Hilchenbach en Freudenberg (Oranje-route Duitsland)

**HILCHENBACH EN FREUDENBERG **
(liggen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen en zijn de 7e en 8e plaats van de Oranje-route)

Hilchenbach ligt temidden van 7 dalen in het Siegerland niet ver van Sauerland. Het plaatsje Hilchenbach heeft een historisch marktplein en prachtige oude vakwerkhuizen.

Als je richting de hoofdstraat loopt kom je door een mooi straatje met nog enkele oude vakwerkhuizen.

Het stadtcafé was vroeger een boerderij en is in 1788 gebouwd. In 1982 werd vanwege de aanleg van een hoofdstraat het huis 100 meter verplaatst. Het 194 jaar oude huis werd totaal van zijn sokkel gelicht en met een kraan en dieplader getransporteerd.

De Nassause grensvesting Ginsburg is een burcht die waarschijnlijk tussen 1230-1240 gebouwd is door graaf Hendrik de Tweede (de Rijke) van Nassau. Prins Willem van Oranje verzamelde hier de manschappen voor zijn bevrijdingsleger tegen de Spanjaarden. Aan de wederopbouw van de burcht wordt sinds 1961 gewerkt en is van historisch belang als Duits-Nederlandse gedenkplaats voor Willem van Oranje. Binnen in de burcht is een expositie ingericht.

Hilchenbach ligt binnen de grenzen van het natuurpark ‘Rothaargebirge’ en is beschermd natuurgebied. Dit middelgebergte tussen Ruhr en Lahn behoort tot de bosrijkste streken van Midden Europa.

De Rothaarsteig is een lange-afstandswandelpad van 154 km. De paden van en naar de Rothaarsteig beginnen en eindigen op de markt in Hilchenbach. Vanaf het marktplein loop je door fraai landschap en mooie dorpjes rechtstreeks naar de Rothaarkamm.

Bij voldoende sneeuw kunnen de wintersporters hun hart ophalen in het wintersportcentrum Hilchenbach-Lützel.

Freudenberg is een oud mijnbouw stadje met veel vakwerkhuizen.

Freudenberg is ook een luchtkuuroord en ligt op een hoogte van 243-505 meter. Vanuit het kuurpark kan men genieten van het uitzicht over de oude binnenstad ‘Alter Flecken’ (monument van internationaal belang).

Hichenbach en Freudenberg liggen ca.17 km van elkaar verwijderd. Op de route liggen deze plaatsen wat verwijderd van de andere plaatsen langs de Oranje-route. Deze twee plaatsen kunnen daardoor het best op één dag worden bekeken.

Parkeren: Er zijn voldoende parkeer mogelijkheden.

Omgeving: Het Natuurpark Rothaargebirge biedt de mogelijkheid om te fietsen, wandelen en Nordic Walking.

De Oranje-route kan ook gedeeltelijk op de fiets worden afgelegd. Tussen Nassau en Bad Arolsen is een bewegwijzerde route voor fietsers. Zie hiervoor een uitgebreider artikel op:

Zie ook **de Oranje-route **op het subforum ‘toeristische tips’

Camping in de buurt: Camping-Park-Weiherhof in Seck/Westerwald
Zie de advertentie van de camping op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’.

Een camping vanuit Sauerland is wel dichterbij. Wil je een langer verblijf op één campingplaats dan is een dagje Hilchenbach en Freudenberg vanuit camping Weiherhof goed te doen.

Kamperen Forum