El Bulli
[
](http://www.wereldwijzer.nl/wiki/Bestand:ElBulliArch.jpg)
Entree van het restaurant
El Bulli is een Catalaans restaurant dat wordt beschouwd als een van de beste restaurants in de wereld.
In 2009 werd het voor de vierde opeenvolgende keer gekozen tot beste restaurant in de wereld volgens The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Het restaurant bevindt zich in Roses, ten noorden van Barcelona, in Catalonië en wordt geleid door Juli Soler en de gebroeders Albert en Ferran Adrià.
GESCHIEDENIS
Het restaurant werd oorspronkelijk gestart als een minigolfbaan in 1961 door Hans Schilling, een Duitse homeopathische arts, en zijn vrouw Marketta. Het werd “El Bulli” genoemd, naar de buldogs die het paar bezat. In 1963 werd het etablissement uitgebouwd met een strandbar, waarna in 1964 een eenvoudig restaurant werd begonnen. Vanaf 1970 werd de kwaliteit van het restaurant continu verhoogd; de eerste Michelinster werd verkregen in de periode dat de Fransman Jean-Louis Neichel de kookscepter in het restaurant zwaaide vanaf 1975 tot 1980.
Sinds 1984 wordt de keuken van het restaurant sterk beïnvloed door Ferran Adrià, die het restaurant heeft gekocht in 1990. In 1990 kreeg het restaurant ook de tweede Michelinster. In 1995 volgde de 19 punten-waardering van Gault Millau, als eerste restaurant in Spanje. In 1997 volgde de derde Michelinster en werd het bedrijf een van de drie restaurants met drie Michelinsterren in Spanje in dat jaar.
Begin 2010 maakte chef-kok Ferran Adrià tijdens de gastronomische beurs in Madrid bekend dat het restaurant in 2012 en 2013 tijdelijk gesloten wordt. Deze tijd zal worden besteed aan het nadenken over en experimenteren met nieuwe recepten en het uitwerken van ideeën over de dienstverlening van het restaurant.