Bij Paso Canoas de grens over van of naar Panama

http://www.hollandhotelscr.com/wp/wp-content/uploads/2016/03/paso-canoas.jpg

Wat moet je bij de hand hebben?
Paspoort
Reispapieren waaruit blijkt dat je het land weer zult verlaten, dus kopieen van de vliegtickets.
Dat kan een ticket van de Tracopa bus zijn waaruit blijkt dat je op een bepaalde datum weer naar Panama of naar Costa Rica zult reizen (dat hangt af van af welke luchthaven je weer terug reist naar je thuisland. Tracopa busstation om buskaartjes te kopen is gelegen tussen Migración Panama en Migración Costa Rica, zie kaartje.
Creditcard, soms vragen ze om een afschrift waaruit blijkt dat er voldoende geld op jouw creditcard staat. Of een paar honderd dollar per persoon. Je moet aan kunnen tonen dat je voldoende geld bij je hebt om je verblijf in het gastland te kunnen betalen.
Backpackers in hippie kleding zullen daar meer op gecontroleerd worden dan reizigers met dikke koffers en dure zonnebrillen.
Briefje van de bank. U moet $7 uitreisbelasting betalen alleen als u van Costa Rica naar Panama reist. Dat kan bij de Bancredito links naast de balies van Migracion Costa Rica.
**Geduld en zeker een uur de tijd. **Wordt nooit boos! Dat gaat je zeker een paar extra wachturen opleveren.

Komende van Panama, gaande naar Costa Rica:
Ga naar Migración Panama. Aan de oostzijde van het gebouw bevinden zich de balies. Vraag bij de balie naar een formuliertje/persoon. Formuliertjes invullen. Dan weer naar de balie en formuliertje plus paspoort afgeven en laten afstempelen.

Mocht je na de vakantie vanuit Costa Rica weer terugreizen naar Panama, om vandaar uit terug te vliegen naar huis, dan is het wellicht aan te raden om bij het Tracopa station een buskaartje te kopen van San José naar David in Panama. Dat hoeft natuurlijk niet als je al een vliegticket hebt van San José naar Panama.

Loop nu door naar Migración Costa Rica. Vraag bij de balie om een formuliertje/persoon.
Formuliertjes invullen en samen met je paspoort afgeven bij de balie. Nu kan er gevraagd worden naar jouw terugreis papieren en of je genoeg financiele middelen hebt. Het is mogelijk dat vervolgens je koffers worden gecheckt op verboden spullen.

Komende van Costa Rica, gaande naar Panama:
Ga naar Migración Costa Rica. Betaal bij Bancredito $7 uitreisbelasting/persoon. Neem het papiertje mee en stop het in je paspoort. Vraag bij de balie naar een formuliertje/persoon. Formuliertjes invullen. Dan weer naar de balie en bankpapiertje plus formuliertje plus paspoort afgeven en laten afstempelen.

Mocht je na de vakantie vanuit Panama weer terugreizen naar Costa Rica, om vandaar uit terug te vliegen naar huis, dan is het wellicht aan te raden om bij het Tracopa station een buskaartje te kopen van David naar San José. Dat hoeft natuurlijk niet als je al een vliegticket hebt van Panama naar San José.

Loop nu door naar Migración Panama. Er loopt daar ergens een man rond die zegeltjes verkoopt van $1 per stuk. Die man is niet te herkennen aan een uniform, maar meestal herkent hij jou wel en komt naar je toe. Hij plakt in het paspoort een zegeltje van $1. Vraag bij de balie om een formuliertje/persoon.
Formuliertjes invullen en samen met je paspoort afgeven bij de balie. Nu kan er gevraagd worden naar jouw terugreis papieren en of je genoeg financiele middelen hebt. Het is mogelijk dat vervolgens je koffers worden gecheckt op verboden spullen.

Mijn ervaring van het naar Panama en weer terug reizen van de afgelopen week.
Van Costa Rica naar Panama ben ik met Ticabus gegaan, opgestapt in Dominical. Ticket kost $40, ook online te boeken. Vanaf David in Panama ben ik met Tracopa gereisd, ticket was $21. Uitgestapt bij de bushalte op de snelweg die het dichtst bij ons huis is.

Vanaf Costa Rica naar Panama
Als je opstapt bij Ticabus in San José kun je daar al de uitreisbelasting betalen. Als je elders op stapt kun je dat aan de grens doen. De loketten van Migración Costa Rica zijn aan de linkerkant van de weg, het kantoortje waar je de uitreisbelasting kan betalen is aan de overkant. Zoek naar het woord ‘impuesto’ (belasting).
Als je de stempel hebt loop je door naar Migración Panama, dus bus rijdt daar ook heen. Ga vervolgens weer in de rij staan voor je stempel.
Daarna ga je met de rest van de passagiers in de ruimte van de douane staan, deze is vlakbij de loketten. Vervolgens wordt de passagierslijst gecontroleerd en worden je tassen handmatig ‘gecheckt’ (het was niet meer dan rits open en weer dicht bij mij). Hier lever je ook het douaneformulier in of kun je het nog invullen als je het onderweg niet gekregen hebt. Hierna ben je klaar en kun je de bus weer in. De buschauffeur controleert voor je de bus in stapt je paspoort op de stempels.

Van Panama naar Costa Rica
De bus stopt bij Migración Panama, ook nu moet je je bagage laten controleren bij de douane en gaan ze de passagierslijst na. Ga in de rij staan bij Migración Panama voor de stempel en loop vervolgens weer door naar de Costa Ricaanse kant. Voor de controle van de douane ga je vervolgens met je medepassagiers in een soort grote kooi in rijen staan staan. Hier lever je je formuliertje weer in, mocht je het nog niet hebben gehad krijg je het hier aangeboden. Dan wordt handmatig je bagage gecontroleerd (of niet in mijn geval) en kun je weer de bus in.

De loketten van de Migración van zowel Panama als Costa Rica zitten aan dezelfde kant, dus voor het binnenkomen en het verlaten van het land. Als er een lange rij staat, check even voor welk loket deze rij is. Bij ons was het geval dat er een enorme rij stond voor het loket om Costa Rica te verlaten, terwijl er bij het loket voor het binnenkomen maar 5 mensen stonden te wachten.

De standplaats met minibusjes naar David heb ik gezien, het bord geeft aan dat er elke 7 minuten een busje vertrekt. De taxi’s staan volgens mij op een andere plek, meer richting de Migración maar je zult ze makkelijk herkennen aangezien ze knalgeel zijn.