Bijna uitgestorven; de Mekong Katvis

De lijst met bedreigde dieren is eindeloos. Sommige soorten worden dankzij beschermingsmaatregelen gered, maar andere dieren verdwijnen voor altijd van onze aardbol. Planet Watch toont u tien weken lang iedere maandag een ernstig bedreigde diersoort. Het kan immers onze laatste kans zijn… Deze week is het laatste dier aan de beurt: de Mekong Katvis.

http://www.hln.be/static/FOTO/pe/11/14/11/media_xl_943361.jpg

*Hoewel vissen in het wild verboden is in Laos, Cambodja en Thailand, houden vissers er zich niet aan de wet. *

De Mekong Katvis is een vis die, zoals de naam al doet vermoeden, leeft in de rivier Mekong in Zuidoost-Azië. De rivier stroomt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. Deze katvis kunnen we gemakkelijk herkennen aan zijn gebrek aan tanden. Het dier krijgt wel degelijk tanden, maar die vallen na de eerste twee levensjaren al uit.

Overbevissing en de slechte kwaliteit van het water zijn de belangrijkste redenen waardoor de Mekong katvis met uitsterven bedreigd wordt. Hoewel het niet duidelijk is hoeveel exemplaren in het wild leven, wordt vermoed dat hun aantal de voorbije veertien jaar met 80 procent is afgenomen. Hoewel vissen in het wild verboden is in Laos, Cambodja en Thailand, houden vissers er zich niet aan de wet. In 2006 beloofden ze wel de katvis met rust te laten.

Met een lengte van ongeveer drie meter groeien katvissen ontzettend snel. Na zes jaar wegen ze al 150 tot 200 kilo. (gb)

Bron; hln.be