Geen bonussen bij Spaanse banken

‘Geen bonussen bij Spaanse banken’

**DEN HAAG - Voor de PvdA en het CDA is het een voorwaarde dat Spaanse banken die door Europa worden gered, geen bonussen kunnen uitdelen en dat salarissen gemaximeerd worden. **


Foto: ANP

“We willen wel solidair zijn met de burgers van Spanje, maar niet met de bankendirecteurs die er een zooitje van hebben gemaakt”, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk donderdag in het Kamerdebat over Europese steun aan Spaanse banken. (bekijk debat live)
Minister Jan Kees de Jager van Financiën herhaalde in het debat dat er een verbod op bonussen voor bestuurders en commissarissen komt en dat salarissen gemaximeerd worden. Hij erkende dat dit niet voor alle medewerkers van de banken geldt.

Plasterk wil weten wat dat precies betekent en wat er gebeurt als een bank zich niet aan de afspraken houdt.

Europese steun

De financieel specialisten van de fracties in de Tweede Kamer debatteren donderdag met minister Jan Kees de Jager van Financiën over de Europese steun aan Spaanse banken.
De eerste 30 miljard euro moet eind deze maand al richting de Spaanse banken gaan en de hulp kan in totaal oplopen tot 100 miljard.
De Jager stelde dat het pakket is bedoeld om het vertrouwen in de banken te herstellen en is het beschikbaar stellen van 30 miljard nu al noodzakelijk mocht er ‘ineens een heel snel vertrouwensverlies’ zijn in een bank.

Vraagtekens

Verschillende partijen hebben vraagtekens gesteld bij die eerste injectie van 30 miljard, omdat deze beschikbaar wordt gesteld via de Spaanse overheid. “Is er soms sprake van liquiditeitssteun”, zo vraagt Elly Blanksma van het CDA zich af.
“Daar is het noodfonds toch niet voor?”, stelde ook Teun van Dijck van de PVV, die het debat aan vroeg. “Het riekt ernaar dat er iets bijzonders aan de hand is”, aldus de Elbert Dijkgraaf van de SGP.
Deze vragen beantwoordde De Jager echter met een duidelijke ‘nee’. “Het kan niet met een omweg gebruikt worden voor liquiditeitssteun. Het gaat om herkapitalisatie. Deze 30 miljard is onderdeel van het pakket, en de voorwaarden zijn niet anders dan bij de rest van de 100 miljard.”
“Als extra geld in het noodfonds alsnog voor liquiditeitssteun gebruikt dreigt te gaan worden, zullen wij dat blokkeren. Voor liquiditeitssteun hebben we de ECB.”

Finland

Tijdens het debat is door de verschillende partijen daarnaast de zorg geuit over Finland, die zich kritisch heeft opgesteld over de Europese afspraken. Zo heeft het land aangegeven een onderpand te zullen aanvragen voor de lening.
Zo wilde Plasterk weten waarom Finland stelde de steun van Nederland te hebben in kritiek op Europese afspraken. “We moeten niet achteruit vechten, en een stap zetten terwijl je zegt dat je hem niet zet. Dat ondermijnt de plannen.”
Bruno Braakhuis van GroenLinks wil van De Jager een reactie op een mogelijk vertrek van Finland uit de EU.

Meerderheid

Veel problemen worden er tijdens het debat niet verwacht voor De Jager. De voorstanders VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks hebben een ruime meerderheid in de Kamer.
De PVV, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren hebben tijdens het debat aangegeven tegen de steun te zijn. “We kunnen niet instemmen hiermee als de voorwaarden voor de steun nog niet volledig bekend zijn”, aldus Carola Schouten (CU).
"De kans is zeer groot dat je het nooit meer terugziet’‘, zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck. "We willen niet op een Europese trein stappen die ernstige gevolgen heeft voor onze burgers. Waar blijven de exitstrategien?’ zo vraagt de Partij voor de Dieren zich af.

Moties

In het debat kunnen nog geen moties worden ingediend. Daarvoor moet de hele Kamer worden teruggeroepen van reces en dat kan alleen bij een verzoek van minimaal 30 Kamerleden. Dat aantal wordt alleen gehaald als de partijen die tegen hulp aan Spanje zijn samenwerken. PVV en SP zouden zo’n verzoek met hun 36 zetels samen kunnen indienen.

Bron: ANP