Een bijzonder museum in Pécs

In 2010 was Pécs (Zuid-West Hongarije) hoofdstad van de provincie Baranya, culturele hoofdstad.
Deze al mooie stad is toen flink aangepakt, er zijn mooiere pleinen gekomen, er is meer wandelgebied gekomen, nog meer terrassen. Kortom het is nog leuker om naar Pécs te gaan.
De musea zijn voor een groot deel flink gerenoveerd en opgeknapt.

Een nieuw museum is verrezen op het terrein van de Zsolnay fabriek. Zsolnay is een bekende naam voor mensen die van porselein houden. Het is wereldberoemd porselein uit Hongarije. vele generaties van de familie Zsolnay hebben het werk voortgezet, zo wordt nu ook nog steeds Zsolnay porselein gemaakt.
Een typisch kenmerk is de blauw/groene metaal-achtige glans, maar er wordt ook genoeg porselein gemaakt met “gewone” kleuren. Vele serviezen, vazen, beelden en ook prachtige tegels voor de zogenaamde Hongaarse tegelkachels.
Het museum bestaat eigenlijk uit meerde musea, op een prachtig parkachtig terrein, tussen de oude prachtige gebouwen en mooie tuinen. Er zijn ook cafeetjes en terrassen en er is een uitstekend restaurant, met normale Hongaarse prijzen, ik zou durven zeggen, het beste restaurant dat in Pécs en omgeving te vinden is.
Er is ook de mogelijkheid om het proces van het maken van het porselein in de verschillende stadia te aanschouwen.

Dit mooie gebied met verschillende ruimtes is zeer de moeite waard en een verrijking voor de stad Pécs, ook voor mensen die niet bijzonder geïnteresseerd zijn in porselein of servies.
Er is een erg prettige sfeer.

Een goede plek om makkelijk een halve dag door te brengen.

Website van het museum: http://www.zskn.hu/index.php?nyelv=english

013.jpg

046.jpg