vermijden.

Vragen:
1.In welke plaats in Normandie kunnen wij het best verblijven als wij de volgende dag een aantal plaatsen willen bezoeken welke betrokken waren bij de slag om Normandie?
2.Welke plaats in Dordogne raden jullie aan om te verblijven op een camping? En wat raden jullie ons aan om te bezichten/ondernemen?
3.Welke plaats in Ardeche raden jullie aan om te verblijven op een camping? En wat raden jullie ons aan om te bezichten/ondernemen? Wij willen sowieso naar Pont d’arc
4.Welke badplaats in de omgeving Marseille, Cannes, Nice raden jullie ons aan om een week te verblijven. Wij willen wel veel bezichtigen in deze dagen.

Ik wil hier best reageren maar eerst een vraag :

  • 14 dagen in welke periode ? tijdens de drukke vakantiemaanden juli/aug., of daarbuiten?
  • een zelfstandige autovakantie boeken via een reisorganisatie is echt niet nodig voor Frankrijk, dan volg je de voorkeur van iemand anders en de voornaamste gebruiken vh land, de bezienswaardigheden, …staan talloze keren beschreven in boeken en op het internet. Niets leukers dan zelf te beslissen. De mogelijkheden zijn legio. Lees zoveel mogelijk reisinfo over de te bezoeken regio’s en ook op WWZ Frankrijk Forum “Reiscafé”.
    Daarom deze vraag : heb je al enig idee of je het zelfstandig gaat samenstellen of ga je reisroute e.d. door een reisorganisatie laten samenstellen? ja of neen hierop : scheelt een pak aan te geven tips.

Kijk intussen alvast eens rond op het Frankrijk reisforum.

Wij willen 26 juli vertrekken. Wat betreft het samenstellen van een route, dit willen wij het liefst zelf doen. Het enige probleem is dat wij alleen weten welke regio’s we willen bezoeken maar nog niet precies weten welke plaatsen en dus ook niet weten voor welke campings we het beste kunnen reserveren.

Vandaar dat er nog enige twijfel is om alsnog langs een reisorganisatie te gaan. Maar wellicht dat wij door middel van het lezen van reisinfo wat specifieker kunnen worden.

Daarnaast heb ik ook al het advies gehoord om niet van te voren te reserveren op campings maar gewoon onderweg naar een camping moet gaan zoeken zodat je nog minder gebonden bent. Ik ben dan alleen bang dat je geen camping kunt vinden omdat er een hoop vol zitten in het hoogseizoen.

Eind juli/begin augustus is het volop hoogseizoen en druk. Met de perikelen rond de crisis blijkt dat veel Fransen in 2011 vakantie in eigen land hebben genomen.
Aan de Côte d’Azur of in de Provence zou ik toch een accommodatie reserveren : camping, hotel, gastenkamer.
Verdere info volgt.

Frankrijk – Algemeen – De Roadtrip – Berekenen van een route- Nuttige Frankrijk links – Zelf online je reisroute uitstippelen – Normandië – Dordogne – Lot – Toulouse – Béziers – Côte d’Azur – Ardèche – (alternatief de kusten vd Languedoc-Roussillon) .

ALGEMEEN

Wil je een land ontdekken op verschillende gebieden: natuur, geschiedenis, cultuur, folklore, gewoonten, zijn taal, bevolking, gastronomie … dan zou ik het bij twee regio’s houden ; 14 dagen zijn zo voorbij. Je hebt vb. al minstens een dag heen en een dag voor de terugreis, blijven 12 dagen. Nice-Brussel via snelwegen 1200km, zonder rustpauzes rijtijd 11u. Via de nationale (N) en departementale (D) routes zal je de terugreis niet op één dag aankunnen: dan heb je nog 11 effectief te benutten vakantiedagen. Vergeet vooral geen rustpauze(s) in te lassen.
Volstaat voor een 1ste kennismaking een meer oppervlakkige benadering ?

-Een must: vooraf de auto grondig laten nakijken
-Let op het verschil ivm de verkeersregels in het/de land(en) tov de verkeersregels in NL of België.
-Op je brandstoftank letten, de afstand tussen de tankstations kan soms oplopen tot 50km (zowel op snelwegen als secundaire wegen in regio’s die dun bevolkt zijn)
-Op snelwegen betaal je tolgeld (in de onmiddellijke nabijheid vd grote steden zijn de snelwegen meestal tolvrij)
-Tijdens de vakantieperiodes vooral de snelwegen en zijn knooppunten vermijden in de weekends…je bent in het land en je zou nutteloos in file kunnen staan.
-geen halt houden op verlaten rustplaatsen langs snelwegen. Stop op een parking bij de tankstations.
-Hopen van niet, maar bij gesimuleerde noodsituatie : niet stoppen.
-Algemeen is tanken het goedkoopst bij de supermarkten (veel grote supermarkten liggen langs grote wegen of commerciele centra : Auchan, Carrefour, U2, Leclercq, Intermarché)
-maak fotokopies in dubbel exemplaar van identiteitskaart, bankkaart, boorddocumenten vd auto. Neem één exemplaar van elk mee op reis en bewaar het gescheiden vd originele. Geef de 2de kopie vd documenten aan een vertrouwenspersoon ingeval er iets grondig fout zou gaan heeft hij/zij nog de juiste gegevens.

  • Laat geen originele boorddocumenten 's nachts in de wagen.

DE ROADTRIP

-de roadtrip ruw uittekenen en noteer de plekken die je absoluut wil bezoeken. Met fluostift aanduiden op kaart, dit geeft een goed overzicht. En de charme ve roadtrip is toch wel: alles mag en niets moet. Daarom zou ik niet teveel accommodaties op voorhand vastleggen, zeker niet buiten het hoogseizoen.
Het is een feit dat in 2011 véél meer Fransen dan gewoonlijk vakantie hebben genomen in eigen land. Zelfs eind aug.2011 was het in sommige regio’s nog heel erg druk!
Wel kan je voor plaatsen/regio’s waar je zeker zal langskomen bij voorbaat een aantal logeeradressen/campings noteren en eventueel op voorhand electronisch toegangsticketten kopen voor bepaalde musea, kastelen, kathedralen,… je bent dan wel gehouden op die bepaalde datum daar te zijn !

Elk toeristisch dorp/stad heeft een Toeristische Dienst “Office de Tourisme” waar je desnoods een lijst kan opvragen met de accommodaties op hun grondgebied. Kom je bij een gastenkamer/hotel/camping dat volzet is, vraag of ze je kunnen verwijzen naar een bevriend adres. Vraag of je de kamer of camping eerst mag bekijken zo heb je minder onaangename verrassingen. Zoek niet te laat op de dag naar een onderkomen. Hou er rekening mee dat in het Zuiden Siesta wordt gehouden. Voor gastenkamers, sommige pensions, is de ontvangst in het Zuiden vanaf 16u of 16u30.
-via secundaire wegen is er véél meer te ontdekken tov de snelweg vd ene plaats naar de andere te snellen. Een regio die je minder interessant vindt, neem daar de snelweg: tijdwinst.

  • Nog dit :
    "…Frankrijk is zijn snelheidscontroles aan het verscherpen en er komen nog eens duizend flitspalen bij en tegelijk worden de waarschuwingsborden weggehaald. Vijf palen uit de top tien staan op de route tussen Luxemburg en Nancy. Daar zijn nogal wat plekken waar je maar 90 of 110km mag rijden en dat willen de Fransen in de hand houden met hun flitspalen…" (bron: Het Nieuwsblad 02/07/2011).

- Voor het berekenen van een route: afstand, rijtijd, kostprijs (benzine + tolgeld). Er kunnen tussenstops “étappes” toegevoegd worden, evenals voor het weergeven ve kaart
http://www.viamichelin.nl/ (tussen begin- en eindpunt van een route kan je étappes invullen, kan je aanvinken snelweg of secundaire wegen, …) ofwel met http://nl.mappy.com/

Enkele nuttige Frankrijk links:


Dit is een heel praktisch te exploreren website met veel directe info + beeldmateriaal, … Er zit wel degelijk een structuur in het zoekplan. Klik op één vd 2 landkaarten of tik een zoekplaats of regio in.


**Normandië : **de landingsplaatsen WO2, Memorial te Caen,
http://www.france-voyage.com/frankrijk-gids/zoeken.php?keywords=Normandie
Dordogne en de Lot : o.a. de vallei van de Dordogne ! Brantôme, Périgueux, wijnregio’s Bergerac en Montbazillac, Sarlat-le-Canéda,
http://www.france-voyage.com/frankrijk-gids/zoeken.php?keywords=Dordogne
De Lot : de vallei vd Lot, héél mooi ! Puy-l’Evêque, Cahors, Rocamadour, Sint-Cirq- Lapopie : een must. Je kan met de wagen niet in het dorp. Even verder is er wel een parking vanwaar je een goed zicht hebt op de rivier de Lot die zich diep in het dal kronkelt. Boottocht mogelijk. Cordes-sur-Ciel, Figeac.
(Verderop Albi en Toulouse, de roze stad, met de samenvloeing van de Garonne en het Canal de Midi zijn interessante plaatsen).
http://www.france-voyage.com/frankrijk-gids/zoeken.php?keywords=Lot&option=&pageid=1
Ardèche : Pont d’Arc, de kloven, de Ardèche is ruwer van landschap, …
http://www.france-voyage.com/frankrijk-gids/zoeken.php?keywords=ardeche


N O R M A N D I Ë

Tips:

  • De stad Caen. De ring rond Caen is wel erg druk.

  • “Le Mémorial” te Caen is het grootste vd musea, daar heb je 2u30 à 3u voor nodig en kan je op één dag niet combineren met met de landingsstranden. Als je dit bezoekt hoef je geen andere oorlogsmusea meer aan te doen. Ik weet niet of het nu nog zo is, maar er werd o.a. een film van ongeveer 20’ getoond : het scherm in twee aaneensluitende helften verdeeld. Simultaan zie je op de ene helft vh scherm wat de Duitsers deden en op de andere helft wat de geallieerden deden op hetzelfde moment op D-day. Prijs was in het toegangsticket begrepen.
    - Arromanches : hier zijn nog een aantal vd “pontons” in zee te zien. Je kan afdalen naar het strand. Vanaf de hogergelegen site zie je verderop het lager gelegen dorp liggen. Er is ook het “Musée du Débarquement”.
    - Pointe du Hoc: doen !
    - Het Amerikaans Kerkhof te Colleville sur Mer (70Ha) !!
    http://www.abmc.gov/cemeteries/cemeteries/no.php
    http://www.wereldoorlog.be/WO%20II/Begraafplaatsen/Colleville.html
    T.o.v. het bezoekerscentrum bevindt zich op de grond een plaat in steen waarop een plaat in brons is bevestigd met inscriptie. Hier ligt een verzegelde capsule/koker met gegevens over D-day o.a. van pres. Eisenhouwer die pas in 2044 mag worden geopend, 100 jaar na D-day. Ga ook tot aan de rand langs de kust, hier is een soort orientatietafel die de operatie Overlord weergeeft. Vanaf dit punt een overweldigend panorama naar de véél lager gelegen kust…maar tracht je dan even de tijd van toen voor te stellen…hachelijk. Je kan hier afdalen tot op het strand. Let wel op de getijden!
    Je kan ook met een treintje het domein rond. De architectuur van het kerkhof is zodanig opgevat dat je vanaf ongeacht welk punt je steeds tov een rechte rij graven aankijkt.
    Op twee tegenover elkaar staande muren is een schema te zien welke troepen wat deden op hetzelfde moment: te land, ter zee en in de lucht. Meer info door eventueel te googlen…het zou te lang worden. Er is parking. Let op het sluitingsuur ’s avonds. In de winter is het om 17u gesloten.

  • Op een 12 km van Arromanches ligt Bayeux. Een volledig gebombardeerde en heropgebouwde stad met lange en rechtlijnige straten. Behalve de kathédraal en nog een paar gebouwen bleef er niets overeind. Bayeux ook gekend voor zijn beroemd wandtapijt.

  • Als verblijfsplaats kan je eventueel Courseulles-sur-Mer nemen. Er is een bezoekerscentrum over Juno Beach. De Canadezen kwamen hier aan land.
    www.junobeach.org
    Courseulles heeft ook een gemeentelijke camping nabij het strand :
    http://www.courseulles-sur-mer.com/tourisme_courseulles/ou_sejourner_a_courseulles/camping.html
    en
    http://camping-europa.cmpng.nl/camping.php?id=66028&s=beo
    Toeristische Dienst van Courseulles-sur-Mer : rue du 11 novembre.

  • Een website met gegevens over Normandië tijdens WO2 : www.archivesnormandie39-45.org

Enige info over De Mont St Michel. Dit is echter niet te doen bij een verblijf van hooguit anderhalve dag in Normanië.
D****e Mont St Michel erg druk tijdens de zomermaanden en vooral tijdens de weekends is het meestal héél druk en de laatste km’s stapvoets rijden (zelfs stilstaan) tot aan de Mont St Michel. Probeer vroeg daar te zijn vooraleer de stroom toeristen arriveert.
Bij het parkeren vd wagen op de zandplaten….let op de borden met de uren van eb en vloed. Deze worden aangegeven op borden bij aankomst op de parking (betalend). Bij overnachting in een hotel Intra-Muros ontvang je van het hotel “un voucher” dat je toelaat voor de duur van je verblijf op de dijk te parkeren.

**Let wel :**In de loop van 2011 zou het parkeren op de zandplaten nabij de Mont St Michel tot het verleden behoren. De dijkweg wordt afgebroken en heraangelegd. De laatste km zou een brug/passerelle worden aangelegd zodat meerdere Ha zandplaten terug worden gegeven aan de natuur. Ik weet niet of de werken al werden gestart.

Wanneer je vaststelt dat er geen doorkomen aan is in de laatste km’s naar de Mont St Michel, keer terug, en vervolg je route naar **St. Malo, **“La Ville Close”omwalde stad aan zee (destijds een zeeroversnest) gelegen aan de haven. Ga Intra-Muros met een wandeling van 1,5 km op de brede versterkte muur rondom de stad. Je wandelt ter hoogte van de daken vd hoge huizen. Er zijn regelmatig toegangstrappen zowel binnenkant stad als naar het strand. Het is een hele belevenis: genieten vd zeebries en een prachtig panorama.De getijden (eb en vloed) zijn hier vd grootste van Europa, tot 12-15 m op sommige plaatsen.
Vanuit St Malo kan je ook de oversteek maken naar Jersey.
Verderop heb je het kustplaatsje Dinard en even landinwaarts het mooie stadje Dinan.

Allerlei:

  • In de loop van 2011 zou het parkeren op de zandplaten nabij de Mont St Michel tot het verleden behoren. De dijkweg wordt afgebroken en heraangelegd. De laatste km zou een brug/passerelle worden aangelegd zodat meerdere Ha zandplaten terug worden gegeven aan de natuur.
  • elk dorp langs de kust van Normandië heeft z’n toeristische dienst die in de zomermaanden ook tijdens het weekend geopend is, alleszins op zaterdag.

**Voorbeeld van enkele routes naar Normandië **
**1)-**Via Valenciennes, Cambrai, Amiens (kathedraal), Rouen (l’horloge, Jeanne d’Arc)
-Pont de Normandie (betalend)
-Honfleur : prachtig vissersstadje
-Deauville
-Ouistrehamme : heeft het mooiste zandstrand “Riva Bella”.
Er is een camping “Les Pommiers” in het Parc Municipal (Gemeente Park)
http://www.ouistreham.fr/office/ot_ouistreham.asp?appel=hebergementdetail&IdHebergement=995

2) via Calais langs de kust Abbéville, Fécamp (Palais Bénédictine = museum + distillerie) , Etretat (Falaisekust), Honfleur, enz…

3) Valenciennes, Cambrai, …Beauvais, …naar Giverny met de gekende tuinen van hun beroemde inwoner Claude Monnet en zo naar Andelys aan de Seine, klim en geniet van het panorama, … en verder naar hetzij Honfleur ofwel verder via het binnenland langs Lisieux.
4) via de snelweg : hetzij via Calais, hetzij vanaf Valenciennes richting Normandië

Streekproducten :

  • Regio van kazen. “Les 3 Princes de Normandie” zijn Brie Camenbert en Pont l’Evêque. Verder heb je nog Livarot, Neufchâtel, …
  • Pont l’Evêque : tevens de naam van één vd welbekende Normandische kazen.
  • Boter, room
  • Normandische taart : met appelen en room
  • “trou normand” : een scheut calvados met vanille-ijs of appelijs tussen het voor- en het hoofdgerecht
  • Pommeau de Normandie, een appellikeur die lijkt op een Pineau des Charentes
  • Cider/Calvados kopen op één vd boerderijnen
  • Schotels met zeevruchten : oesters, garnalen, bulots (kleine mosselen), bigornots
  • Les tripes de Caen : worst/pens gemaakt van magen
  • agneaux de pré salé : schapen/lammetjes die grazen in de omgeving vd Mont St Michel waar het gras dikwijls onder het zeewater staat
  • omeleltte de la mère Poulard (Mont St Michel)

Bij de hiernavermelde plaatsnamen werd niet nader omschreven wat er in casu te bezichtingen is maar kan je gemakkelijk zelf opzoeken via reisboeken, internet en de vermelde websites in de tekst.
Midi-Pyrénées D O R D O G N E en de L O T
Vallei van de Dordogne, Perigord, Périgueux, Brantôme, wijnregio Bergerac en Monbazillac, Sarlat-le-Canéda
Exploreer met
http://www.france-voyage.com/frankrijk-gids/zoeken.php?keywords=Dordogne&option=&pageid=1

http://www.france-voyage.com/frankrijk-gids/zoeken.php?keywords=Lot
Vallei van de Lot, Villeneuve-sur-Lot, Cahors met Le Pont Valentré, de kathedraal en maak ook even een ommetje tot op de Mont-Saint-Cyr met uitzichtpunt over Cahor dat helemaal omvat ligt in de meander van de rivier de Lot , Rocamadour!!, Saint-Cirq-Lapopie !!! (je kan er met de auto niet in, even verderop is er parking vanwaar je al een zicht hebt op het stadje en de rivier de Lot die diep in het dal kronkelt – boottocht mogelijk), langs de andere kant van de rivier de Lot tov Saint-Cirq-Lapopie is het op veel plaatsen rijden onder overhangende rotsen maar is goed te doen.

Cordes-sur-Ciel !! en verder via Figeac , Albi (de rode stad) en Toulouse (de roze stad waar het Canal du Midi overgaat in de Garonne) naar Carcassonne !!! verder via Béziers geboorteplaats van de ontwerper van het Canal du Midi dat de Middellandse Zee verbindt met de Atl.Oceaan (Les 9 écluses de Fonsérannes !!!), eventueel Sète (het Venetië van de Languedoc
http://www.canaldumidi.com/Biterrois/Fonserannes/Fonserannes.php
eventueel Sète (het Venetië van de Languedoc), verder richting Montpellier, Arles naar richting
Marseille.
Uitstappen of verblijf:
Héél mooi langs Cassis, La Ciotat, Bandol (Bandolwijnen), Sanary, Six Fours tot La seyne sur mer. “Les Calanques”!!
ofwel een verblijfplaats tussen Le Lavandou en Nice.
Besef wel : aan de Côte d’Azur de afstanden van de stranden tot aan de waterlijn niet erg diep, dus kleinere stranden voor een massa volk. De nationale of departementale route die langs de kust kronkelt heeft twee rijstroken : één heen en één terug en is de hele dag druk bereden. Inhalen is er niet evident. Vanaf 16u à 17u wil iedereen weg van de kust en is er fileleed, behalve als je een verblijf hebt dat je te voet kan bereiken.
Voorbeeld: Normaal van Fréjus tot St.Tropez met de auto 40km in +/-50’, ellendig tijdens het hoogseizoen en ook buiten het normale seizoen tijdens de weekends. Zo is het niet anders richting Nice als je langs de kustlijn rijdt.
Nice en Canne zijn mooie steden, maar het is er m.i. ook wel van zien en gezien worden.
Eventuele uitstappen:
Grasse (parfumstad) langs de route Napoléon, Saint Paul de Vence (kunstenaarsdorp) Monaco, San Remo (Italië)
Aix-en-Provence, boottocht in de Calanques (kreken) of wandeling langs de Calanques, boottocht naar één vd eilandjes tegenover de kust Porquerolles, Port Gros, l’Ile du Levant = Les Iles d’Hyères.

A R D E C H E
De Ardèche zou ik aandoen bij de terugreis. Eén dag verblijven in de Ardèche is echt weinig… veel omweg en je zal er weinig van genieten. Heb je geen tijd over kan je het misschien op een andere keer bezoeken mocht Frankrijk jullie bekoren. Het landschap is er ruwer. Pont d’Arc wel mooi en intéresant maar dan kan ik vb. evengoed denken het Romeins Aquaduct te Remoulins (Gard) ook niet mis… al zijn het natuurlijk twee verschillende dingen.
http://www.france-voyage.com/frankrijk-gids/zoeken.php?keywords=Ardeche

Een nadenkertje:
Indien je van grote mooie, fijne zandstranden houdt kan je als alternatief voor de Azurenkust opteren voor de Languedoc-Roussillon, tussen Canet-Plage en Argelès sur Mer. Vanaf Collioure tot de Spaanse grens is het rotskust.
Info over deze regio en uitstappen :
http://www.wereldwijzer.nl/showthread.php?t=87239 zie hier ook post #5 van 09/03/2010


Vermits je snelwegen wil mijden kan hier vanaf de kustregio Languedoc-Roussillon bij de terugreis misschien de nationale route volgen die evenwijdig de snelweg volgt : vb via Perpignan, Narbonne, Montpellier, NÎmes, Orange, Lyon, Langres…. over GH.Luxemburg **ofwel **vanaf Langres via Troyes, Reims, Laon richting België.


Ik raad jullie aan alles door te nemen. Neem er een landkaart bij dat geeft je een directer beeld van regio, plaatsen en wegen en geeft meer inzicht om de reisweg bij te schaven.
Bepaal eerst een definitieve roadtrip en bepaal vervolgens de regio/plaats voor overnachtings- en verblijfplaatsen ; campings, hotel, gastenkamer. De mogelijkheden zijn legio in Frankrijk. Op de bonnefooi in dunner bevolkte regio’s vb. Auvergne, of in minder toeristiche plaatsen is er wel minder aanbod aan accommodatie en restaurants.

Het is januari, je bent er tijdig bij om alles rustig te analyseren, even laten rusten en nog eens hernemen om te selecteren en te gommen om uiteindelijk tot een leuke, definitieve reisplanning te komen.
Persoonlijk vind ik echter dat jullie schema erg druk is voor een periode van 14 dagen! Ik heb getracht zo duidelijk als mogelijk te zijn mbt mijn info. Er kan hier en daar nog wel iets ontbreken, maar ik denk dat dit meer dan volstaat en je zult alleszins keuzes moeten maken.

Succes !

(vervolg aan post #5)

Enkele “groepswebsites” voor het zoeken van een :
-** camping** :
http://www.campingfrance.com/
http://nl.franceguide.com/accommodatie/campings/per-regio/home.html?nodeID=852
http://nl.franceguide.com/home.html?nodeID=1
http://www.campinggids.com/
http://rural-camping.com/index.htm (landelijke campings)
http://about-france.com/tourism/camping.htm

- hotel :
http://www.booking.com/
http://www.accorhotels.com/nl/belgium/index.shtml
http://www.logishotels.com/nl.html

Beoordelingen van reizigers voor reizigers ivm accommodaties kunnen al een bepaalde indicatie geven en kan je lezen (of zelf reageren) op :
http://www.zoover.be/
http://www.zoover.nl/
http://www.tripadvisor.com/

Het zou fijn zijn als je, eens beslist, hier op het forum laat weten wat de definitieve versie van deze Frankrijkreis wordt. Het zou nog leuker zijn na de rondreis hier nog iets van je reis te vernemen met wie weet nog meer nieuwtjes of weetjes en of Frankrijk kon bekoren !

Graag gedaan.