Artikel: St. Patrick’s Day in de USA

St. Patrick’s Day in de USA

Het is bijna zo ver. Op 17 maart is het St. Patrick’s Day. Op deze dag wordt de beschermheilige van Ierland -St. Patrick- geëerd. Niet alleen in Ierland wordt de dag groots aangepakt; over de hele wereld wordt deze van oorsprong Katholieke dag gevierd. Niet Katholieken vieren ook steeds vaker St. Paddy’s door helemaal in het groen gehuld mee te doen aan de parades of de feesten er om heen.

De allergrootste St. Patrick’s Day Parade wordt verassend genoeg niet in Ierland gehouden, maar in New York. Deze trekt zo’n 2 miljoen kijkers. De allereerste St. Patrick’s Day parade in New York werd in 1756 gehouden toen Ierse soldaten door de stad marcheerden. Ook andere Amerikaanse steden, waar een grote Iers-Amerikaanse gemeenschap is, vieren uitgebreid St. Patrick’s Day. In steden als Boston, Chicago, Denver, Detroit, Houston, Kansas City, New Orleans ,Philadelphia, Pittsburgh, Sacramento, Savannah, Scranton, en Seattle zijn veel Paddy’s Day activiteiten rond deze tijd. De meeste mensen vieren het door iets groens aan te trekken, Iers te eten, veel Iers bier te drinken, en de parades bij te wonen.

  • Chicago River kleurt groen op St. Patrick’s Day door Bert K *

Hoewel het dus een grote dag is voor veel Amerikanen (ook van niet Ierse afkomst) is de dag geen federale feestdag. Daardoor gaat het dagelijks leven gewoon door; bussen rijden hun normale schema en scholen en winkels zijn gewoon open. Alleen waar de parades gehouden worden zal er wat verkeershinder ontstaan, maar als je dan toch in de file moet wachten is het natuurlijk wel zo leuk om de parades van dichtbij te kunnen bekijken.

*Links: St. Patrick’s Day in Albany, NY, door Albany Tim, Rechts: Proost! St. Paddy’s drank *

Ben je wel eens met St. Patrick’s Day in Amerika geweest of heb je de beroemde St. Patrick’s Day Parade in New York bijgewoond? Of ga je juist dit jaar naar New York rond 17 maart? Laat het dan hieronder weten of toon je foto’s in het Amerika Reisfoto album!

.

Hier in de Québec staan in alle bars en cafés folkrock bandjes met Ierse muziek ingeprogrammeerd. Ook dit jaar gaan we waarschijnlijk weer meelallen met een pint donker bier in de vuist. :smiley: