Australiërs vrezen reuzenspinnen van 16 cm
Gepubliceerd in Opmerkelijk door iMAGO • 7 Mei '09 om 00.42 uur
http://turksnl.net/nieuws/uploads/Birdeater2.jpg
Australië is qua spinnen wel wat gewend, maar de inwoners van Bowen schrokken zich rot toen ze de nieuwste exemplaren zagen. De lokale spinnenverdelger Audy Geiszler legde een dode spin in zijn hand. “Toen hingen zijn poten over mijn vingers.” De ‘Bird-eating spiders’ hebben, als je hun poten meerekent, een lengte van 16 centimeter. De spinnen zijn wel giftig, maar niet dodelijk. Desondanks moet de bevolking dichte schoenen en handschoenen dragen. Ze doden, ondanks hun geuzennaam, geen vogels. Wel kunnen ze honden doden met één beet. Mensen worden ziek als ze in aanraking komen met de spin.
Bron: Turksnl.net
**Megaspinnen trekken dorp in **
Bowen - Het is bekend dat er in Australië megagrote spinnen rondlopen. Maar nu knijpen de bewoners in de buurt van Queensland hem echt. Spinnenverdelger Audy Geiszler krijgt de laatste tijd veel telefoontjes van verontruste inwoners die zeggen dat ze last hebben van tarantula's die veel groter zijn dan normaal.
[http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00626/megaspin_626013d.jpg](http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:fotovenster%28%22http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00626/megaspin_626013d.jpg%22,%22%20%22,%22%20%22,164,200%29;)
http://www.telegraaf.nl/graphics/spinner.gif
“Ze zijn nog groter dan mijn handpalm”, vertelt Geiszler aan The Times. “Het zijn er veel, maar ik wil het nog geen plaag noemen”
De spinnensoort, ook wel bekend onder de naam ‘bird-eating spiders’, zijn begonnen met een opmars richting tuinen van de bewoners in de plaats Bowen. Ook in het centrum zijn de tarantula’s gezien. Geiszler is een van de vele ongediertebestrijders in de omgeving. “Ik krijg telefoontjes van mensen die zitten te lunchen en ineens oog in oog staan met een enorme spin. Ze verdoven die met insectenspray zodat ik ze kan vangen.” Zelfs de insectenbestrijder heeft moeite met de grootte van de beestjes. “Ik had de dode spin in mijn hand en zijn poten hingen over mijn vingers.”
De laatste maanden zijn veel spinnen uit hun natuurlijke omgeving weggetrokken door aanhoudende hevige regenval.
De spin is wel giftig maar niet dodelijk. Het lijf is gemiddeld 6 cm groot, met de poten erbij zo’n 16 cm. Ondanks de naam eten ze in het algemeen vogels. Wel kunnen ze een hond doden met slechts één beet. Voor mensen de soin niet bijzonder gevaarlijk, maar mensen kunnen wel ziek worden van een beet. Ze maken als ze zich bedreigd voelen een sissend geluid. De spinnensoort komt het meest voor in het oosten van Australië.
Geiszler maakt mensen erop attent dat ze dichte schoenen en handschoenen moeten dragen als ze in de tuin werken.
Bron: De Telegraaf.nl
Invasie van fluitende reuzenspinnen in Australisch stadje
07/05/2009 15:09
Het Noord-Australische stadje Bowen, in de deelstaat Queensland, wordt opgeschrikt door giftige spinnen met een lijf dat groter is dan de handpalm van een volwassen man. De spinnen eten kikkers, hagedissen en zelfs kleine vogels.
De inwoners hebben het over een invasie. De lokale insectenverdelger Audy Geiszler heeft de voorbije weken al verschillende meldingen gekregen van mensen die exemplaren zijn tegengekomen op hun weg.
De onwelkome gasten dragen als vogelspinnen de naam ‘Phlogius Crassipes’ omdat zij luide fluitgeluiden maken wanneer ze zich bedreigd voelen. Hun heimat is Noord-Australië.
De spinnen verorberen bij voorkeur kikkers, padden en vogels. Met hun gif kunnen ze ook honden doden. Mensen worden ernstig ziek, maar overleven in de regel een beet.
Tegenover het dagblad Townsville Bulletin zei Geiszler dat de spinnen heel schuw zijn en zich normaal amper laten zien. Hij gaf toe dat het ongewoon is dat er zoveel exemplaren op zo’n korte tijd worden gezien.
“Het kan een mensen afschrikken, maar van een plaag kan men niet gewagen”, aldus Geiszler. Dat de spinnen hun natuurlijke habitat verlaten, schrijven deskundigen toe aan het late regenseizoen, aldus nieuwssite ABC.
Geiszler raadt mensen aan dichte schoenen en handschoenen te dragen als ze in de tuin werken.
Bron: Knack.be