Artikel: Op de tractor naar de Zuidpool, eerst oefenen in Canada

Het één na laatste traject van de droomreis is begonnen. Manon Ossevoort, beter bekend als het trekkermeisje, verhuist per 20 februari tijdelijk naar het Eskimo territorium Nunavut. Dit ligt nabij de (Noord)poolcirkel. Haar uiteindelijke reisdoel is de Zuidpool, maar om daar fit en goed voorbereid aan te komen is een training in het Arctisch gebied het beste alternatief.

Trekkermeisje op Pooltraining in Arctisch gebied
Aanstaande vrijdag op 20 februari vliegt Ossevoort vanuit Kaapstad naar Noord Canada. Daar wordt ze opgewacht door Matty Mc. Nair, een zeer ervaren poolreizigster, die haar zal meenemen naar het Eskimo territorium Nunavut in Noord Canada. Op 10 maart om 10.10 uur landt Ossevoort op de luchthaven Schiphol. Tot haar vertrek op 16 april a.s. zal ze alles op alles zetten om genoeg sponsors te vinden voor het laatste deel van haar tractordroomreis naar de Zuidpool.

Manon Ossevoort bij haar vertrek op de tractor vanaf Terschelling

Een doorgewinterde Arctische/ Pool training
Matty Mc. Nair (o.a. bekend van BBC tv-programma ‘Top Gear’ trok zowel over Noord- als Zuidpool) begeleidt Manon tijdens haar veertiendaagse tocht die zal plaats vinden bij temperaturen van -48°C tot -58°C. Deze training is een serieuze proef ter voorbereiding op de Zuidpoolexpeditie die gepland staat voor november van dit jaar.

Onder leiding van Matty zal Manon alles leren over overleven in de barre kou, onderkoelingsverschijnselen, skiën met kites (soort vlieger), voeding, GPS navigatie, radiocommunicatie, slapen op het ijs en… voor dit gebied een mogelijke ontmoeting met ijsberen! De verlaten Nunavut streek is het decor van deze krachtsinspanning. Veertien dagen zal Manon zich met alle benodigde materialen in sledes van ruim 80 kilo, navigerend met GPS voortbewegen en zal ze slapen in een koepeltentje op de kale sneeuwvlaktes van het Arctische gebied. Volgens Matty’s trainingsschema staan dagelijks minimaal acht uren lopen met sledes gepland. De laatste vier dagen van deze training moet Manon het geleerde zelf in de praktijk brengen. Matty zal haar dan alleen op pad sturen.

Na een lange reis aankomst in Kaapstad
Afgelopen jaar op 22 oktober kwam Manon aan in Kaapstad, Zuid-Afrika. Op dat moment had ze 38.000 kilometer afgelegd met haar tractor en hond. Hier heeft ze 3,4 jaar over gedaan. Tijdens deze reis is ze voortdurend op zoek gegaan naar bijzondere projecten, initiatieven en mooie gebeurtenissen. Verhalen die moed geven, die zeggen en bewijzen dat je het ‘soms gewoon moet doen!’ En dat je moet geloven in de kracht van je dromen.

In dit kader bezocht Manon de Kamamma’s van Dreamcatcher in Kayamandi (Stellenbosch), was ze te gast op diverse scholen en bij vele projecten. Eén van de hoogtepunten was het bezoek aan ‘Ons Plek’ een initiatief in Kaapstad waarbij straatmeisjes worden opgevangen en begeleid. Met een aantal van deze meisjes heeft ze een begin gemaakt aan de dromensjaal voor de sneeuwpop op Antarctica.

Op zoek naar sponsoring en dromen
Van 10 maart tot 16 april is Manon weer even in Nederland te vinden om de financiering te vinden voor de laatste fase van haar droomreis naar het ‘einde van de wereld’. Een Zuidpoolexpeditie, met tractor en deels met hond. De vertrouwde viervoeter zal de reis naar de Zuidpool niet meemaken. Biba blijft goed verzorgd achter in Kommetjie, Zuid-Afrika.

Via deze tractorexpeditie wil Manon op een bijzondere manier een podium creëren voor de mooie verhalen uit deze wereld, en voor het engagement! Via de website www.tractortractor.org kun je zelf een droom meegeven aan Manon voor haar expeditie naar de Zuidpool. Alle verzamelde dromen die Manon ontvangt zullen vereeuwigd worden in het ijs van Antarctica tijdens de laatste fase van haar Droomreis!

Meer informatie: