Help mee aan kansen voor Roma-kinderen

De Internationale Bouworde (IBO-Nederland) organiseert vrijwilligerswerk in het buitenland. We hebben dit jaar verschillende projecten Roemenie. IBO-Nederland zoekt vrijwilligers voor deze projecten. Dit kan zowel individueel als met een groep, bijvoorbeeld in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen vanuit je bedrijf. Hiervoor kunnen we projecten op maat organiseren. Naast dit project heeft IBO-Nederland tal van andere projecten in Europa en elders op de wereld**.

Project**
Roemenië is een van de armste landen van Europa. Sinds 2007 behoort het tot de Europese Unie. Echter, er is nog steeds sprake van economische problemen in alle sectoren, vooral in de dienstenindustrie. Dit project bestaat uit ontwikkelingswerk in Panciu, een klein plattelandsdorp in het Vrancea gebied. Gelegen ongeveer 200 kilometer ten noorden van Boekarest. Hier leven Roma families in een situatie met sterke afhankelijkheid en er bestaat nog steeds discriminatie jegens de etnische groep op school, op het werk en in het politiek domein. Iedere familie kent een gemiddelde van 4 tot 6 kinderen en met regelmaat heeft de vader het gezin verlaten en/of is alcoholist. Hierdoor groeien kinderen op zonder goed voorbeeldfiguur en met grote kans op verlatenheid. IBO Italia werkt sinds enkele jaren actief samen met de lokale organisatie “Lumea lui Pinocchio (vrij vertaald: Pinnochio’s wereld) om verschillende projecten te realiseren die de integratie van de Roma-populatie in Roemenië tracht te verbeteren. Helemaal wanneer het aankomt op het lot van kinderen. Alle activiteiten die het centrum organiseert (sporten, muziek, theater, street-art en computerworkshops) hebben als doel om de kinderen en jongeren, Roma en niet-Roma samen te brengen om educatieprojecten en persoonlijke groei te stimuleren. Sinds 2008 is in het centrum ook een educatief centrum. Hier krijgen kinderen van 3 tot 16 jaar oud bijlessen naast spelletjes en workshops. De lokale staf bestaat uit 2 onderwijzers, een sociaal werker, een secretaris, een kok, een schoonmaker, en een klusjesman. Roemeense en Italiaanse vrijwilligers werken samen met de lokale staf in het centrum. In de zomer willen ze spelletjes organiseren, handenarbeid lessen, creatieve workshops geven en optredens geven om zo de kinderen een kans te geven. Het doel is vooral om momenten te creëren van delen, onderlinge uitwisseling en het ontdekken van de kwaliteiten van anderen door middel van spel.

Meer informatie
Op www.ibo-nederland.org vind je meer informatie over ons en onze projecten. We helpen je graag verder met al je vragen over vrijwilligerswerk in het buitenland en mogelijkheden in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kijk snel op www.ibo-nederland.org, onze facebookpaginaof volg ons op twitter.

Pinnochio’s Wereld. Een hele toepasselijke naam.