Bad Arolsen (Oranje-route Duitsland)

**BAD AROLSEN **(ligt in de deelstaat Nord-Hessen en is de 9e plaats van de Oranje–route)

Het lijkt zo voor de hand om te denken dat Bad Arolsen een oud stadje is. Niets is minder waar. De stad Arolsen bestaat sinds 1719 en de naam Bad Arolsen sinds 1997. Pas toen Keizer Karel de Zesde aan graaf Friedrich Anton Ulrich zu Waldeck und Pyrmont de vorstentitel gaf werd enkele jaren later de stad Arolsen geboren. Graaf Friedrich Anton Ulrich maakte plannen voor de bouw van een nieuw kasteel (slot Arolsen) plus bijbehorende stad die de naam Arolsen kreeg. Een stad met rijke historie die ca.45 km ten westen van Kassel ligt in de deelstaat Noord Hessen. Tot 1918 was Arolsen een residentiestad van de vorsten van Waldeck-Pyrmont

Het barokke slot Arolsen van de vorsten van Waldeck-Pyrmont werd in 1713-1728 door de architect Julius Ludwig Rothweil gebouwd. Het prachtige barokke slot heeft een schitterend interieur en is inmiddels in barok stijl gerenoveerd en wordt nog steeds bewoond door leden uit het geslacht Waldeck-Pyrmont.

In het slot Arolsen is in 1858 koningin Emma geboren als prinses en kreeg de naam Adelheid Emma Wilhelmina Theresia zu Waldeck-Pyrmont. Ze trouwde in 1879 op 20 jarige leeftijd met de 62 jarige Koning Willem de Derde. Op 31 augustus 1880 werd hun dochter Wilhelmina geboren. Koningin Emma zorgde ervoor dat de grondwet werd gewijzigd, zodat Wilhelmina in 1898 Koningin der Nederlanden kon worden. Het mooie slot Arolsen is open voor publiek. Je ziet er o.a. prachtige plafondschilderingen de stenen tuinzaal met sierstucwerk en de blauwe salon.

Bad Arolsen dankt zijn naam aan het milde klimaat en de vele faciliteiten op het gebied van gezondheid en kuren. In 1997 werd Arolsen erkend als heilbad en kreeg de naam Bad Arolsen.

Parkeren: Dicht bij het slot zijn parkeer mogelijkheden.

**De omgeving **is bos en waterrijk met veel wandelpaden. De Twistesee is een recreatieplas met watersport mogelijkheden.

De Oranje-route kan ook gedeeltelijk op de fiets worden afgelegd. Tussen Nassau en Bad Arolsen is een bewegwijzerde route voor fietsers. Zie hiervoor een uitgebreider artikel:
fietsen langs de Oranje-route.

Evenementen
Bad Arolsen en Bad Pyrmont
Barok muziekfestival in Bad Arolsen
16 t/m 25-5-2008

Dubbeltentoonstelling over koningin Emma in de kastelen van Bad Arolsen en Bad Pyrmont
1-6 t/m 24-8-2008

Camping in de buurt: Kneipp-Kur Camping Naumburg in Naumburg
Bekijk de advertentie op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’

Vanuit de camping zijn ook uitstapjes te maken naar:
Eisenbach (geboortestad van J.S. Bach
Warburg
Fritzlar ( mooie oude vakwerkhuizen)

Kamperen Forum