Gehandicaptenzorg in Suriname

Hallo!!:tongue:
Wie heeft er ervaring met het werken in gehandicapteninstellingen in Suriname??
Eventuele sites zijn ook welkom.
Ik ben misschien van plan om volgend jaar voor een paar maanden of langer te gaan werken in gehandicapteninstellingen in Suriname, maar wil graag weten wat jullie ervaringen (en tips) zijn.

groeten,
Daisy

Hallo Daisy,

Goed dat je naar Suriname komt om een bijdrage te leveren!

Wat zoek je precies, betaald werk of wil je ook wel vrijwilligerswerk doen? Dat laatste is misschien wat eenvoudiger te vinden!

Zoek je iets met verstandelijk of lichamelijk gehandicapten? Verder is natuurlijk jouw expertise van belang! Hieronder toch maar wat algemen info, misschien kun je de namen gebruiken om websites te vinden. Maar slechts een klein aantal hebben een site, hoor.

Er is een aantal instellingen voor mensen met een beperking, die voornamelijk dagbesteding bieden, maar sommigen zijn wat meer met educatie bezig. Kinderen: Annie Creche, Mytylschool, Betheljada, Huberstichting, Jenny Muller school/In De Ruimte, Matoekoe. Volwassenen: SOGK, Stigesu, Mi Oso, In de Ruimte, Matoekoe. Sommige organisaties zijn superklein (Stiondi mmeh) en houden zich met vanalles bezig, anderen zijn meer gespecialiseerd: Blindencentrum(NSBS), Doveninstutuut(Kennedy). Voor kinderen zijn er wel internaten, maar vanaf 18 jaar kunnen ze daar niet meer terecht. Er zijn sinds kort wel wat initiativen voor begeleid zelfstandig wonen, maar geld is altijd een probleem.

Een groot verschil met Nederland is de financien, hetgeen een effect heeft op de omgeving en het opleidingsniveau van het personeel. Er wordt erg directief opgetreden, pupillen/leerlingen zijn vaak erg passief en afhankelijk. Maar de meeste personeelsleden zijn wel begaan met hun pupillen en staan (meestal) wel open voor de ideeen van stagiairs, die in grote getalen de organisaties komen versterken.

Heb je al aan woonruimte gedacht? je zou een kamer kunnen huren in Huize Unu Pikin. Die stichting heeft een sociale werkplaats en doet allerlei educatieve activiteiten: www.stichtingunupikin.nl. Zo heb je een leuke plek(gedeelde keuken, badkamers, grote woonruimtes, adsl op de 8 kamers) en steun je meteen hun werk.

HĂ©, succes met je voorbereidingen!
Susanne

hoi daisy,

toevallig ben ik ook opzoek naar werk binnen de gehandicapten zorg in suriname.
Heb jij inmiddels al meer informatie gevonden hoe dit allemaal werkt etc?

ik ben benieuwd,

groetjes anneloes

Hoi Anneloes!!
Ik ben de afgelopen tijd erg druk geweest dus heb er eigenlijk niet echt tijd voor gehad.
Mijn plan was om dit volgend jaar, maar dat jaar erop te gaan. Aangezien ik nu nog 1,5 jaar mijn opleding moet afronden. Was is jou plan om te gaan?

Misschien een idee om elkaar op de hoogte te houden? Ik doe momenteel de BBL opleiding (1 dag school, verder werken) en werk bij Fatima, een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik weet dat onze directeur projecten in Suriname heeft lopen, ik heb hem daar over geinformeerd, maar heb helaas nog geen reactie.
hoe lang ben jij van plan om te gaan en wat zijn jou beweeg redenen?

Ben erg benieuwd!!

Groetjes,
Daisy

Zou jullie willen adviseren om informatie in te winnen bij [EMAIL=“studentenhulpsuriname@yahoo.com”]studentenhulpsuriname@yahoo.com, zij kunnen jullie een goed beeld kunnen geven.

mvg,

Vermoz