Australische wijnproductie in gevaar door vuur

Wijn en vuur

 	 		 			In Zuid-Australië - en meer specifiek de regio's ten noorden en oosten van Melbourne (Victoria) - worden nu stilaan de gevolgen meetbaar van de catastrofale bosbranden, die nu al meer dan 210 doden eisten.

Ook de wijnbouw kwam niet ongehavend uit dit inferno.
Met name in Yarra Valley en Heathcote, twee zogeheten premium-wijnregio’s, blijkt er serieus wat schade. Zo rapporteert de Yarra Valley Winegrowers Association dat tot op dit moment - want de bush fires laaiden weer op, zodat verdere structurele schade niet uit te sluiten valt - zeker 29 wijngaarden direct door de vuurzee werden getroffen en geheel of gedeeltelijk vernietigd.
Drie wineries brandden zelfs compleet uit, terwijl tientallen andere vooral schade aan de gebouwen of machines noteerden. Volgens de eerste ramingen zou zo’n 5 procent van de wingerds in Yarra Valley door de vuurcatastrofe getroffen zijn, wat neerkomt op een verlies van zo’n 1,5 miljoen Australische dollar, alleen al aan druiven.
Verlies veel groter

Het totale productieverlies zal uiteraard een veelvoud van dit bedrag zijn, omdat er bij veel wijndomeinen ook sprake is van ernstige rookschade, zowel aan het druivenmariaal als aan de wijnstokken en gestockeerd flessen.
Een nieuwe klap voor de kwaliteitsregio Yarra Valley, die door de hittegolf reeds de oogst met 20 à 30 procent gereduceerd zag. Er zal dus beduidend minder wijn op de markt komen. Een woordvoerder van Constellation Brands Australia, de tweede grootste wijnproducenten in Australië, formuleerde het zo: “From a Yarra Valley perspective, we’re unlikely to be producing any super premium table wines (pinot noir in particular), but possibly will still have some sparkling wines made”.
In Yarra Valley, één van de oudste wijngebieden van Australië, verwacht men bovendien een serieuze terugval van het lucratieve (wijn)toerisme. Deze vallei, op een dik uurtje rijden van Melbourne, heeft zich de laatste jaren inderdaad ontwikkeld als een populaire toeristenbestemming. Wanneer ook deze inkomstenbron (tijdelijk) opdroogt, dreigt de schadefactuur nog te vermenigvuldigen met de enorme verliezen in de plaatselijke horeca.
Voor de overige grote wijnholdings zal dit Yarra Valley-debacle nochtans een minder grote rol spelen in het lopende fiscale jaar, omdat zij hun druivenmateriaal uit diverse regio’s aankopen - bvb. meer uit het binnenland, dat geen bosbranden kenden of uit Western Australia - om te blenden in bijvoorbeeld hun merkwijnen. Het aandeel daarin van Yarra Valley is relatief beperkt.

Bron: de Tijd

**Australische wijnproductie in gevaar door vuur **

De wijnoogst in de Australische wijngaarden zal met 20 procent dalen in vergelijking met 2008. Door de hitte en branden leiden wijnboeren Down Under schade.

Hoge temperaturen van 48 graden Celsius en weinig regen zorgen de afgelopen tijd voor veel hitte in Australië. Ook de bosbranden ten gevolge van de droogte laten hun sporen na. De Australische wijnboeren zien hun oogst verdrogen.

Vergeleken met 2008 zal de wijnproductie Down Under met 20 procent terug lopen, zo meldt het Financieel Dagblad. In gebieden als McLaren Vale in het zuiden en in de staat Victoria is de oogst van druiven zelfs voor 50 tot 85 procent vernield.

De Nederlandse wijnbouwer Henk Strengers is ook getroffen. Hij laat weten dat vanuit zijn gaard in Hunter Valley geen enkele fles sirah-wijn naar Nederland komt. ‘Voor een echte topwijn heb je perfecte wijn nodig. Ik sla daarom gewoon een jaar over.’

De slechte druivenoogst komt op een ongunstig moment voor de Australische wijnmakers. De wereldmarkt van wijnen kampt met een overschot. De export van Australische wijnen naar met name de VS, was daardoor al teruggelopen.

Bron: Misset.Restaurant