De teek wordt weer actief

Teken zijn er het hele jaar, maar worden actief omstreeks maart (afhankelijk van een zachte of strenge winter) en blijven dat tot circa oktober/november.

Tijdens een wandeling door bossen of duinen kun je bezoek krijgen van de teek. Veertien % van de teken is besmet met Lyme, een ziekte die zelfs een hersenvliesontsteking tot gevolg kan hebben. Hoe langer de teek blijft zitten en het bloed besmet, hoe groter de kans op een ernstige ziekte. Mocht zich een teek genesteld hebben, verwijder de teek dan zo snel en veilig mogelijk.
Het verwijderen van de teek gaat snel en veilig met **de Tickner. Een product van Tropenzorg **dat zeer gebruiksvriendelijk en bovendien met één hand te bedienen is. De uitvinding van dit apparaat is een gepatenteerde wereldinnovatie en is te verkrijgen in Nederlandse buitensportzaken, apotheken en drogisterijen.

De Tickner is een apparaat dat werkt met koude-therapie. De teek wordt als het ware bevroren met een ijsspray en is daarna eenvoudig te verwijderen met de ingebouwde tekenverwijderaar. Dit alles in één apparaat en met twee drukken op de knop.

Het is erg belangrijk om een teek in zijn geheel te verwijderen. Dit moet ook voorzichtig gebeuren, omdat wanneer de teek bij verwijdering gestresst wordt of platgedrukt, de kans op overdracht van ziekteverwekkers verhoogt. Tickner is een zeer veilige tekenverwijderings-methodee, omdat de teek geen ziekten meer kan overdragen na de bevriezing. Uiteraard kan het gebruik van Tickner niet voorkomen dat er al vóór gebruik ziekteverwekkers zijn overgedragen. Het is daarom belangrijk altijd de verwijderde teek en de beetplek aan een arts te tonen.

Meer over de teek
Teken zijn parasieten en leven (tijdelijk) op de huid van dieren of mensen. Tijdens het opzuigen van bloed bij de ‘gastheer’ scheidt de teek, na ongeveer 24 uur, een vloeistof af om het bloed dun te houden. Deze vloeistof kan allerlei virussen en bacteriën bevatten die infectieziekten tot gevolg kunnen hebben. Teken kunnen zich niet handhaven op een begraasd weiland of onderhouden gazon, maar rondom boerderijen, in bossen en struikgewas en droge graslanden komen ze veelvuldig voor. Hoewel heel Nederland sinds kort als risicogebied wordt gezien, is vooral op de Veluwe, in Drente, de kuststreek, Zuid-Friesland, de Achterhoek en de Utrechtse Heuvelrug het aantal tekenbeten fors toegenomen.

De gevolgen
Niet iedere teek is besmet en de besmettingsgraad kan per gebied verschillen. De ziekte van Lyme is één van de bekendste infectieziekten die door teken kan worden veroorzaakt. Deze ziekte kan zich, na een ringvormige rode plek rondom de beet en griepachtige verschijnselen, manifesteren in gewrichtspijn, hartritme-storingen en aandoeningen van het zenuwstelsel. Andere door teken over te dragen virussen en bacteriën kunnen leiden tot ziekten als FSME zijn ofwel Frühsommer meningoencephalitis, Teken-encefalitis, ´Vlekken´-tyfus, terug-kerende koorts en vergiftiging. De gevolgen kunnen variëren van hersen(vlies)ontsteking en neurologische afwijkingen tot verlamming.

Teken veilig verwijderen
Het is zaak de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Binnen 24 uur is de kans op het afscheiden van vloeistof door de teek, en daarmee besmetting, minimaal. Bij het verwijderen liever geen pincet gebruiken omdat dan de kans aanwezig is dat de teek wordt leeggedrukt in de bijtwond of dat er kaakdelen van de teek in de huid achterblijven. Een andere afrader is het verdoven van de teek met alcohol of het branden met bijvoorbeeld een sigaret. Deze methoden kunnen de teek namelijk extra activeren met als gevolg dat de teek juist meer vloeistof zou kunnen afscheiden. De Tickner is speciaal ontwikkeld om de teek goed te verwijderen. Na verwijdering is het raadzaam het wondje te ontsmetten met alcohol en de datum van de beet te registreren. Dit in verband met eventueel later optredende medische klachten.

De Tickner (inclusief 50 vriesdoses en een duidelijke gebruiksaanwijzing in vier talen) verkrijgbaar bij apotheek, de betere drogist en de buitensportzaak.

Tropenzorg (telefoon: 036 - 5334711)
www.careplus.nl

Kamperen Reisforum
KvK 17205614