Laatste bosbrand Australië onder bedwang

Nog 37 vermisten na branden Australië

Drie weken na de bosbranden in Australië, worden nog altijd 37 mensen vermist.

http://data.rtl.nl/_internal/anyfile_cache!0/ow8yubxgpvpclx2rnd8jw83k66ozwci.gif

Foto

http://data.rtl.nl/_internal/gridimage_v3!0/blpxw1a7g106n693v3ds1kfwdp624ep.jpeg

The Age

De autoriteiten gaan ervanuit dat zij niet meer in leven zijn. Dat meldt de krant The Age in Melbourne.
Victoria

Het officiële dodental van de bosbranden van begin februari staat op 210. De branden in de deelstaat Victoria verwoestten toen 1800 huizen.
Risico

Het gevaar voor nieuwe bosbranden in het gebied blijft aanwezig. Het is nog altijd erg warm en de sterke wind verhoogt het risico op bosbranden.

Bron RTL.Nieuws

Bosbranden Australië gedoofd

ANP
gepubliceerd op 04 maart 2009 08:37, bijgewerkt op 4 maart 2009 11:18
SYDNEY - De verwoestende bosbranden die Australië wekenlang teisterden zijn vrijwel allemaal gedoofd. Duizenden mensen die hun woongebieden waren ontvlucht, mogen weer terugkeren van de autoriteiten, meldden Australische media woensdag.
http://www.volkskrant.nl/multimedia/archive/00143/australie_143256n.jpg
Soldaten lopen door bosbranden verwoest gebied in Australië. (AFP)

‘We zien een zeer helder licht aan het einde van de tunnel’, zei het hoofd van de rampendienst in de staat Victoria. De ommekeer kwam nadat er eindelijk regen was gevallen in het kurkdroge zuiden van het land. De brandweer heeft zijn operaties drastisch teruggeschroefd en buitenlandse spuitgasten zijn naar huis gestuurd.
Door de bosbranden in de deelstaat Victoria vielen zeker 210 doden. Duizenden woningen gingen in vlammen op.
Dakloos
Nu het einde van de directe hulpoperaties in zicht is, breekt volgens het ministerie van Welzijn een fase aan van verdergaand herstel. De overheid heeft aangekondigd dat mensen die door de branden dakloos zijn geworden voor de duur van 18 maanden een onderkomen zullen krijgen. Ook zullen zij een vergoeding krijgen uit een herstelfonds van 200 miljoen Australische dollar (ruim 100 miljoen euro).
De premier van Victoria, John Brumby, gaf aan dat de getroffenen de eerste 12 weken geen huur hoeven te betalen voor de tijdelijke accommodatie. Het betalen van een bescheiden huur zal volgens Brumby ‘ongelijkheden tussen groepen en families voorkomen en zal de families niet in moeilijkheden brengen’. Oppositiekopstuk Andrew McIntosh vindt juist dat de meest kwetsbare slachtoffers van de branden überhaupt geen huur moeten betalen.
De bosbranden werden veroorzaakt doordat het de afgelopen dertien jaar nauwelijks heeft geregend in het zuidoosten van Australië. Gedurende de eerste twee maanden van dit jaar viel in de stad Melbourne minder dan 4 millimeter regen. In Nederland duurt het tijdens een normale regenbui ongeveer een half uur om die hoeveelheid te bereiken, aldus het KNMI.

Bron: De Volkskrant

Australiërs keren terug naar huizen na bosbranden

http://www.hln.be/static/FOTO/pe/3/4/9/large_838359.jpg

De verwoestende bosbranden die wekenlang Australië teisterden, zijn bijna allemaal uitgedoofd. De autoriteiten hebben duizenden mensen dan ook de toestemming gegeven terug te keren naar hun huizen. Dat hebben Australische media vandaag gemeld.

Volgens het hoofd van de hulpdiensten in Victoria is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. De regen die de voorbije dagen viel in het kurkdroge zuiden van het land heeft voor een ommekeer gezorgd. De brandweer heeft dan ook zijn operaties drastisch verminderd en de buitenlandse hulp kon terugkeren naar huis.

Bij de bosbranden in de Australische deelstaat Victoria vielen zeker 210 doden. Bovendien zijn duizenden mensen dakloos doordat hun woning in de vlammen opging. (ka)

04/03/09 10u20

Bron: HLN.BE

Goed nieuws uit Australië
woensdag 4 maart 2009

Het is eindelijk gaan regenen in het zuiden van Australië. Bijna alle bosbranden zijn daardoor gedoofd. Veel mensen die gevlucht waren, zijn weer terug gegaan. Ook de 11-jarige Amber is weer thuis.

http://www.nos.nl/jeugdjournaal/images/bosbrandAmber204_tcm42-477407.jpg

Amber vorige maand bij haar huis
Amber mailde ons gisteren haar verhaal. Ze moest vluchten voor de bosbranden en belangrijke spullen moest in haar huis achterlaten. Nu het regent zijn Amber en haar moeder weer thuis en gaat het goed met haar. Ze is alweer naar school gegaan.

De bosbranden in het zuiden van Australië hebben bijna een maand gewoed. Het waren de hevigste branden ooit, zeker 210 mensen kwamen om het leven. Duizenden woningen gingen in vlammen op. De baas van de provincie heeft gezegd dat voor alle mensen die door de branden dakloos zijn geworden, goed gezorgd zal worden.
Veel kinderen reageerden in het gastenboek op het bericht over Amber. Wil je het lezen of er ook iets over schrijven? Klik hier!

Bron: NOS Jeugdjournaal

**Laatste bosbrand Australië in de greep **

Melbourne - De laatste bosbrand in de Australische deelstaat Victoria is onder controle gebracht. Het vuur woedde nog in het nationale park Wilsons Promontory. De brandweer heeft de brandhaard in de greep gekregen mede dankzij de lagere temperatuur en regen.

Het zuidoosten van Australië heeft deze zomer veel te verduren gekregen door bosbranden. Meer dan tweehonderd mensen kwamen om en enkele duizenden huizen zijn verwoest.

In Melbourne en Sydney zijn grote benefietconcerten gehouden voor de slachtoffers van de bosbranden. Sterren als Kylie Minogue, Olivia Newton-John en Barry Gibb traden op.
Bron: Wereldomroep

Laatste bosbrand Australië onder bedwang

Melbourne - De laatste bosbrand in de Australische deelstaat Victoria is onder controle gebracht. Het vuur woedde nog in het nationale park Wilsons Promontory. De brandweer heeft de brandhaard in de greep gekregen mede dankzij de lagere temperatuur en regen.

Het zuidoosten van Australië heeft deze zomer veel te verduren gekregen door bosbranden. Meer dan tweehonderd mensen kwamen om en enkele duizenden huizen zijn verwoest.

In Melbourne en Sydney zijn grote benefietconcerten gehouden voor de slachtoffers van de bosbranden. Sterren als Kylie Minogue, Olivia Newton-John en Barry Gibb traden op.
Bron: Wereldomroep

Bosbranden na langdurige droogte in Australië
De droogte in het zuidoosten van Australië duurt al bijna twee jaar. Januari en februari waren niet alleen droog maar ook extreem heet. De bosbranden in de kurkdroge natuur hebben aan zeker 210 mensen het leven gekost.
In de door de hitte uitgedroogde natuur kunnen gemakkelijk natuurbranden ontstaan en zich verspreiden zoals in Australië. Een sterke wind zorgt voor de snelle verspreiding van de vuurhaarden. Vooral een onstabiele atmosfeer met sterke omhooggerichte winden (thermiek) kunnen de branden heftig worden. De wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 km/uur verspreiden. In gebieden met bergen en zee kunnen lokale winden van zee of van de hellingen zorgen voor een grillige verspreiding van vuurhaarden. In brandende gebieden kunnen soms vuurhozen ontstaan, vergelijkbaar met wind- of stofhoosjes. In de zomer van 2007 zijn Griekenland en het zuiden van Italië getroffen door de voor die landen ergste bosbranden sinds mensenheugenis. Griekenland telde soms 170 branden op één dag.
De rookpluim van de Australische bosbranden was ook vanuit de ruimte goed te zien. De Europese Metop satelliet heeft met het instrument GOME-2 zowel de rookdeeltjes als het gas stikstofdioxide (NO2) dat bij de branden vrijkomt gemeten. De hoeveelheid rookdeeltjes wordt aangeduid met de maat AAI (Absorbing Aerosol Index). De hoeveelheid NO2 wordt aangeduid met het aantal moleculen per cm2. De bijgaande figuren laten zien dat de enorme rookpluim op 7 februari een lengte van 2500 km heeft bereikt, en over Nieuw-Zeeland is gedreven. De dagen daarna (8-9 februari) is de rookwolk nog verder getransporteerd door de wind, en is afgebogen naar het noorden en uitgespreid. De NO2 wolk is dan al verdwenen, omdat NO2 een korte levensduur heeft.
De hitte die het zuidoosten van Australië in januari en februari trof heeft aan 37 mensen, voornamelijk ouderen, het leven gekost. Honderdduizenden gezinnen kwamen zonder stroom te zitten en ook het treinverkeer werd ernstig ontregeld. De hittegolven hebben tal van warmterecords opgeleverd. De meeste weerstations meldden de hoogste temperaturen sinds 1939, op een aantal plaatsen is het in honderd jaar niet zo warm geweest.
Tijdens de eerste hittegolf tussen 27 en 31 januari noteerde Kyancutta 48,2 graden (28 januari). Tijdens de tweede hittegolf tussen 6 en 8 februari registreerde Hopetoun 48,8 graden (7 februari). in Melbourne werd op 30 januari 45,2 gemeten, de hoogste temperatuur sinds januai 1939 toen 45,6 graden werd gemeten. Op enkele plaatsen kwam de temperatuur negen dagen achtereen boven de 40 graden gekomen. In januari 1908 kwam het kwik in Adelaide op zes achtereenvolgende dagen boven de 40 graden, waarvan vier dagen boven de 43 graden. Op 29 januari werden hier een record minimumtemperaturen gemeten van 34 graden.
Ook de droogte was extreem: in Melbourne is tussen 4 januari en 7 februari, een periode van 35 dagen, geen meetbare neerslag gevallen. Dat is de langste droogteperiode sinds 1954-1955 toen het in Melbourne 40 dagen lang niet regende.
Oorzaak van het aanhoudend warme weer is een standvastig hogedrukgebied in de Tasmaanse Zee in combinatie met een actieve tropische depressie aan de noordwestkust van Austalië. Dat leidde in het zuidoosten van Australië tot een sterke noordelijke wind waarmee de extreem warme en droge lucht werd aangevoerd.
Wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) verwachten dat de klimaatverandering waarbij het door de uitstoot van broeikasgassen warmer en droger wordt in het zuiden van Australië sneller gaat dan in andere delen van de wereld. Op de afbeelding van het IPCC onder dit artikel zijn de veranderingen in de neerslag en de waarschijnlijkheid daarvan in kaart gebracht

*Bron: KNMI (13-03-2009) zie: *Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie