**Global warming speelt wel degelijk in Australische vuurstormen **
http://www.hln.be/static/FOTO/pe/16/16/7/large_788782.jpg
Global Warming is niet de enige schuldige van de dramatische bushfires die meer dan 200 mensenlevens zullen eisen in Australië. Maar de opwarming van ons klimaat heeft er wel degelijk mee te maken.
Bosbranden zijn van alle tijden in Australië. Of tenminste: ze zijn er de jongste 10.000 jaar altijd geweest. Maar de intensiteit is veranderd. Vlammen die 35 meter hoog gingen, een vuurfront van 100 kilometer breed: dat is ongekend.
154 jaar
De jongste weken is het abnormaal warm in Australië. Maar, als we het aan Blair Trewin van het National Climate Centre hier in Sydney vragen, lijkt het de jongste 154 jaar altijd abnormaal warm in dit land.
“Sinds we beginnen meten zijn in Australië, 154 jaar geleden, is de gemiddelde temperatuur constant gestegen. De jongste 12 jaar gaat het nog sneller.”
**Told you so
**Bij het Centrum zeggen ze het uit respect niet met zoveel woorden, maar je hoort het wel: zeg niet dat we het niet voorspeld hadden. De regio die het hardst onder climate change lijdt, is de regio waar nu alles in brand staat. Alle cijfers bevestigen dat.
De jongste 10 jaar heeft het in Australië 20 procent minder geregend. Da’s dus een totaal van twee jaar regen dat gewoon verdwenen is. De Murray, zowat de Mississippi van het land, en het landbouwgebied daarrond, kampt al zeven jaar met extreme droogte. De wijnboeren zijn al andere druivensoorten aan het zetten trouwens, soorten die beter gedijen in drogere regio’s.
't Is de schuld van de zee
Sinds kort weten ze ook waarom het warmer en droger wordt: omdat de oceanen opwarmen, en dan nog het snelst de Indische Oceaan, de zee die het klimaat van Zuid-Australië voor een groot stuk stuurt.
Dat laat zich op allerlei manieren voelen. Zaterdag steeg het kwik in Sydney boven de 40 graden. In sommige delen van de stad was het 47 graden. Meer dan 70 inwoners (vooral ouderen) belandden met overhittingsverschijnselen in het ziekenhuis. Maar, en we geloofden het ook pas na het te hebben gevoeld, in datzelfde ziekenhuis werden mensen met onderkoelingsverschijnselen binnengebracht die dag.
Zes graden
Het ging om deelnemers aan een zwemwedstrijd aan Coogee Beach, waar we vanuit het raam van de redactie nog geamuseerd hadden naar zitten kijken. Blijkbaar was de temperatuur van het water in een paar dagen bijna zes graden gedaald. Dat gebeurt de jongste tijd wel meer, die bizarre schommelingen. En het zou te maken hebben met verstoorde zeestromingen.
Dat koudere water, daar zijn de great whites tuk op, en jawel hoor, dezelfde dag nog ging er een surfer aan het knokken met een grote witte haai in Maroubra, vijf kilometer verderop.
Mentaliteit
Australiërs moet je al lang niet meer overtuigen van climate change. Wie de klimaatopwarming in Sydney als een fabeltje afdoet wordt als marginaal en anti-sociaal beschouwd. Ze weten hier dan ook wel wat de mens kan aanrichten met het milieu. Iemand die hier zonder zonnecrème buitenkomt, is of suicidaal of gewoon heel erg dom. Komt door het gat in de ozonlaag, dat er nog altijd is, en bovendien niet meer kleiner wordt de jongste twee jaar.
De kans dat er nieuwe rampen komen zoals die van afgelopen weekend? Ze willen er zelfs een cijfer opplakken bij het Centrum en het is geen mooi: nu al is het risico op bosbranden 25 procent hoger dan 10 jaar geleden. En tegen 2020 is dat 50 procent. (hlnsydney)
Bron: http://www.hln.be/