Ervaringen met Yaxunáh

De archeologische site Yaxunáh ligt vlakbij het bekende Chichen Itza. Ongeveer 20 kilometer ten zuiden. Ondanks de locatie is de site zo goed als onontdekt. Daardoor des te interessanter.

Yaxunáh betekend ´het eerste huis´. Rond 350 BC is de stad ontstaan. Daarna is Yaxunáh geworden tot een van de belangrijkste sites van de regio. Het hoogtepunt van de stad lag tussen 100 DC and 650 AC, dit voornamelijk vanwege de gunstige ligging. De stad ligt precies tussen Coba en de Puuc regio. Rond 800 AC is er een sacbe (weg) gebouwd die de steden Yaxunáh en Coba verbindt.

De sacbé heeft een lengte van 100 km, waardoor het een van de langste, zo niet de langste sacbe is. De sacbe hielp de steden Yaxunah en Coba zich te beschermen tegen hun grote vijand Chichen Itza.

Een bezoek ana Yaxunáh is zeker de moeite waard. Niet de hele site is gerestaureerd, slecht stukken. Je kunt de tempels wel beklimmen. Vanaf de hoogste tempel, 30 meter, kun je El Castillo in Chichen Itza zien liggen.

Daarnaast is het dorpje Yaxunáh ook geweldig om te bezoeken. Je kunt hier eventueel bij een familie thuis slapen. De familie geeft je je hangmat en met handen en voeten kun je met hen spreken. De meeste mensen spreken alleen Maya. Het dorp heeft een aantal zeer interessante houtbewerkings tallares welke je kunt bezoeken. Ook de cenote Lol Be is een bezoek waard!

Foto´s van Archeologische site Yaxunah en het dorpje Yaxuna.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-ISDDTN7B.jpg

Typisch Maya huisje in het dorpje

http://www.mijnalbum.nl/Foto-BSBNKPCV.jpg

Het begin van de Sacbe naar Coba

http://www.mijnalbum.nl/Foto-K3LQ7JY8.jpg

Archeologische site

http://www.mijnalbum.nl/Foto-GKL6JCM4.jpg

Tempel

http://www.mijnalbum.nl/Foto-SLPV87SE.jpg

Nog een tempel

http://www.mijnalbum.nl/Foto-6FMYZXLV.jpg

Chac

http://www.mijnalbum.nl/Foto-PJGJPLSX.jpg

Nog een gebouw

http://www.mijnalbum.nl/Foto-QFGP3XKC.jpg

Uitzicht vanaf een van de tweeling tempels

http://www.mijnalbum.nl/Foto-V43CUQCL.jpg

Cenote in het dorpje