Chinese leger neemt de trein naar Tibet

SHANGHAI - China heeft voor het eerst formeel bevestigd dat de nieuwe spoorlijn naar Tibet een belangrijke schakel is voor het leger. De spoorweg over het Tibetaanse plateau naar de hoofdstad Lhasa werd vorig jaar zomer in gebruik genomen.

Staatspersbureau Nieuw China meldde vrijdag dat er dit weekeinde soldaten met de trein naar Lhasa zouden worden vervoerd.

Voorheen maakte het Chinese Volksbevrijdingsleger gebruik van vrachtwagens en vliegtuigen om de garnizoenen in Tibet te verversen en bevoorraden.

Het is altijd de verwachting geweest dat de nieuwe spoorlijn, een ongekend staaltje van bouwtechniek op grote hoogte dat ruim drie miljard euro kostte, niet alleen voor burgerdoeleinden zou worden gebruikt.

Het Chinese leger gebruikt in het hele land de spoorwegen voor zijn logistiek. Het leger verwacht dat de nieuwe spoorlijn de belangrijkste militaire transportroute naar Tibet wordt. Met de trein is het ruim twee dagen van Peking naar Lhasa, veel sneller dan over de weg.

De Tibetlijn heeft in de zeventien maanden dat ze nu in gebruik is geleid tot een sterke groei van het verkeer naar het vanouds geïsoleerde berggebied. Het aantal toeristen steeg dit jaar met 64 procent, tot ruim 3,7 miljoen. Driekwart van alle vracht gaat inmiddels ook per spoor.

Actiegroepen die zich bezig houden met Tibet vrezen dat de betere verbinding de greep van China op de regio vergroot en de uitholling van de traditionele cultuur versnelt.

Tibet geldt als een omstreden grensgebied van China. Het Chinese leger bezette de regio in de Himalaya 57 jaar geleden, omdat het gebied in de ogen van Peking altijd tot de traditionele invloedssfeer van China heeft behoord.

[Gepubliceerd in de Volkskrant van 3 december 2007](http://(gepubliceerd in de Volkskrant van 3 december 2007: DPG Media Privacy Gate)